Marktvisie | Emissierechtenprijs door het dak

Samenvatting:

  • Ongekende prijs van 38 €/ton voor emissierechten
  • Olieprijs op hoogste niveau sinds januari 2020
  • Temperatuur schommelt, korte termijnprijs schommelt ook
  • Duitsland zoekt manier om NordStream 2 af te maken

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 27 jan. 3 feb.
TTF daggas 18,85 17,20
TTF maart. ’21 18,80 17,45
TTF jaar ’22 16,15 16,35
Elektra in euro/MWh 27 jan 3 feb
OTC base maart ’21 49,90 49,80
OTC peak ’22 54,35 57,00
OTC base ’22 47,25 50,00

Terugblik korte termijn: 

De APX-prijzen lieten een vrij vlak prijsverloop zien in de afgelopen week. De gemiddelde dagprijs kwam tussen 45 en 57,5 €/MWh uit en de uurprijzen bewogen grotendeels tussen 40 en 60 €/MWh. In de vroege avond werd een aantal uren boven 60 €/MWh genoteerd, met een uitschieter op maandag naar 81,5 €/MWh. Het wind- en zonaanbod fluctueerde behoorlijk, maar dit kon goed opgevangen worden door de conventionele centrales. Uitval van de NorNed-kabel zorgt normaal gesproken voor opwaartse druk bij de Nederlandse spotprijzen, maar de Noorse spotprijzen zijn de afgelopen dagen nagenoeg gelijk aan de West-Europese prijzen. Het is dus niet zo dat Nederland op dit moment goedkope Noorse waterkrachtstroom misloopt door de defecte kabel.

Gaggasprijs schommelde van dag tot dag

De daggasprijs schommelde door de relatief grote temperatuursveranderingen van dag tot dag. Vrijdag werd in De Bilt nog bijna 10 graden Celsius aangetikt, maar zaterdag t/m maandag reikte de thermometer niet verder dan 2 graden Celsius. Dinsdag draaide dit beeld om en liepen de temperaturen weer op. Daggas bewoog daarmee van ruim 17 €ct/m3 op de warmere dagen naar ruim 20 €ct/m3 op de frisse dagen. Vloeibaar gas speelde geen rol van betekenis in de Nederlandse energiemix, aangezien er vorige week slechts één kleine LNG-tanker aanmeerde bij de Gate-terminal.

Nu het maart-contract het voorste maandcontract is geworden, hebben we in de afgelopen week gezien dat de daggasprijs en de ‘front month’-prijs af en toe verder uit elkaar lopen. De daggasprijs reflecteert de huidige weersomstandigheden en is dus gevoeliger voor kou. De meeste weersvoorspellingen neigen naar bovengemiddelde temperaturen in maart, en daarmee ebt kou-risico weg uit dat contract. Sinds de prijspiek van bijna 24 €ct/m3 op 12 januari is de maart-prijs ruim 6 €ct/m3  gedaald. Donderdagochtend liepen de prijzen wel weer op door het naderende koudefront. 

Terugblik lange termijn: 

De meest opvallende prijsontwikkeling op de lange termijncontracten vond plaats op de emissierechtenmarkt. Maandag sloot het december-contract nog onder 33 €/ton, maar dinsdag werd de weg omhoog al ingezet richting 35 €/ton. Woensdag schoot de prijs ineens naar een hoogtepunt van 37,8 €/ton, verreweg het hoogste prijsniveau ooit voor dit contract. Donderdagochtend zette de stijging door en werd er even op 38,25 €/ton gehandeld, maar daarna dook de prijs al snel weer onder 37 €/ton. Er wordt in de markt gesuggereerd dat er vooral speculatieve posities worden ingenomen door hedgefondsen die verwachten dat de emissierechtenprijs dit jaar flink gaat stijgen naarmate de krapte op deze markt toeneemt.

Jaarcontracten elektriciteit omhoog door emissierechten

De jaarcontracten bij elektriciteit tikten daardoor woensdag gelijk met 1,5 €/MWh omhoog. Een hogere emissierechtenprijs zorgt er immers voor dat het duurder wordt om elektriciteit op te wekken met gas- of steenkoolcentrales. Op de gasmarkt liepen de jaarcontracten 0,2 à 0,3 €ct/m3 op, terwijl de korte termijncontracten stabiel bleven.

Ook stijging olieprijs

De oliemarkt had ook de smaak te pakken, want donderdag liep de prijs op tot bijna 59 $/vat. Dat prijsniveau hebben we sinds januari 2020 niet meer gezien. De olievoorraden nemen nu al een aantal weken af en samen met de productiebeperkingen vanuit het OPEC+-verband zorgt dit voor opwaarts sentiment onder oliehandelaren. Net als op de emissierechtenmarkt is het natuurlijk nog wel de vraag hoe vlot de verschillende economieën zich gaan herstellen; als dit achterblijft bij de verwachtingen van de handelaren dan moeten de overbodige posities weer verkocht worden, met prijsdalingen tot gevolg.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn: licht stijgend

Voor de korte termijn zetten we onze verwachting op licht stijgend. De weersverwachtingen zijn de laatste tijd wat wispelturig, maar het lijkt er nu toch echt op dat er vanaf zondag weer kou ons land binnen komt drijven. Vanaf zondag komen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt en ’s nachts kan het aan de grond matig tot streng vriezen. De toenemende windkracht zorgt voor een plafond boven de APX- en daggas-prijzen. Voor de APX-prijzen verwachten we daarom gemiddelde dagprijzen aan de bovenkant van wat we deze week zagen: rond 50 €/MWh op weekenddagen en rond 60 €/MWh op weekdagen. We zien verder dat de BritNed-kabel vanaf volgende week donderdag (11-feb) weer actief is, waardoor er waarschijnlijk vooral elektriciteit vanuit Nederland geëxporteerd gaat worden naar het duurdere Groot-Brittannië. 

Twee LNG leveringen gepland

Er staan twee LNG-leveringen gepland in Rotterdam: op 4 februari en 7 februari. Dit geeft weer een beetje lucht aan de verder vrij krappe gasmarkt. Vermoedelijk blijft de daggasprijs daardoor onder 20 €ct/m3 hangen. De Europese gasvoorraden staan inmiddels op een vulgraad van ca. 45%, bijna 25% minder dan vorig jaar rond deze tijd. Gezien het koude weer in de komende week is de verwachting dat er ca. 1% per dag onttrokken wordt aan de voorraden.

Gas en elektra lange termijn: onzeker

Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. Zoals hierboven al beschreven, is het nog koffiedik kijken of de recente stijgingen op de olie- en emissierechtenmarkt zich in de komende weken gaan doorzetten of dat handelaren hun winst pakken en de ingenomen posities weer verkopen.
Als er inderdaad emissierechten ‘gedumpt’ worden en de prijs daardoor weer terugzakt naar de bandbreedte 32 – 35 €/ton, dan dalen de langetermijncontracten voor elektriciteit waarschijnlijk ook weer mee. Verder is er geen aanleiding om grote prijsbewegingen te verwachten bij elektriciteit. 

Duitsland zoekt manier om NordStream 2 af te maken

Voor gas kijken we wederom met een schuin oog naar NordStream2. De Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is akkoord gegaan met het oprichten van een non-profit organisatie die gaat assisteren bij het afronden van de nieuwe pijpleiding. Aangezien de Amerikaanse sancties momenteel alleen gericht zijn op commerciële bedrijven kan dit een manier zijn om de sancties te omzeilen. Het is de vraag of de VS hun strafmaatregelen willen uitbreiden zodat ze ook gelden voor overheidsinstanties. Dit kan immers zorgen voor een escalatie in de discussie tussen de NordStream2-voorstanders (waaronder Duitsland, Rusland en GazProm) en de VS

Meld je aan voor de AgroUpdate

Wil je een uitgebreidere visie op de verwachte prijsontwikkeling voor de komende maanden? En meer ins en outs weten van de energiemarkt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!  Dat kan via deze link: https://bit.ly/3c3nwJ5

 

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen