AgroEnergy-klanten profiteren van nieuwe berekening beschikbaarheidsvergoeding noodvermogen

Stelt u WKK- of belichtingsvermogen beschikbaar op de markt voor noodvermogen? Dan betaalt AgroEnergy de beschikbaarheidsvergoeding sinds begin dit jaar sneller uit én valt de netto vergoeding in de meeste gevallen hoger uit. Dit heeft alles te maken met het feit dat een nieuwe berekening wordt gehanteerd. Daarnaast keert AgroEnergy sinds begin dit jaar weer vergoedingen uit voor redundant noodvermogen; een extra inkomstenbron voor u als teler.

Door de opmars van duurzame energiebronnen is vaker sprake van onbalans op het elektriciteitsnet.  Bijvoorbeeld als er veel of juist weinig zon en wind zijn. “Bij grote onbalans op het net roept TenneT het zogeheten noodvermogen af om het net weer in balans te brengen”, legt Bastiaan Engelenburg van AgroEnergy uit. “Tuinders kunnen vermogen van hun WKK of belichting aanbieden als noodvermogen. Steeds meer ondernemers zijn actief op dit vlak.”

Bepalen netto beschikbaarheidsvergoeding

Een ondernemer ontvangt een vergoeding voor het noodvermogen dat hij daadwerkelijk levert, maar ook voor het feit dat zijn installaties stand-by staan. Dit laatste wordt de ‘beschikbaarheidsvergoeding’ genoemd. “Bij deze vergoeding gaat het niet om een vast bedrag”, legt Engelenburg uit. “Hoeveel een ondernemer ontvangt – wat de netto beschikbaarheidsvergoeding is – hangt af van in welke categorie c.q. capaciteitsstaffel hij valt.”

Sinds 1 januari van dit jaar heeft AgroEnergy het facturatieproces voor de beschikbaarheidsvergoeding geoptimaliseerd en wordt de netto beschikbaarheidsvergoeding op een andere manier berekend. “Om te begrijpen hoe dit gebeurt, moet je eerst weten hoe de bruto beschikbaarheidsvergoeding wordt uitgerekend”, zegt Engelenburg. “Op de dag voorafgaand aan de dag van levering meldt AgroEnergy hoeveel van het ingeboden vermogen is gegund in de veiling en tegen welke prijs. De bruto beschikbaarheidsvergoeding is het gegunde vermogen maal de gegunde prijs maal 24. Stel: een ondernemer heeft een WKK van 2 MW ingeboden, de gunning is 100% en de prijs bedraagt 5 euro per MW per uur. In dit geval is de bruto beschikbaarheidsvergoeding 2 maal 5 maal 24, wat uitkomt op 240 euro. Om de kosten die AgroEnergy, Tenergy en Eneco Energy Trade maken te dekken, trekken wij een afslag c.q. transactievergoeding van deze bruto beschikbaarheidsvergoeding af. Zo komen we tot de netto beschikbaarheidsvergoeding.”

Andere bepaling van staffel

Het netto resultaatdeel voor de klant (klantaandeel) en de minimum en maximum transactievergoeding die een klant betaalt aan AgroEnergy verschillen per staffel (zie tabel). Deze percentages en bedragen zijn onveranderd gebleven. “We bepalen nu echter wel op een andere manier dan voorheen in welke staffel een klant komt”, zegt Engelenburg. “En dit pakt per saldo voordeliger uit voor onze klanten.”

Hoe was de situatie eerst? “In het contract tussen AgroEnergy en een klant staat hoeveel vermogen er op een locatie beschikbaar is voor noodvermogen. Dit vermogen werd voorheen gebruikt voor het bepalen van de staffel. Dit beschikbare vermogen wordt echter lang niet iedere dag ingeboden of gegund. Het gevolg was dat klanten die in een hoge staffel terechtkwamen een lager percentage van de bruto beschikbaarheidsvergoeding hoefden af te dragen aan  AgroEnergy. Maar het gevolg was ook dat een klant regelmatig minder verdiende dan de minimale transactievergoeding in die maanden”, licht Engelenburg toe. “Stel dat een klant in totaal 11 MW op locatie had staan voor noodvermogen, dan kwam hij in de vierde staffel terecht en hoefde hij maar 20% af te dragen aan AgroEnergy. Maar op behoorlijk wat dagen verdiende hij minder dan de minimale transactievergoeding van 200 euro die hij moest betalen. Dan hield de betreffende klant er dus niets aan over.”

Gemiddeld over de maand Gecontracteerd Bestuurbaar Vermogen Klantaandeel Minimum Transactievergoeding
per dag in euro
Maximum Transactievergoeding per dag in euro
0 tot 2 MW 70% 15 45
2 tot 5 MW 74% 45 135
5 tot 10 MW

 

76% 110 330
10 tot 20 MW 80% 200 600
20 MW en meer 82% 375 1.125

Staffel op gemiddelde gegunde vermogen per maand

Sinds begin dit jaar bepaalt AgroEnergy de staffel waarin een klant terechtkomt op basis van het gemiddelde gegunde vermogen in die maand. Engelenburg: “Stel dat een klant 8 MW aan beschikbaar vermogen heeft, in de eerste 20 dagen van een maand elke dag 2 MW inbiedt en de andere 10 dagen slechts 1 MW. We gaan er daarbij vanuit dat de klant elke dag 100% gegund is. Het gemiddelde gegunde vermogen per dag komt dan uit op 1,67 MW. Hierdoor komt de klant in de eerste staffel terecht. Met de eerdere rekenmethode was hij in de derde staffel beland en had hij netto waarschijnlijk minder overgehouden.”

Door de nieuwe manier van berekenen kan een klant iedere maand in een andere staffel terechtkomen. “Het gemiddelde gegunde vermogen kan immers verschillen per maand. Het is dus een eerlijkere rekenmethode, die beter aansluit bij de werkelijkheid.”

Snellere uitbetaling

Het voordeel van de nieuwe aanpak is ook dat AgroEnergy de uit te keren bedragen automatisch uitrekent en de klant sneller zijn netto beschikbaarheidsvergoeding krijgt. “Het streven is om de beschikbaarheidsvergoeding binnen twee weken na het aflopen van de maand uit te keren. Dat is eerder dan voorheen, toen alles handmatig moest worden berekend en uitbetaling pas één tot twee maanden na het einde van een bepaalde maand plaatsvond.”

Uitkeren redunant noodvermogen

Er is nog een ander voordeel. AgroEnergy kan sinds 1 januari dit jaar de zogeheten redundant noodvermogen-vergoeding weer uitkeren, nu volledig geautomatiseerd. Engelenburg licht toe: “Als je een noodvermogenbieding doet, moet je asset op de leveringsdag gedurende 24 uur beschikbaar zijn. Sommige WKK’s kunnen echter niet 24 uur op een dag beschikbaar zijn voor noodvermogen, aangezien ze ook worden ingezet op EPEX. Maar als we het vermogen van al deze assets combineren, is er in een uur altijd wel iets van extra vermogen beschikbaar. Dit noemen we redundant noodvermogen.”

AgroEnergy kijkt per dag of redundant noodvermogen beschikbaar is bij haar klanten en biedt op basis hiervan mogelijk extra vermogen in op de veiling. “Datgene wat we op deze manier verdienen, wordt verdeeld over de klanten, Tenergy en AgroEnergy. Het deel dat bestemd is voor de klanten wordt naar rato verdeeld. Dit levert dus extra inkomsten op voor klanten.”

Als klant ziet u de vergoeding voor redundant noodvermogen niet apart op de factuur staan; dit bedrag is opgeteld bij de beschikbaarheidsvergoeding. “Wel is het mogelijk om de beschikbaarheidsvergoeding en de vergoeding voor redundant noodvermogen apart in te zien via de EnergyManager*.”

* Op de pagina Resultaten in het noodvermogen-rapport vindt u de netto beschikbaarheidsvergoeding terug in de kolom ‘Beschikbaarheidsvergoeding Netto (€)’. In de kolom ‘Klantredundantie (€)’ vindt u de redundantie-vergoeding terug.

Relatieve rust op energiemarkten

Vooruitblik op de energiemarkten: trends en verwachtingen

Webinar opname met Marjolein Brökling en Carl van Oosten aan tafel.

ETS-2 en BMV: verwachte impact op energiekosten in de glastuinbouw

Kassen buiten

MARKTVISIE | Nederland maakt inhaalslag: vuldoel van 90% nog binnen bereik

Gas- en elektriciteitsprijzen