MARKTVISIE | Onrustige start van het nieuwe jaar

Samenvatting:

  • Prijzen daalden in de aanloop naar het nieuwe jaar
  • Oorzaken zijn warmer weer, goede gasaanvoer, dalende grondstofprijzen, vertraging economische groei en politieke onrust
  • Daarna volgde herstel. Handel kwam weer op gang en lage prijzen waren een goed koopmoment. Ook de grondstofprijzen stegen weer
  • Toenemende angst voor herhaling van het winterscenario van vorig jaar (koud einde na een warme aanloop)
  • APX-elektraprijzen liepen mee met het wisselende windbeeld

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
2 jan 9 jan 2 jan 9 jan
TTF daggas 21,40 21,20 OTC base feb 19 66,05 64,00
TTF feb 19 21,80 21,50 OTC peak 20 66,50 63,65
TTF jaar 2020 18,10 19,65 OTC base 20 54,70 52,00
Terugblik korte termijn

Kouder weer in de eerste week van het nieuwe jaar maakte een einde aan de prijsdalingen. Tot halverwege week 2. De laatste dagen daalt het weer. De temperatuur ging weer omhoog en de gasaanvoer bleef goed. Steeds meer handelaren zijn wel bang voor een herhaling van het winterscenario 2017/2018. Toen volgde na een warme start een ijskoud eind met torenhoge gasprijzen begin maart. De kans dat dat nu weer gebeurt is wel een stuk kleiner. De gasopslagen zijn nu veel voller dan afgelopen jaar rond deze tijd (nu 80% gevuld, toen 60%). Daarnaast draagt overvloedige LNG aanvoer nu voor een belangrijk deel bij aan de flexibiliteit. De verwachting is dat de LNG aanvoer goed blijft deze winter. De productie is wereldwijd flink omhoog en de prijzen in Azië en Europa zijn vrijwel gelijk aan elkaar.

DE OTC-prijzen elektra voor de komende maanden daalden met de grondstofprijzen mee. De laatste dagen stagneerde die beweging. CO2-emissierechten en steenkool stegen licht en ook het risico op meer kou vanaf eind januari wordt ingeprijsd.

De APX-prijzen werden bepaald door het windbeeld. Begin week 2 lager door stormachtig weer en daarna weer omhoog door minder windproductie. Peakuren varieerden van gemiddeld 55-79 euro/MWh; off peakuren gemiddeld van 45-58 euro/MWh. Onbalans was onrustiger op dagen met veel wind met af en toe uitschieters. Gemiddeld rond de 45-50 euro/MWh, zonder grote balanceringsproblemen voor Tennet. De dagsparkspread voor WKK bewoog mee met de APX en varieerde van 23 tot 40 euro/MWh. Die voor kwartaal 2 2019 daalde licht tot onder de 30 euro/MWh door de lagere elektraprijs voor Q2 19.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra volgden de grondstofprijzen. De olieprijs zakte onder de 55 dollar/vat, maar veerde vanaf eind week 1 weer op naar meer dan 60 dollar/vat nu. Het blijkt dat de OPEC echt werk maakt van het besluit tot productievermindering (in december al 500.000-800.000 vaten/dag minder). De prijs voor CO2-rechten daalde door winstnemingen en hervatting van de veilingen. De intentie is om het daarop aangeboden volume dit jaar met zo’n 40% te verlagen. En dat was een belangrijke oorzaak waarom de prijs vorig jaar zo opliep. De steenkoolprijs steeg ook licht van 79 naar ruim 81 dollar/ton.

Hierdoor zijn de lange termijn TTF-gasprijzen hoger dan een week geleden. OTC-elektra voor de lange termijn steeg de laatste dagen ook weer, maar is nog wel onder het niveau van vorige week.

De WKK sparkspread voor 2020 daalde door deze ontwikkelingen van 35 naar 32 euro/MWh.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. De kans op daling blijft groter dan die op stijging. De weersvooruitzichten voor de komende week zijn wisselvallig en zacht. De gasaanvoer blijft goed, met ook in januari weer veel LNG (6 tankers voor de UK, 5 voor GATE en minimaal 3 voor België). De verwachting voor kouder weer later deze maand werpt zijn schaduw vooruit en werkt echte daling tegen.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen is de marktverwachting stabiel. De afgelopen week gaf behoorlijk wat beweging door het stormachtige weer. Voor week 3 verwacht men zacht en wisselvallig weer met minder wind (kracht 4). De weekforward voor week 3 is 56,5 euro/MWh en dat is rond de gemiddelde APX-baseprijzen van de afgelopen dagen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Na een periode van dalende grondstofprijzen zitten die nu weer in de lift. Het is afwachten wat de olieprijs gaat doen. Tegenover minder productie door de OPEC, staat minder vraag door dalende economische groei. Dit speelt ook bij steenkool. Voor CO2-emissierechten verwacht men nog wel een tijdje beweging.

De komende weken zijn de uitkomst van de onderhandelingen tussen de VS en China in de handelsoorlog en de stemming in Engeland over de Brexit interessant voor de stemming op de financiële en de energiemarkten.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen