Nieuwe zonmodule voor Biedoptimaal

Sinds kort is BiedOptimaal uitgebreid met een nieuwe module, de Zonmodule. Hiermee kan de opgewekte stroom van je zonnepanelen verkocht worden op de EPEX-markt (de daghandelsmarkt voor elektriciteit). Arnold Bakker, senior data analist bij AgroEnergy, legt in dit artikel meer uit over deze nieuwe zonmodule in BiedOptimaal: de slimme geautomatiseerde energieoplossing voor biedingen op de EPEX-markt.

Hoe werkt de zonmodule precies?

De Zonmodule van BiedOptimaal maakt een aparte bieding op de EPEX-markt voor de zonnepanelen van een klant. Op basis van historische data van de klant en de weersverwachtingen proberen we een juiste inschatting te maken van het vermogen wat de zonnepanelen gaan opwekken om dit vervolgens te verkopen op de EPEX-markt.

Hoe maak je een nauwkeurige bieding?

De hoeveelheid stroom die een tuinder opwekt met zijn zonnepanelen halen we op bij het meetbedrijf van de klant. Bij het ophalen van deze data kunnen we precies zien hoeveel de klant opwekt met zijn zonnepanelen. Omdat de hoeveelheid opgewekte stroom erg afhankelijk is van de zonnestand en zal variëren per seizoen, kijken we naar een beperkt aantal dagen om een zo accuraat mogelijke inschatting te maken.

Zonmodule

Zodra de historische data van de klant in beeld is gebracht, kijken we naar de weersverwachtingen. Hiervoor maken we gebruik van externe databronnen.

Door deze data slim te combineren, kunnen we berekenen hoeveel de zonnepanelen naar verwachting op gaan leveren voor de komende dagen. Met al deze informatie kan een goede bieding gedaan worden op de EPEX-markt.

Wat zijn de voordelen van deze Zonmodule?

Door als tuinder te kiezen voor de Zonmodule in BiedOptimaal wordt de opgewekte stroom van de zonnepanelen verkocht op de EPEX-markt, waardoor je de onzekerheid van de onbalans vermijdt. Vaak zijn de prijzen op de onbalans minder voordelig dan de EPEX-prijzen, en dus levert verkoop op de EPEX-markt een financieel voordeel op. Zoals op de afbeelding hieronder te zien is, zijn de prijzen op de elektriciteits-markt (paarse lijn) een stuk stabieler dan de uitschieters op de onbalans (oranje lijn). Hierdoor heb je meer zekerheid op een goede prijs voor je stroom.

Zonmodule

 

Kiezen voor de zonmodule scheelt ook een hoop werk. BiedOptimaal doet de biedingen automatisch. Zo hoef je niet dagelijks het weer in de gaten te houden en zelf de biedingen te doen.

Daarnaast is de zonmodule erg nauwkeurig omdat er rekening gehouden wordt met het weerbericht en de historische data. Zo is de kans een stuk groter dat er een juiste bieding wordt gedaan.

Interesse?

Heb je interesse in de zonmodule van BiedOptimaal? Neem dan contact op met je EnergieSpecialist. Zij kijken graag samen met je naar de mogelijkheden.

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen