Marktvisie | Spanning op gasmarkt blijft

Samenvatting:

  • Extreme prijsbewegingen op korte termijn contracten houden aan
  • APX markt is stabiel hoog; in het weekend veel prijsverschillen
  • CO2 emissieprijs reageert niet echt op EU klimaatpakket
  • Grondstofprijzen op drift door schaarste en speculatie
  • Komende week minder zon en meer wind
Gas in eurocent/m3 14 juli 21 juli
TTF daggas 33,95 35,25
TTF aug ’21 34,00 34,85
TTF jaar ’22 24,80 24,70

 

Elektra in euro/MWh 14 juli    21 juli
OTC base aug ’21 83,70 82,70
OTC peak ’22 79,25 79,25
OTC base ’22 71,30 71,00

Terugblik korte termijn: Spanning op gasmarkt

Ook afgelopen week veel prijsbeweging op de korte termijnprijzen, vooral bij gas. Ieder nieuwsbericht kon aanleiding geven voor een prijsstijging of -daling van 1 ct/m3. Het is momenteel zomers weer op de Britse eilanden, Frankrijk en vrijwel heel Zuid-Europa. Meer naar het oosten is het vrij koel. In heel Noordwest Europa is er weinig wind deze week. Daarom wordt er deze week veel gas gebruikt voor elektriciteitsproductie. In Engeland werd dinsdag ruim 50% van het nationale gasverbruik afgenomen door gascentrales. In combinatie met lage aanvoer door het onderhoud aan Nord Stream, betekent dit dat er veel minder gas is voor de vulling van de gasvoorraden. Nord Stream wordt komende vrijdag 23 juli weer op druk gebracht en zal dit weekend weer leveren. De LNG aanvoer naar Nederland, België en de UK is deze maand erg gering en zal uitkomen op 25-30% van de aanvoer in juni. De aanvoer naar Frankrijk is deze maand wel op peil. De verwachting is dat in de laatste week van de maand nog 1 of 2 LNG tankers de Gate terminal zullen aan doen. Het is voor de voorraden strikt nodig dat er meer LNG komt in de rest van dit kwartaal en in oktober. De vulling van de Europese gasvoorraden ligt pas op 48%. Deze moet eind oktober 85% zijn.

De gasprijzen voor de frontmaanden blijven volledig op lijn met de dagprijs. Dit geeft de spanning op de markt aan.

APX markt is stabiel hoog; in het weekend veel prijsverschillen

De korte termijnmarkten voor elektriciteit volgen die van gas, steenkool en CO2-emissierechten. Per saldo zijn de prijzen voor de frontmaanden met ca 1 euro/Mwh gedaald tov vorige week.

De dagmarkt elektriciteit wordt bepaald door het rustige zomerweer; veel zoninstraling maar weinig wind geven hoge prijzen: sinds maandag noteren vrijwel alle uren op de APX tussen 80 en 110 euro/MWh. Afgelopen weekend waren de prijsverschillen tussen de uren veel groter: tussen -5 en 110 euro/MWh. De uren aan het begin van de werkdag en begin van de avond zijn het hoogst, in het weekend zijn de middaguren het laagst geprijsd. Gevolg van dit prijspatroon is dat de WKK dagsparkspread door de week best goed is, zij het dat vooral de niet-CO2 uren interessant zijn. In het weekend is de WKK sparkspread slecht. De onbalansprijzen waren afgelopen weekend overdag laag tot erg laag, en zijn sinds maandag redelijk stabiel en zijn veelal rond APX niveau. De clean sparkspreads en darkspreads zijn overigens veel slechter en liggen op werkdagen net boven nul en in op alle termijntijdvakken onder nul.

De noodvermogen prijzen reflecteren de marktsituatie: op werkdagen noteert afregelen ca 1 €/MW,uur en opregelen tussen 3,5 en 4 €/MW,uur. In de weekenden is de situatie heel anders dan leveren zowel op- als afregelen 12-17€/MW,uur op. De opregelprijzen doordeweeks zijn dus wat omlaag ten opzichte van vorige maand, maar de weekendprijzen zijn sterk omhoog. Bij regelvermogen zien we dezelfde prijstrend, wat er op wijst dat dit komt doordat gas- en kolencentrales op dit moment alleen doordeweeks ingezet worden en dat in het weekend dus een tekort aan regelvermogen is.

Terugblik lange termijn: 

De lange termijnprijzen volgden ook deze week gedempt het prijsgeweld van de kortere termijn. De jaarcontracten voor 2023, 2024 en 2025 voor gas handelden ongeveer een halve cent op en neer rondom de respectievelijk 19, 17 en 16 €ct/m3. De baseprijs bij elektriciteit voor 2023 en 2024 schommelde met een vergelijkbare bandbreedte rondom de 60 en respectievelijk 57 €/MWh.

Grondstofprijzen op drift door schaarste en speculatie

Opvallend is dat de prijsvolatiliteit in CO2 emissierechten na de presentatie van het  plan ‘Fit for 55 in 2030’ van de Europese Commissie relatief beperkt is. De prijs beweegt tussen 51,5 en 53 euro/ton (dec22). Dat is veel minder variatie dan in de voorgaande periode.

De steenkoolprijs daarentegen heeft een recordhoogte bereikt. Steenkool levering augustus21 kostte gisteren maar liefst 133 dollar/ton, voor cal22 wordt 94 dollar/ton neergelegd. Oorzaken zijn de exportproblemen door sociale onrust in Zuid-Afrika en spoorwegstakingen in Rusland. De olieprijs zakte na de aankondiging van een akkoord tussen de Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië over productieverhoging per komende maand naar 69 dollar/vat (Brent, aug21), maar deze schoot in de afgelopen dagen weer naar boven 72 dollar/vat.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn: onzeker

Voor de korte termijn prijzen handhaven we onze verwachting voor gas op onzeker en voor elektriciteit verwachten we weinig verandering. De markten zijn erg beweeglijk: ieder bericht leidt tot grote prijsbeweging. De richting is ook volstrekt onduidelijk.

Bij gas kan de hervatting van gasflow uit Nordstream eind deze week een prijsdaling veroorzaken. Dit is echter onzeker omdat de gasopslagen de extra flow hard nodig hebben om de vulling te verhogen. Ook blijft er opwaartse druk vanuit de steenkoolprijs. De LNG aanvoer blijft de komende week heel beperkt.

 Komende week minder zon en meer wind

De weersverwachting geeft een omslag naar meer wisselvallig weer met meer normale windkracht. Dit betekent minder productie uit zon maar meer uit wind. Levering komende weekend handelde gisteren op ruim 70 euro/MWh, komende week op 82 euro/MWh. Dit geeft aan dat de markt gemiddeld weinig verandering verwacht, maar het uurpatroon vooral in het weekend kent waarschijnlijk een minder extreem profiel. De voorspelbaarheid zal vooral komend weekend slecht zijn door het overtrekken van (onweers)buien, wat tot extreme onbalansprijzen kan leiden.

Gas en elektra lange termijn: onzeker

Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting eveneens op onzeker. De laatste dagen stijgen de gasprijzen en dalen de elektriciteitsprijzen. Dat is gezien de huidige sparkspread en darkspread onlogisch. De grondstofprijzen zijn daarbij ook zeer onzeker. Dit komt door de enorme speculatie op alle financiële en grondstofmarkten. NordStream 2 komt sowieso te laat voor het vulseizoen van de gasopslagen, maar kan verlichting geven in de vraag-aanbod situatie komende winter

I.v.m. vakantie is er geen marktvisie op donderdag 29 juli en donderdag 12 augustus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief AgroUpdate

Ieder kwartaal brengen wij de AgroUpdate uit. Een digitiale nieuwsbrief vol met interessante artikelen over de ontwikkelingen op de energiemarkten. Meld je hier aan.

Bekijk de marktvisie van vorige week.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen