Continu grip op je

energiekosten

Energie bepaalt gemiddeld 25 tot 30% van de kostprijs van een tuinbouwbedrijf. Logisch dus dat je probeert om deze energiekosten zoveel mogelijk te minimaliseren. Dat kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld door op het juiste moment actief te zijn op de juiste energiemarkt én door slim gebruik te maken van datagedreven oplossingen.

Vragen?
Onze specialisten helpen je graag verder.

Veranderingen in de markt

De energieprijzen worden steeds grilliger en fluctueren meer en meer. Dat heeft diverse redenen. Onder meer de opmars van duurzame energiebronnen speelt een belangrijke rol. Daarnaast worden de elektriciteitsnetten van steeds meer Europese landen aan elkaar gekoppeld.

Ook qua verwarming verandert er veel. Traditioneel gas vormt allang niet meer de enige manier om een bedrijf te verwarmen: ook LNG (liquid natural gas) en groengas winnen aan terrein. Daarnaast komen er steeds meer open warmtenetten, waarop bijvoorbeeld geothermiebronnen en biomassaketels zijn aangesloten.

Energiekosten

Uitdaging van formaat

De fluctuerende prijsvorming en de vele keuzeopties, maken het energiemanagement op een tuinbouwbouwbedrijf dus steeds complexer. Ook het onder controle houden van de energiekosten en optimaliseren van het financiële resultaat is hiermee een uitdaging van formaat geworden. Het feit dat tuinbouwbedrijven steeds groter worden, versterkt dat nog eens. Datagedreven oplossingen kunnen helpen om jouw energiemanagement te optimaliseren en de energiekosten te beperken.

energiekosten foto

Geautomatiseerde EPEX-biedingen

Met datagedreven oplossingen heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een geautomatiseerde en optimale EPEX-bieding doen, die op maat is gemaakt voor jouw kas. Een dergelijke bieding wordt gedaan op basis van een schat aan data; denk bijvoorbeeld aan weersvoorspellingen, belichting, energieverbruik, energiestrategie en prijsontwikkelingen in de markt. Op die manier bespaar je tijd en geld.

Handelsmomenten ontvangen

Voor lange termijnmarkten is het mogelijk om, op basis van een vooraf opgestelde energiestrategie, notificaties te krijgen voor de in- en verkoop van energie. Zo ben je altijd op de hoogte van het juiste handelsmoment en behaal je maximale efficiency.

Totaaloplossingen voor energiemanagement

Ook zijn er totaaloplossingen voor energiemanagement. Denk aan hulp bij de uitvoering van je dagelijkse energiestrategie, met ondersteuning van een EnergieBeheerder die 24/7 beschikbaar is. Deze EnergieBeheerder koopt dan – op basis van jouw warmte- en elektriciteitsvraag – slim in op de diverse energiemarkten, bepaalt jouw optimale WKK-inzet, et cetera. Zo zorg je dat je continu grip houdt op jouw energiekosten!

Energiekosten belichting

Nieuwe energiemarkten

Ook op andere manieren kun je jouw energiekosten per vierkante meter zo laag mogelijk houden. Bijvoorbeeld door op het juiste moment actief te zijn op de juiste energiemarkt. Het aantal energiemarkten neemt de laatste jaren fors toe. Naast de EPEX-markt zijn er vandaag de dag bijvoorbeeld een intradaymarkt en een markt voor noodvermogen. Het groeiende aantal energiemarkten heeft onder meer te maken met het feit dat elektriciteit steeds vaker duurzaam wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens.

   

Hierdoor is het voor netbeheerders een steeds grotere uitdaging om het elektriciteitsnet in balans te houden en te voorkomen dat dit overbelast raakt. Als gevolg hiervan groeit de behoefte aan flexibiliteit. Als tuinder kun je netbeheerders een helpende hand bieden, door jouw elektrisch vermogen beschikbaar te stellen en bijvoorbeeld op het gewenste moment je WKK of belichting aan of uit te zetten. Als je wat dit betreft op de juiste manier en op de juiste markt acteert, kan dat veel geld opleveren. AgroEnergy helpt je hierbij: wij ondersteunen je om maximaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden die de nieuwe energiemarkten bieden!

Slimme energieoplossing voor de EPEX

Inkopen en verkopen op lange termijnmarkten

EnergieBeheer in vertrouwde handen

Meer weten over energiekosten minimaliseren? Wij helpen graag verder.