Stap 1: Oriënteer jezelf op de productie-installatie
Dit kun je doen via een installateur of leverancier van dit soort installaties. Zo’n installatie heb je nodig om terug te kunnen leveren. De productie-installatie of opwekinstallatie is datgene waarmee je elektriciteit kunt opwekken. Voorbeelden hiervan zijn windturbines en zonnepanelen. Er bestaan allerlei soorten opwekinstallaties. Daarom is het verstandig om te onderzoeken welke het beste aansluit bij jouw bedrijf. Ook is het verstandig om te checken of de installatie voldoet aan de nieuwste eisen (requirements for Generators (RfG) en de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit).
Stap 2: Afsluiten van een aansluit- en transportovereenkomst (ATO) voor teruglevering
Om stroom terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet, moet het contract – dat je hebt met je netbeheerder – aangepast worden. In het contract wordt dan gekeken of er voldoende capaciteit beschikbaar is op het energienet en of je aansluiting geschikt is om energie terug te leveren. Als dit allemaal in orde is, ontvang je een groene EAN-code. Deze code vind je terug in de aansluit- en transportovereenkomst.
Mocht je nog geen contract hebben met een netbeheerder, moet je zorgen dat je eerst een contract afsluit.
Stap 3: Aanvragen van subsidie
In sommige gevallen kun je subsidie krijgen als je stroom opwekt en teruglevert. De overheid heeft hiervoor een regeling opgesteld: Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Zo heb je onder andere een transportindicatie nodig. Deze kun je aanvragen bij je netbeheerder.
Stap 4: Aanvragen van certificering (Garanties van Oorsprong)
Om te bewijzen dat de opgewekte stroom duurzaam is, wordt er gewerkt met Garanties van Oorsprong (GvO). In deze certificaten staat dat de stroom op een duurzame manier opgewekt is. Deze certificering wordt uitgegeven voor de hoeveelheid stroom die je opwekt door Certiq (elektriciteit).
Stap 5: Zorg voor een geschikte meetinrichting
Als je stroom wilt terugleveren aan het elektriciteitsnet, moet je de meetinrichting van teruggeleverde elektriciteit registreren. Het meetbedrijf kan voor je uitzoeken of je meetinrichting geschikt is of dat er wat dingen aangepast moeten worden. Om hierachter te komen is het verstandig om contact op te nemen met je meetverantwoordelijke.
Stap 6: Laat je contract aanpassen bij de energieleverancier
Je ontvangt een vergoeding voor de elektriciteit die je teruglevert van je energieleverancier. Om deze vergoeding te ontvangen, heb je een contract nodig met je energieleverancier. Ook als je alleen stroom teruglevert. Als je al een bestaand contract hebt met een energieleverancier, kan het aanpassen van je contract gevolgen hebben voor je huidige contract. Neem daarom altijd contact op met je huidige energieleverancier.