MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

Samenvatting:

  • Gasmarkt knikt omhoog door afnemende wind

  • Onderhoud Gate-terminal tot einde week

  • Noors onderhoud piekt met Pinksteren

  • Veel zon, weinig wind in aantocht

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen 7 dagen: 

Gas in eurocent/m3

  1 mei

  8 mei*
TTF daggas   27,8   30,2
TTF juni ’24

  27,9

  29,9

TTF jaar ’25

  32,8

  34,5

TTF jaar ’26

  28,5

  29,0

TTF jaar ’27

  25,4

  25,8

Elektra en GvO in euro/MWh   1 mei  8 mei*
OTC base juni ’24

  59,6

  65,5

OTC peak ’25

  90,3

  93,3

OTC base ’25

  82,4

  87,3

OTC base ’26

  75,5

  77,2

GVO Europese Wind 2024

  1,35

  1,35

*prijzen van 8 mei 14:00 uur.

 

Korte handelsweek

Door de verschillende feestdagen en bank holidays is er niet veel gehandeld de afgelopen week. De markten voor gas, elektriciteit en emissierechten lieten over het algemeen stijgende lijnen zien op de dagen dat er handel was. Het voorste maandcontract bij gas sloot maandag bijvoorbeeld ruim 3 €ct/m3 hoger dan vorige week woensdag. Er waren enkele prijsopdrijvende factoren:

  • Lagere windkracht waardoor met name gascentrales moesten bijspringen
  • Onderhoud in Noorwegen
  • Onderhoud bij de Rotterdamse Gate-terminal, waardoor er minder gas het leidingennetwerk ingestuurd kon worden
  • Aanhoudende droogte in de provincie Yunnan (China), waardoor waterkrachtcentrales minder elektriciteit produceerden en de gasvraag toenam
  • Gedeeltelijke uitval van een Australische LNG-terminal, waardoor enkele Aziatische landen hun LNG tijdelijk elders moeten sourcen

Daarnaast waren er steeds minder short-posities op de emissierechtenmarkt, waardoor de prijs maandag piekte op ruim 73 €/ton. Er is verder echter weinig reden voor blijvend opwaarts sentiment op de markten. Dinsdag en woensdag kabbelden de prijzen weer omlaag, waarbij emissierechten bijvoorbeeld weer rond 70 €/ton handelden. Ook verbeterde de situatie bij de Amerikaanse LNG-terminal in Freeport, waarbij tweederde van de faciliteit weer operationeel is. De Russische aanvallen op de Oekraïense energiesector hadden vandaag geen effect op de prijzen. Week-op-week is de gasmarkt zo’n 5% gestegen op de tijdvakken tot eind 2025. De elektriciteitsprijzen staan 6 tot 9% hoger dan een week geleden, voornamelijk doordat emissierechten in die periode bijna 3 €/ton duurder zijn geworden.

Ondanks de lag windkracht werden de gasvoorraden de laatste dagen nog steeds netto gevuld. Op Europees niveau staat de vulgraad nu rond 64%, dat is zo’n 5% hoger dan het laagste punt aan het einde van de winter. Duitsland staat op 68,5% en Nederland op 57%.

 

EPEX- en onbalansprijzen

De gemiddelde EPEX-prijs over de afgelopen zeven dagen was ca. 80 €/MWh. Dat was ruim hoger dan dezelfde periode een week eerder (~55 €/MWh). Het wegvallen van de wind in combinatie met een hogere gasprijs dreven met name de prijzen in de avonduren flink op. Van maandag t/m woensdag zagen we tussen 20.00 en 21.00 uur de hoogste uurprijs van de dag, en die kwam telkens rond 138 €/MWh uit. Deze donderdag liggen de EPEX-prijzen logischerwijs wat lager, vanwege de lagere vraag, met zeven opeenvolgende middaguren die onder 10 €/MWh uitkomen. In de avond noteren we twee uren dik boven 100 €/MWh.

De onbalansprijzen schoten de laatste dagen af en toe naar 600 €/MWh, maar Tennet heeft geen noodvermogen afgeroepen.

 

Vooruitblik

We gaan een stralend Hemelvaartsweekend tegemoet, met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde. De wind laat het echter wel afweten, waardoor er kans is op relatief hoge EPEX-prijzen (ca. 100 €/MWh) op de zon-arme uren. Voor dit weekend en de werkdagen daarna wordt momenteel een daggemiddelde tussen 50 en 60 €/MWh ingeschat. De verwachting voor daggas ligt rond 30 €ct/m3.

Het onderhoud in Noorwegen zwakt vanaf dit weekend af naar 30 à 40 miljoen m3 per dag. Op 21 mei valt er 177 miljoen m3 weg, en daarna blijft het onderhoud tot begin juni rond 50 miljoen m3/dag hangen. Daarna staan er tot eind augustus nauwelijks meer werkzaamheden gepland.

Het onderhoud bij de Gate-terminal wordt vrijdag afgerond. Tot 17 mei worden er zes gevulde LNG-tankers verwacht bij de Nederlandse terminals.

 

Dit was de laatste marktvisie van mijn hand. De afgelopen 4,5 jaar heb ik met veel plezier elke twee weken deze nieuwsbrief geschreven. Hopelijk hebt u het ook met veel plezier en interesse gelezen. Mijn collega’s zorgen er uiteraard voor dat u wekelijks op de hoogte blijft van het laatste marktnieuws.De volgende marktvisie verschijnt op donderdag 16 mei.

 

Lees de vorige marktvisie

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie