Slim naar

klimaatneutraal

De glastuinbouw heeft zichzelf ten doel gesteld om in de komende decennia grotendeels energieneutraal te gaan produceren. De kunst is om als ondernemer de meest slimme duurzame keuzes te maken. AgroEnergy helpt tuinders deze stappen naar verduurzaming te maken. Dat doen we met Groen Plan. Groen Plan begint bij het creëren van inzicht. Inzicht in de huidige maar ook toekomstige energiekosten en CO2 uitstoot.

Actueel inzicht in je energiekosten en CO2-uitstoot

De juiste energiestrategie begint met inzicht. Één plek waar al jouw data samenkomt en berekeningen maakt voor de toekomst. Vanuit hier stel je een plan op. Hiervoor hebben wij de EnergieMonitor ontwikkeld. Deze datagedreven dienst geeft je inzicht in al je energiekosten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gemaakte kosten in het verleden, maar de focus ligt vooral op inzicht bieden in toekomstige energiekosten. Op basis van contractvolumes en ingenomen posities rekent de tool jouw toekomstige kosten uit, en geeft dit weer in een duidelijk overzicht.

 

Verschillende mogelijkheden, waar kies jij voor?

Eerlijk is eerlijk: iedere tuinder moet de komende jaren aan de slag met de verduurzaming van zijn energievoorziening en de energietransitie. Daarvoor zijn tal van opties, zowel op het gebied van elektriciteit als van warmte. Denk bijvoorbeeld aan het zelf opwekken van stroom uit wind en zon of het afnemen van groen gas of elektriciteit.

Energiemanagement bij verduurzaming

Wek je groene stroom op of ben je aangesloten op een warmtenetwerk dan betekent dit ook wijzigingen voor je energiemanagement. Hoe zorg je dat dit je voldoende meeneemt in je dagelijkse energiestrategie? Slimme, datagedreven energieoplossingen houden daar rekening mee en nemen de beschikbare groene stroom en warmte mee in hun berekeningen en adviezen.

Kansen voor rendementsverbetering

Tegelijkertijd biedt de verdere verduurzaming van de energievoorziening jou als teler kansen om extra inkomsten te generen. Doordat steeds meer elektriciteit afkomstig is uit wind of zon, is het voor netbeheerders een steeds grotere puzzel om het net in balans te houden en overbelasting te voorkomen. Als teler kun je daarbij helpen, door jouw elektrisch vermogen beschikbaar te stellen en bijvoorbeeld op het gewenste moment je WKK of belichting in of uit te schakelen.

Dit kan op diverse manieren en op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld door actief te zijn op de markt voor noodvermogen of op het gebied van congestiemanagement. Op die manier draagt verduurzaming niet alleen bij aan een ‘license to produce’ voor de tuinbouw, maar biedt dit ook kansen voor rendementsverbetering!

verduurzaming noodvermogen foto

Neem contact met ons op

Slimme oplossingen die rekening houden met je duurzame producten

Altijd actueel inzicht in je energiekosten en CO2-uistoot

Noodvermogen: gebruik maken van de kansen die verduurzaming biedt

Veelgestelde vragen