Marktvisie|Explosieve gasprijsstijging in Azië leidt tot prijsstijging in Europa

Samenvatting:

  • Korte termijn gasprijzen in Azië afgelopen week naar 31 ct/m3 door kou en economische groei
  • Er komt daardoor vrijwel geen LNG meer naar Europa
  • APX- en onbalansprijzen afgelopen week lager
  • Komende week veel wind en zacht weer

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m39 dec.16 dec.
TTF daggas14,3516,20
TTF jan. ’2114,4015,85
TTF jaar ’2113,5514,75
Elektra in euro/MWh9 dec16 dec.
OTC base jan. ’2146,7049,70
OTC peak ’2149,2552,00
OTC base ’2144,1047,00

Terugblik korte termijn: lagere APX prijzen maar stijging korte termijn gasmarkt   

Afgelopen week verliep met lagere APX prijzen zoals we hadden verwacht, maar de korte termijn gasmarkt is onverwacht sterk gestegen. Daggas met bijna 2 ct/m3 en januari met 1,5 ct/m3. De stijging was vooral een gevolg van de sterk stijgende gasprijzen in Azië. Men heeft daar een koude week achter de rug en die leidde tot een verdubbeling van de daggasprijzen in dat werelddeel. Woensdagochtend werd een prijs van 31 ct/m3 betaald voor daggas, januari en februari. Logisch gevolg is dat er vrijwel geen LNG schip meer naar Europa  komt. In Engeland kwam er deze week nog 1 schip aan en worden er nog wel 4 verwacht deze maand. Op Gate wordt geen enkele aanlanding meer verwacht. Laatste nieuws is dat het weer in Azië minder koud geworden is, en de prijzen corrigeren weer wat terug.

Intraday- en onbalansprijzen stabiel

Het lagere gasverbruik door het huidige zachte weer werd enigszins gecompenseerd door hoger verbruik van gascentrales omdat er weinig wind was. Dit leidde niet tot hogere APX -prijzen. Vorige donderdag waren de prijzen nog hoog (APX tot 105 euro/MWh; onbalans enkele halfuren tot 300 euro/MWh), maar daarna lag de prijs meest tussen 35-60 euro/MWh, met zondag en maandag wat lagere prijzen en dinsdag wat hoger. De intraday- en onbalansprijzen waren erg stabiel in vergelijking met vorige week. Vanochtend (donderdag) vroeg zagen we onverwacht lang hoge prijzen, maar sinds 4:00 uur zijn de prijzen weer stabiel en normaal.

De OTC prijzen voor januari en februari zijn meegestegen met gas en CO2 rechten.

Terugblik lange termijn: prijsstijging gas en elektriciteit


De lange termijnprijzen gas en elektriciteit zijn behoorlijk gestegen afgelopen week. Ze werden mee getrokken door wat er op de korte termijn gebeurde en daarnaast stegen de grondstof- en emissieprijzen afgelopen week. De steenkoolprijs steeg afgelopen maand al maar heeft woensdag het hoogste prijsniveau bereikt in meer dan een jaar: 68 dollar/ton voor cal21. Ook hier speelt de economisch groei en de kou in Azië een grote rol. Net als gas daalt de steenkoolprijs trouwens sinds gistermiddag. De olieprijs blijft maar oplopen: de voorraden in de VS bleken woensdagmiddag gedaald en er zijn productieproblemen. Brent olie voor feb21 noteert 51,5 dollar/vat. Het Europees Parlement heeft afgelopen week het voorstel voor aanscherping van de CO2-emissiedoelstelling naar 55% zoals verwacht goedgekeurd. Dit heeft, ondanks dat de markt dit al verwachtte, toch de prijs naar 32 euro/ton gestuwd.

Ook stijging OTC elektriciteitsprijzen

In totaal leidde dit tot een prijsstijging in de OTC elektriciteitsprijzen van ca. 3 euro/MWh in de afgelopen week en 1 tot 1,5 ect/m3 op de gasprijzen voor de komende jaren. Sinds gistermiddag dalen de prijzen weer, en die daling lijkt vanochtend door te zetten.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn:

Voor de APX- en onbalansprijzen is onze verwachting stabiel tot licht dalend. De weersverwachting geeft aan dat de sterke wind van vandaag de komende 5 dagen zal blijven. We zien in de termijnmarkten een gemiddelde prijs van 40 euro/MWh voor dit weekend en 44 euro voor de werkdagen in volgende week. Dat zijn lage prijzen in vergelijking met de prijzen voor tijdvakken in 2021.

Prijsverwachting korte termijn gas onzeker

Het blijft tot en met de kerst zacht weer, daarna worden er seizoen gemiddelde temperaturen verwacht met kans op koud weer. Nu de gasprijzen in Europa zo stegen door een sterke vermindering van LNG aanvoer in een zachte week, mag verwacht worden dat normaal of kouder weer zal leiden tot verdere prijsverhoging. Weliswaar liggen de gasopslagen vol genoeg en hebben de pijpleidingen nog ruimte voor extra gasaanvoer uit Rusland en Noorwegen, maar de vraag is bij welk prijsniveau producenten bereid zijn om extra gas naar Europa te sturen. Waarschijnlijk pas als ze weer een normale marge maken en dat betekent een prijs boven 20 ct/m3. De prijsverwachting voor korte termijn gas is daarmee onzeker, maar er is zeker kans dat de prijs voor deze tijdvakken naar einde jaar nog behoorlijk oplopen.

Gas en elektra lange termijn:

Voor de lange termijn is onze verwachting onzeker. Enerzijds zien we nu de prijzen weer wat terugzakken en zouden de lockdowns die nu overal in Europa worden afgekondigd als verlengde kerstvakantie moeten leiden tot vermindering van vraag naar energie. Tegelijk staan de financiële marken op winst en stijgt de olieprijs door. De vraag naar energie in Azië is groot en dat krijgt effect op de prijzen in Europa. Per saldo lijkt de kans op prijsstijging tijdens en direct na de komende kerstvakantie het grootst.

Laatste marktvisie 2020

Dit is de laatste marktvisie van het bewogen jaar 2020. De eerstvolgende publiceert AgroEnergy op 7 januari. AgroEnergy wenst u, ondanks de beperkingen als gevolg van corona, fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2021. 

Laatste handelsdagen 2020

Voor gas, elektriciteit en warmte is er rond de feestdagen geen termijnhandel mogelijk. Een overzicht van de laatste handelsdagen vindt u hier.

 

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen