Slim aan de slag met

verduurzaming

Duurzaamheid is hét toverwoord van vandaag. Ook als tuinder ontkom je niet aan deze trend: de markt vraagt steeds meer om duurzaam geteelde producten. Daarnaast heeft de glastuinbouw zichzelf ten doel gesteld om in de komende decennia grotendeels energieneutraal te gaan produceren en van het gas af te stappen. De kunst is om als ondernemer de meest slimme duurzame keuzes te maken.

Vragen?
Onze specialisten helpen je graag verder.

Verschillende mogelijkheden, waar kies jij voor?

Eerlijk is eerlijk: iedere tuinder moet de komende jaren aan de slag met de verduurzaming van zijn energievoorziening en de energietransitie. Daarvoor zijn tal van opties, zowel op het gebied van elektriciteit als van warmte. Denk bijvoorbeeld aan het zelf opwekken van stroom uit wind en zon of het afnemen van groen gas of elektriciteit.

Energiemanagement bij verduurzaming

Wek je groene stroom op of ben je aangesloten op een warmtenetwerk dan betekent dit ook wijzigingen voor je energiemanagement. Hoe zorg je dat dit je voldoende meeneemt in je dagelijkse energiestrategie? Slimme, datagedreven energieoplossingen houden daar rekening mee en nemen de beschikbare groene stroom en warmte mee in hun berekeningen en adviezen.

Kansen voor rendementsverbetering

Tegelijkertijd biedt de verdere verduurzaming van de energievoorziening jou als teler kansen om extra inkomsten te generen. Doordat steeds meer elektriciteit afkomstig is uit wind of zon, is het voor netbeheerders een steeds grotere puzzel om het net in balans te houden en overbelasting te voorkomen. Als teler kun je daarbij helpen, door jouw elektrisch vermogen beschikbaar te stellen en bijvoorbeeld op het gewenste moment je WKK of belichting in of uit te schakelen.

Dit kan op diverse manieren en op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld door actief te zijn op de markt voor noodvermogen of op het gebied van congestiemanagement. Op die manier draagt verduurzaming niet alleen bij aan een ‘license to produce’ voor de tuinbouw, maar biedt dit ook kansen voor rendementsverbetering!

verduurzaming noodvermogen foto

Samen de energietransitie versnellen

De glastuinbouw speelt een sleutelrol in het versnellen van de energietransitie. De weersgevoelige elektriciteitsproductie door wind en zon neemt verder toe, waardoor vraag en aanbod steeds vaker niet meer op elkaar aansluiten en het elektriciteitssysteem onder druk komt te staan. De glastuinbouw beschikt over een grote hoeveelheid flexibel vermogen die hierbij kan helpen. Als tuinder kun je bovendien door de flexibele inzet van je WKK en belichting je energiekosten verminderen. Zo faciliteren de glastuinbouw en AgroEnergy de energietransitie. Bekijk hoe het precies in zijn werk gaat in de animatie.

Verduurzaming energietransitie

Slimme oplossingen die rekening houden met je duurzame producten

AE Iconen

Noodvermogen: gebruik maken van de kansen die verduurzaming biedt

Zelf groene elektriciteit opwekken met zon of wind

Meer doen met verduurzaming? Wij helpen je op weg!