Verdien geld

met noodvermogen

Houd het elektriciteitsnetwerk in Nederland in balans met jouw belichting of WKK en ontvang hier een aanzienlijke vaste vergoeding voor. Bij onbalans op het elektriciteitsnet word je automatisch afgeroepen, en loopt de vergoeding verder op. Met noodvermogen voor de glastuinbouw biedt AgroEnergy je de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Door in te spelen op de nieuwe energiemarkt kun je de energiekosten verlagen.

Vragen? Neem dan contact met ons op.

Wat is noodvermogen?

Door duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, is er veel fluctuatie in de hoeveelheid beschikbare energie. Als het verschil tussen productie en vraag te groot is, en de markt met regel- en reservevermogen tekortschiet, zet TenneT Noodvermogen in. Dit kan opregelend of afregelend noodvermogen zijn.

Wat is noodvermogen

Flexpool of 24 uur beschikbaar?

Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van het aantal uren dat je mee wilt doen. Je kunt kiezen om je flexibele vermogen (WKK of belichting) 24 uur beschikbaar te stellen of deelnemen aan de flexpool. In deze flexpool zitten meerdere tuinders die allemaal verschillende uren voor hun rekening nemen. Zo kun je alleen op bepaalde uren vermogen beschikbaar stellen in plaats van de volledige 24 uur. Per dag wordt afgesproken welk vermogen voor opregelen en afregelen wordt aangeboden. Zo heb je voldoende flexibiliteit en houd je de regie over het bedrijfsproces.

Jouw EnergieSpecialist brengt de optimale biedingen samen met je in beeld en helpt met de instellingen voor de uitvoering. TenneT controleert het vermogen van de regelactie dat daadwerkelijk over de meter wordt gerealiseerd. Noodvermogen staat dus los van een positie op OTC, EPEX of Intraday. De Tenergy stuurbox stuurt jouw installaties aan op noodvermogen.

Vergoeding noodvermogen

Voor de vergoeding van noodvermogen wordt gebruik gemaakt van dagveilingen. Deze kun je dagelijks bekijken op onze handelsportal: EnergyManager.

Noodvermogen voor de glastuinbouw is slechts een van de nieuwe energiemarkten die AgroEnergy beschikbaar maakt voor tuinders om energiekosten te minimaliseren. Een andere markt die steeds meer in populariteit groeit, is de Intraday-markt. Op deze markt kan tot een uur voor levering gehandeld worden, ideaal bij gewijzigde omstandigheden. Via onze datagedreven, geautomatiseerde energieoplossing BiedOptimaal Intraday kan er op een slimme manier van deze markt gebruik gemaakt worden.

Wat levert het op?

Noodvermogen is een goede bron van inkomsten. Wanneer je meedoet aan de Noodvermogen ontvang je een vaste vergoeding afhankelijk van het beschikbare vermogen. Bovenop de vaste vergoeding is er nog een variabele vergoeding. Voor opregelen is dat tenminste 200 euro/MWh + de EPEX-prijs. Voor afregelen is de vergoeding EPEX – 250 euro/MWh.

Afroepen door TenneT in 2020

In 2022 werd noodvermogen meer dan 100 keer door TenneT afgeroepen. Dit kan een verzoek zijn om op te regelen (bij een tekort) of juist af te regelen (bij een overschot). De gemiddelde afroepduur lag tussen de 1 en 1,5 uur. Door de grote pool aan klanten en het slim samenwerken met onze partners liggen onze vergoedingen boven de gemiddelde TenneT vergoeding. Op jaarbasis komt dit neer op een vergoeding van ruim 40k euro per MW.

Profiteer ook van noodvermogen

  • Een goede bron van inkomen door de vaste vergoeding
  • Je kunt per dag/uur vermogen beschikbaar stellen
  • Het opregelen en/of afregelen van vermogen kan met jouw WKK of met het sturen van de belichting

Interesse?

Noodvermogen

Vragen? Onze specialisten helpen je graag verder. Neem contact op

Noodvermogen

De meest gestelde vragen over noodvermogen

ARTIKEL | Congestie op het net: Dichterbij dan u denkt

Energiestrategie

ARTIKEL | ‘Juiste energiestrategie is maatwerk per bedrijf’

NIEUWS | AgroEnergy en Tenergy helpen tuinders in de Zuidplaspolder met ontlasten elektriciteitsnet van Stedin

Veelgestelde vragen