Marktvisie|Eerste effect verkiezingen in de VS: energieprijzen omhoog

Samenvatting:

  • Aandelen en olieprijs stijgen door Amerikaans verkiezingsnieuws
  • Dit volgt op een week met vooral dalende energieprijzen als gevolg van ruime voorraden en aanvoer
  • Onbalans elektriciteit onrustig afgelopen week, komende week waarschijnlijk rustiger
  • Komende 10 dagen veel LNG schepen verwacht

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m328 okt.4 nov.
TTF daggas14,1513,55
TTF dec. ’2014,2513,65
TTF jaar ’2113,7513,40
Elektra in euro/MWh28 okt.4 nov.
OTC base dec. ’2039,6538,75
OTC peak ’2145,5544,90
OTC base ’2139,2039,60

Terugblik korte termijn

De APX-prijzen waren zoals verwacht afgelopen week gemiddeld wat lager dan de week ervoor, vooral in de peakuren. Er waren echter wel behoorlijke prijsverschillen per uur: zo was zondag het gemiddeld rond 35 euro/MWh, maar was er een avonduur met ruim 80 euro/MWh. Er was niet echt een verband met het weer, want veel wind op zondag ging gepaard met lage APX prijzen maar hoge onbalans terwijl maandag net zo hard woei maar de APX prijzen hoog waren en de onbalans lager. Vanaf woensdag is de wind veel minder maar is er niet veel veranderd aan APX- of onbalansprijzen. Eigenlijk zijn de onbalansprijzen de hele week al behoorlijk beweeglijk.

Bijspringen gasvoorraden

De TTF-daggasprijs is tot en met dinsdag omlaag gegaan, maar woensdag tikte deze weer omhoog door het algehele opwaartse sentiment. Tekort aan gas door lage LNG uitstroom en hoge vraag (136 mln m3 op woensdag in Nederland) leidde ertoe dat de gasvoorraden moesten bijspringen voor de eerste keer deze week. Dit leidde tot een herstel van de prijs voor daggas en gas voor de frontmaanden met in totaal ca 0,5 ct/m3.  

Terugblik lange termijn:

De olieprijs raakte eind vorige week even haar bodem kwijt onder invloed van onverwachte hoge voorraden en strengere coronaregels in heel Europa. Vrijdag tikte de olieprijs voor jan21 de 38 dollar/vat aan. Maandag bleek dat dit een te sterke reactie was.

Energieprijzen verkiezingen VS: Aandelen en olieprijs omhoog 

Vanaf dinsdag zijn zowel de olieprijs als de financiële markten in de ban van de Amerikaanse verkiezingen. De uitslag hiervan is een nek-aan-nek race waardoor Trump en Biden stuivertje wisselen bij iedere paar updates. De markten reageren vooral stijgend op deze ontwikkeling: in de afgelopen dagen hebben de aandelenkoersen de verliezen van 3 weken ongedaan gemaakt (gisteren: +1,3%). Zoals de laatste tijd gebruikelijk volgen de CO2 emissierechten de aandelenkoersen, en daar zit intussen een plus van 1,5 euro op ten opzichte van mid vorige week (25,7 euro/ton voor dec21).  Ook de olieprijs bewoog hevig door de verkiezingen: we hebben gisteren zowel 39 als 42 dollar/vat gezien, en het ging hard heen en weer. Vanochtend opent alles weer sterk, jan21 staat op ruim 41 dollar/vat. Steenkool trok zich tot vandaag niks aan van dit geweld, maar vanochtend is de prijs toch 0,7 dollar/ton opgelopen onder het algeheel stijgende sentiment. Cal21 noteert nu 54,7 dollar/ton.

Wisselende OTC-elektriciteitsprijzen

De OTC elektriciteitsprijzen volgen de grondstofprijzen: eerst behoorlijk omlaag (begin deze week baseload 2021 in de 39 euro/MWh, maar sinds gisteren loopt het weer behoorlijk op. Aangezien de termijngasprijzen minstens zoveel stijgen (jaar 2021 is intussen ruim over 13,5 ct/m3 heen), blijven de sparkspreads sterk onder druk staan.

WKK sparkspread gedaald

Zo is de WKK sparkspread voor Q1 2021 in ruim een maand gedaald van 30 naar 23 euro/MWh. Er komen berichten van gascentrales die verkoopposities ongedaan maken en voornemens zijn om uit te gaan in de komende periode. Dit is een signaal waar een kentering van de prijsbeweging uit voort kan komen.

Waterstof

Ander nieuws deze week was dat de regering echt in wil zetten op waterstof. Dit moet worden gemaakt met elektriciteit uit wind en zon. Men spreekt over 3-4 GW capaciteit, dat is veel. De regering wil dit subsidiëren om te voorkomen dat elektriciteitsprijzen te ver weg zakken. Als dit met subsidie rendabel blijkt en deze ontwikkeling echt op gang komt, zal dit zeker leiden tot hogere elektriciteitsprijzen.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn:

De signalen over de vraag-aanbodverhouding bij gas zijn verwarrend. Enerzijds leidt het koude weer nu tot hogere vraag. Anderzijds zullen zowel morgen als overmorgen volle LNG schepen aanlanden bij Gate en volgende week nog een. In de UK zien we hetzelfde plaatje: 6 aanlandingen verwacht in de komende 10 dagen. Deze aantallen hebben we sinds juni niet meer gezien, en het gasvolume dat deze schepen lossen zou ruim voldoende moeten zijn voor de vraag, zeker nu de temperatuur richting weekend weer oploopt. We vragen ons dus af of de prijsstijging op de frontmaanden wel houdbaar is bij deze verwachte aanvoer. Anderzijds lezen we ook dat opslagexploitanten nog graag verder willen bijvullen. Voor korte termijn is onze verwachting dus onzeker.

Stabiele prijzen elektriciteit

Voor de korte termijn elektriciteit verwachten we stabiele prijzen in de komende week: het is rustig weer met weinig wind maar wel veel zon. De markt laat gemiddelde prijzen zien van 35-36 euro/MWh en 39 euro/MWh voor komende werkweek. Opvallend is dat de prijzen in Frankrijk lager zijn dan in Nederland, dat was met kouder weer in hun vraag/aanbodsituatie niet te verwachten

  


Gas en elektra lange termijn:

In de huidige verwarrende markt vinden we het ook lastig om voor de lange termijn een richting aan te geven. Er zijn zowel stijgende als dalende factoren aan te wijzen zijn. Daarnaast is het onduidelijk is of de Amerikaanse verkiezingen gekoppeld is aan een beweging omlaag of omhoog. Daarom is onze verwachting dat de gasprijs 2021 de komende week in de bandbreedte 13-14 ct/m3 blijft en de base prijs elektriciteit 2021 tussen 39 en 41 euro/MWh. Dit zijn ruime bandbreedtes, dus behoorlijke beweging maar we zien dat echte richting ontbreekt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang naast de wekelijkse marktvisie ook eens per kwartaal de AgroUpdate met interessante artikelen en interviews! Meld je hier aan!

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen