Zo tackelt Bunnik Plants hun energie-uitdagingen

Het energieplaatje van Bunnik Plants is complex. Mede door de verschillende teeltlocaties, de inzet van een WKK, belichtingsinstallatie, zonnepanelen én de inzet van RoCa-warmte. Om er zeker van te zijn dat ze telkens de juiste keuze maken voor hun complexe energieplaatje, maken ze sinds dit jaar gebruik van BiedOptimaal; één van onze data-gedreven oplossingen.

Focus van Bunnik Plants

Bunnik Plants in Bleiswijk hoort tot de toonaangevende sierteeltbedrijven van ons land. Het bedrijf telt maar liefst 25 hectare en wordt gerund door de neven Thomas en Dennis. Ze focussen zich op groene en bloeiende kamerplanten. Ze hebben zestig tot zeventig verschillende soorten planten in hun assortiment. Ook werken ze veel samen met het zusterbedrijf Bunnik Creations, waar ze een totaalconcept aanbieden met als doel de klant te ontzorgen. Denk aan een mooie pot voor bij de plant of de juiste hoes.

Groei en duurzaamheid gaan hand in hand

Bunnik Plants regelt de verkoop zelf en levert via exporteurs aan tuincentra, supermarkten en bouwmarketen door heel Europa. “Ons doel is dat er straks in elke woonkamer een plant van ons staat”, aldus Nick van den Berg. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een behoorlijke groei doorgemaakt. In 2017 kochten ze een locatie van drie hectare aan en vorig jaar kwam daar nog eens een huurlocatie van 3,5 hectare bij. Naast de groei van het bedrijf, is duurzaamheid ook een belangrijke pijler binnen het bedrijf. Zo maken ze gebruik van het RoCa-warmtenet en investeren ze sinds 2015 in zonnepalen.

Kiezen voor een data-gedreven energie-oplossing

Gezien de grootte van het bedrijf, de drie verschillende locaties en het gebruik van een warmtenet, WKK en onder andere zonnepanelen, maakt dat hun energieplaatje een uitdaging is. Het is lastig om de juiste keuzes te maken voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Daarom hebben we aan begin van dit jaar besloten om te gaan werken met de data-gedreven oplossing BiedOptimaal. Jaco Gelderblom, EnergieSpecialist geeft aan dat BiedOptimaal continu de wartmevraag monitort en ervoor zorgt dat de buffers voldoende gevuld zijn. Daarnaast kijkt deze oplossing welke warmtebron kostentechnisch het meest interessant is op een bepaald moment.

Stroom terugleveren aan het net

Eind 2020 moest Bunnik Plants één van hun WKK’s vervangen. Ze besloten toen te investeren in een WKK die ook stroom kan terugleveren aan het net. Echter is het bepalen van de juiste bieding niet eenvoudig. “Als hoofd teelt heb ik hier ook niet de tijd voor. Je moet datgene doen waar je goed in bent. AgroEnergy is specialist in energiezaken en dat is de reden dat we ook al ruim 30 jaar met veel plezier met de ze samenwerken. Daarom hebben we besloten te starten met BiedOptimaal. Deze slimme oplossing zorgt ervoor voor een optimale APX-bieding. Hierdoor weten we zeker dat we geen geld laten liggen”, aldus Nick.

Een bijkomend voordeel is dat BiedOptimaal ook zonnestroom inbiedt op het net. Ongeveer een kwart van de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken wordt door hen zelf gebruikt en het overige deel wordt teruggeleverd. “BiedOptimaal houdt ons hele energieplaatje onder controle. Wij hopen natuurlijk om uiteindelijk hier een financieel voordeel uit te halen en meer grip te krijgen op onze energiekosten.”

Vinger aan de pols

Om er zeker van te zijn dat alles optimaal verloopt, houdt Jaco continu vinger aan de pols. Elke twee weken hebben ze een meeting en daarnaast kijkt hij dagelijks mee in het systeem, want het doel is dat Bunnik Plants op deze manier volledig ontzorgd wordt en er zeker van is dat alles goed gaat. Nick voegt toe: “Data-gedreven oplossingen zullen steeds belangrijker worden, wat logisch is. Aan de hand van data kun je betere en meer onderbouwde beslissingen maken dan op basis van je buikgevoel.”

Nieuwsgierig naar meer klantverhalen?