Scherp Inzicht

Elektra

Filter op:
Marktvisie|Emissierechten stuwen termijnprijzen voor elektriciteit verder op

Jaap de Bruin · 02/07/2020

Deze week zien we een opzienbarende stijging bij de CO2 emissierechten. Deze zorgen ervoor dat de lange termijnprijzen voor elektriciteit weer terug zijn op het niveau van voor de crisis.
Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Airco’s zorgen voor hitte op korte termijnmarkt

Jasper Elzinga · 25/06/2020

De daggasprijs heeft de hele week bewogen tussen 4,90 en 5,60 €ct/m3. In de afgelopen weken is de prijs iets opgelopen door een teruglopend LNG-aanbod, hogere temperaturen en lagere nucleaire beschikbaarheid in België en Frankrijk. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie| Daggasprijzen stabiliseren rond 5 cent per m3 door aanbodvermindering

Peter van den Berg · 18/06/2020

De verminderde aanvoer van LNG en Russisch leidinggas heeft de korte termijn gasmarkten uit hun daling gehaald. Er is een nieuw evenwicht ontstaan rond 5 ct/m3 voor daggas en de maanden juli en augustus. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Nieuwe, aantrekkelijke tarieven voor verkoop van Certificaten van Oorsprong

Mirjam de Munnik · 11/06/2020

AgroEnergy komt met een verbeterd aanbod voor de verkoop van Certificaten van Oorsprong. De tarieven zijn aantrekkelijk geprijsd en gebaseerd op de marktprijs.

Marktvisie| Niemand is veilig bij aanleg NordStream2-pijpleiding

Jasper Elzinga ·

Door de aankomende oplevering van de inmiddels bijna beruchte Nordstream2-pijpleiding is de lange termijn verwachting van de gasmarkt wat onzeker. De VS heeft er eerder al door allerlei dreigementen voor gezorgd dat geen enkel niet-Russisch bedrijf zijn handen nog wil branden aan de aanleg van deze pijpleiding en nu lijken er nieuwe sancties in aantocht. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie| Pinksterpaniek op onbalansmarkt

Jasper Elzinga · 04/06/2020

Afgelopen zondag trok de wind halverwege de ochtend dusdanig aan dat onbalansprijzen in een negatief territorium terecht kwamen en daar pas zeven uur later weer uit kropen. Op Pinksterzondag werd zelfs ruim vijf uur noodvermogen afgeroepen. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie| Specialisten speculeren over negatieve gasprijzen

Jasper Elzinga · 28/05/2020

De combinatie van een lang Hemelvaartweekend (in o.a. Nederland en Duitsland), een lang bank holiday-weekend (in Groot-Brittannië) en veel zon en wind zorgde ervoor dat de daggasprijs dit weekend even onder 2,5 €ct/m3 zakte. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie| Bodem onder korte termijn gasprijzen prijs lijkt zoek

Peter van den Berg · 22/05/2020

De daggasprijs bleef maar zakken afgelopen week. Nadat de prijs vorige week woensdag voor het eerst onder 5 €ct/m3 kwam ging er afgelopen week nog eens 1 €ct/m3 af. Wat verwachten we verder deze week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Daggas duikt naar nieuwe recorddiepte

Jasper Elzinga · 14/05/2020

De daggasprijs was vrij stabiel gedurende het afgelopen weekend en het begin van deze week, en opereerde tussen 5,2 en 5,5 €ct/m3 Woensdag zakten verschillende gascontracten weg en daalde daggas voor het eerst onder 5 €ct/m3. Wat verwachten we verder deze week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Gasmarkt schrikt niet van Gazprom-omleiding naar China

Jasper Elzinga · 07/05/2020

De daggasprijs viel in de afgelopen week nog lager uit dan we verwacht hadden; de prijs kwam nauwelijks boven 5,5 €ct/m3 uit. De relatief hoge temperaturen, de lockdownmaatregelen en het grote aanbod aan (vloeibaar) gas houden de korte termijnprijzen onder druk. Wat verwachten we verder deze week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Gasprijs zakt nog niet door de stuivergrens heen

Jasper Elzinga · 30/04/2020

De APX-prijzen zakten afgelopen weekend voor het eerst in weken niet onder nul. Afgelopen zondag was de prijs 5,56 €/MWh tussen 14.00 en 15.00 uur, maar een lager prijsniveau zat er niet in door de matige windproductie.

Marktvisie|Gas omlaag met olie; OTC elektriciteit blijft overeind

Peter van den Berg · 23/04/2020

De daggasmarkt werd afgelopen week sterk beïnvloed door de LNG-overschotten in combinatie met lage vraag vanuit gasgestookte elektriciteitscentrales. Dit leidde tot nieuwe laagterecords. Wat verwachten we verder deze week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

NIEUWS |Komende weken uitval aantal handelsdagen

Monique Smid ·

Door feestdagen en bank holidays vallen er de komende periode een aantal handelsdagen uit. In dit bericht leest u wanneer u wel en niet kunt handelen voor gas, elektriciteit en warmte.

Marktvisie|OPEC-akkoord lost olie-overschot niet op

Jasper Elzinga · 16/04/2020

In de vorige marktvisie spraken we al de verwachting uit dat er een bijzonder paasweekend voor de deur stond wat betreft de APX-prijzen. Of dit ook daadwerkelijk zo was lees je in deze nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Tweetende Trump trekt olieprijzen uit het slop

Jasper Elzinga · 09/04/2020

Voor de derde zondag op rij zagen we een korte uurreeks met negatieve APX-prijzen. Tussen 13.00 en 17.00 varieerde de prijs van -0,02 €/MWH tot -22,22 €/MWH. De combinatie van een zeer zonnige zondag en aantrekkende wind in de loop van de middag zorgde voor een gemiddelde dagprijs van slechts 7,23 €/MWH.

1 2 3 4 9