Marktvisie | Het zachte weer geeft wat rust op de markten

Samenvatting:

  • Kortetermijnprijzen lager door lenteachtig weer
  • LNG schepen weten de Gate-terminal weer te vinden
  • Emissierechtenprijs toch weer omhoog richting 40 €/ton
  • Stijgende olieprijs toont de hoop op heropening van economie

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 17 feb24 feb
TTF daggas16,4515,70
TTF maart. ’2116,1516,00
TTF jaar ’2216,3016,35
Elektra in euro/MWh17 feb24 feb
OTC base maart ’2148,2046,50
OTC peak ’2257,9057,10
OTC base ’2250,5050,45

Terugblik korte termijn: kortetermijnprijzen lager

De aanhoudende temperaturen van enkele graden boven het langjarig gemiddelde heeft de daggasprijs deze week langzaam maar zeker doen wegzakken. Met het huidige niveau van 15,7 €ct/m3 is er in een week tijd bijna een cent van de daggasprijs af. Het voorste maandcontract handelt momenteel met een kleine premie boven op daggas. De trend was ook daar echter licht omlaag gericht.

Hoewel het grootste deel van de LNG-schepen op Groot-Brittannië koersen (daar meert bijna dagelijks wel een schip aan), weten er ook enkele de Gate-terminal in Rotterdam te vinden. In februari was de gemiddelde LNG-invoeding in het gasnet bijna 17 miljoen m3/dag en daarmee veel hoger dan de 1,5 miljoen m3/dag in januari.

In de afgelopen dagen werden bij diverse Noorse gasinstallaties ongeplande verstoringen gemeld. Dit beïnvloedde wel de gasstroom naar onder andere Nederland, maar de korte termijn gasprijs werd er maar beperkt door geraakt. Ook berichten dat er in de afgelopen maanden minder Russisch gas naar Europa getransporteerd werd gaf maar een klein beetje tegenwicht aan de dalende trend.

Het overvloedige zonaanbod heeft de APX spotprijzen geen goed gedaan. Zo was de gemiddelde uurprijs in de middaguren sinds het weekend nog geen 37 €/MWh. De baseloadprijs zakte in het weekend, maar ook afgelopen woensdag zelfs weg tot onder de 40 €/MWh. En de duurdere avonduren zijn deze week ook nauwelijks boven de 60 €/MWh uitgekomen. Dat had, naast de overvloedige zonne-energie, ook te maken met het aanbod vanuit de windturbines.

De kans op een koudere periode in maart wordt lager ingeschat, waardoor ook de base-prijs voor maart met 46,5 €/MWh zo’n anderhalve euro lager ligt dan een week geleden.

Afgelopen dinsdagmiddag was TenneT genoodzaakt om gedurende ongeveer een half uur noodvermogen bij te schakelen, waardoor de onbalansprijs even boven de 200 €/MWh stond. Woensdag was er daarentegen ruim voldoende aanbod, waardoor de onbalansprijs juist geregeld wegzakte tot -100 €/MWh.

Terugblik lange termijn: 

De langetermijncontracten voor gas en elektriciteit zijn in de afgelopen week dicht bij huis gebleven. Vergeleken met vorige week is er nauwelijks iets veranderd in de prijs. Bij elektriciteit zien we zoals gewoonlijk een sterkere afhankelijkheid van de prijsbeweging van EUA’s. Nadat de EUA-prijs eind vorige week wegzakte naar de 37 €/ton als gevolg van winstnemingen, is er de afgelopen dagen toch weer koopinteresse die de prijs opdrijft richting de top van 40 €/ton. Dat heeft het 2022-contract bij elektriciteit weer boven de 50 €/MWh gebracht.

Opvallend is wel dat steenkool in de afgelopen week een gestage opmars liet zien. Het 2022-contract is van 65 naar 69 $/ton opgelopen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de oplopende EUA prijs. In de afgelopen weken is steenkool al enkele keren binnen de bandbreedte van 64-70 $/ton op en neer bewogen. Dit heeft derhalve nauwelijks invloed op de termijncontracten voor gas en elektriciteit gehad.

Positief nieuws was dat de Duitse economie (vaak gezien als de groeimotor van Europa) in het afgelopen vierde kwartaal iets harder is gegroeid dan eerder werd gedacht. Optimisme over het economisch herstel doet de Brent-olieprijs inmiddels flink oplopen. Sinds begin dit jaar is deze al met ruim 30% opgelopen tot boven de 67 $/vat.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn: stabiel

Aan de relatief hoge temperaturen is voorlopig een einde gekomen. De komende week kenmerkt zich naar verwachting door temperaturen rondom ‘normaal’ in combinatie met weinig wind. De korte termijn gas- en elektraprijzen wijzigen we daarom van dalend naar stabiel. De Nederlandse gasvoorraden zijn beperkt geleegd in de afgelopen week. De gemiddelde vulgraad is nu circa 30%.

Ongeplande uitval in de Noorse gastoevoer speelt op verschillende locaties parten. Het lijkt er nu op dat het Skarv gasveld tot einde van de maand buiten bedrijf zal zijn, waardoor de gasaanvoer vanuit het noorden beperkt zal blijven. Daarentegen worden er voor volgende week een drietal LNG-schepen vanuit de VS (Sabine Pass) verwacht bij de Gate terminal.

Gas en elektra lange termijn: stabiel

Voor de lange termijn houden we onze verwachting op stabiel. Veel zal afhangen van de economische verwachtingen voor het komende jaar. Een van de indicatoren daarvoor is de ontwikkeling van de emissierechtenprijs. Deze markt blijft echter vrij onvoorspelbaar en  zal vooral voor elektriciteit van invloed blijven op de prijsvorming.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet de komende periode positief in voor wat betreft de ‘heropening’ van de economie. Zij verwacht dat de olieprijs de komende maanden verder op kan lopen richting de 75 $/vat.

Alhoewel de koppeling tussen de olieprijs en die van gas en elektriciteit steeds minder wordt, is dit ook een goede indicator van hoe marktpartijen de nabije toekomst inschatten. 

Meld je aan voor de AgroUpdate

Wil je een uitgebreidere visie op de verwachte prijsontwikkeling voor de komende maanden? En meer ins en outs weten van de energiemarkt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!  Dat kan via deze link: https://bit.ly/3c3nwJ5

Bekijk de marktvisie van vorige week.

 

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel