MARKTVISIE | Korte termijn gas naar laagste niveau sinds 2009

Samenvatting:

  • De korte termijn gasprijzen daalden verder door hitte en overaanbod.
  • Lange termijnprijzen gingen juist omhoog door stijgende grondstofprijzen.
  • APX elektra prijzen laag ondanks hitte door veel duurzame productie en goedkoop gas

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  19 juni 26 juni
TTF daggas 11,00 9,35
TTF aug 19 10,60 10,00
TTF jaar 20 17,55 17,95

 

Elektra in euro/MWh

  19 juni 26 juni
OTC base aug 19 37,95 38,25
OTC peak 20 57,95 59,75
OTC base 20 49,45 51,30

 

Terugblik korte termijn

De korte termijn gasprijzen daalden naar het laagste niveau in 10 jaar. TTF-daggas en frontmaand juli zakten zelfs door de bodem van 10 ect/m3. Door de hitte is de vraag minimaal en de aanvoer steeg door einde van onderhoud en LNG schepen. Er gaat nu ook weer meer gas de opslagen in (23 mln. M3/dag) maar die raken al behoorlijk vol (Nederland: 75% en Duitsland : 80%). Hierdoor zijn de frontmaandprijzen t/m september ook laag. Het verschil tussen kwartaal 3 en 4 van 2019 is nu bijna 7 ect/m3.

De APX elektraprijzen bleven laag ondanks meer vraag voor koeling. Het waait behoorlijk ondanks de hoge temperaturen en er is natuurlijk veel productie door de zonnepanelen. Door het goedkope gas blijven centrales ook draaien, want de sparkspreads zijn nog steeds positief. Er sluimert wel wat angst voor koelwaterproblemen (net als vorig jaar) als de hitte aan mocht houden. De peakprijzen waren op de meeste dagen gemiddeld onder de 40 euro/MWh en offpeak lag daar dichtbij met gemiddeld 35-39 euro/MWh.

De onbalans was af en toe weer onrustig en hoog door het weer en uitval van centrales. Hierdoor moest Tennet op dinsdagavond 25 juni ook weer eens noodvermogen inzetten.

De dagsparkspread voor WKK bewoog tussen de 21 en 28 euro/MWh. De APX peakprijzen zijn laag, maar het goedkope gas voorkomt dat de sparkspreads echt wegzakken.

De WKK sparkspread voor kwartaal 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond de 25 resp. 33 euro/MWh.

Terugblik lange termijn
De lange termijnprijzen stegen de afgelopen week. Oorzaak: hogere grondstofprijzen. De olieprijs steeg naar 66 dollar/vat door de spanningen tussen de VS en Iran. De steenkoolprijs herstelde zich naar 64+ dollar/ton en de prijs voor emissierechten steeg naar meer dan 27 euro/ton door minder aanbod (uitval van een veiling). Dit had vooral effect op de elektraprijs; die ging daardoor met 2 euro/MWh omhoog.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De aanvoer blijft goed; de temperaturen worden in week 27 weer wat normaler. Vanaf 1 juli kan er ook Engels gas via de BBL-pijp tussen Bacton en Balgzand geïmporteerd worden. Tot nu toe was hij alleen geschikt voor export naar Engeland. Het prijsverschil tussen Engeland (NBP) en Nederland (TTF) is echter klein. De verwachting is dat daar pas in de winter echt gebruik van gemaakt zal worden. De prijzen zijn al erg laag. Men twijfelt eraan of het nog veel lager kan. In Amerika kan dat wel door het goedkopere schaliegas. Op de Henry Hub was de prijs voor juli 19: 2,2 $/MMBTu (is ongeveer 6,5 ect/m3).

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. Na het weekeinde wordt het wisselvalliger en minder warm. Het blijft redelijk waaien. Kans op stijging is daardoor niet groot. In Frankrijk en Zuid Europa blijft het warm. Als dat doorzet en er problemen met koelwatertemperaturen komen kan dat wel doorwerken op de APX bij ons. De weekforward voor week 27 wijst daar nog niet op, want die is laag: 35,10 euro/MWh.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen stegen de afgelopen week en namen de prijzen mee omhoog. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dit een trend is. Escalatie van de spanningen in het Midden Oosten of een doorbraak in het handelsbesprekingen tussen de VS-China tijdens de G-20 top deze week in Japan kan uiteraard voor de nodige beweging zorgen.

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie