MARKTVISIE | De prijzen stijgen weer

Samenvatting:

  • Prijzen gingen op en neer, maar vanaf week 3 omhoog
  • Temperatuur gaat omlaag, grondstofprijzen stegen en de euro zwakt af
  • Gasvoorraden nog steeds goed gevuld (76%) en ook in januari veel LNG aanvoer
  • APX-elektraprijzen lager door meer wind

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3   Elektra in euro/MWh
9 jan 17 jan 9 jan 17 jan
TTF daggas 21,20 21,10   OTC base feb 19 64,00 62,60
TTF feb 19 21,50 21,75   OTC peak 20 63,65 64,30
TTF jaar 2020 19,65 20,15   OTC base 20 52,00 52,85
Terugblik korte termijn

De korte termijn prijzen gas bewogen op en neer. Aan de ene kant zorgde mild weer en goede aanvoer voor prijsdruk omlaag. Aan de andere kant verwacht men kouder weer in week 4 en 5 met toenemende prijsdruk omhoog vanaf begin week 3. Oplopende grondstofprijzen droegen tevens bij aan het opwaartse sentiment van de laatste dagen. Om dezelfde redenen begonnen ook de OTC-prijzen elektra voor de komende maanden weer op te lopen.

De APX-prijzen werden deze week bepaald door relatief mild weer. Door wisselende wind zat er enige variatie tussen de dagen. Gemiddeld waren ze in de peakuren 55-60 euro/MWh en in de offpeakuren 45-50 euro/MWh. In de landen om ons heen zien we hetzelfde beeld. Alleen in Duitsland waren de spotprijzen lager door de lage vraag en meer windproductie.

Onbalans was soms onrustig, de wind was niet altijd goed voorspeld en er waren een aantal centrales niet beschikbaar door onderhoud en uitval (o.a Hemweg en Rotterdam). De dagsparkspread voor WKK bewoog mee met de APX en ligt nu rond de 25 euro/MWh. Die voor kwartaal 2 2019 was stabiel rond de 28,5 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra liepen in de pas met de grondstofprijzen. De olieprijs steeg vorige week boven de 60 dollar/vat door de OPEC-productiebeperkingen. De steenkoolprijs steeg ook weer. Een ongeluk in een Chinese mijn leidt tot hogere veiligheidseisen en naar verwachting tot een versoepeling van de huidige importbeperkingen. De prijs van CO2-rechten blijft bewegen en de uitslag van de Brexit stemming afgelopen dinsdag maakt geen einde aan de onzekerheid. Lange termijnprijzen gas en elektra liepen daardoor op in week 3.

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich rond de 32 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van gas en elektra.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar stijgend. De komende weken wordt het kouder met nachtvorst. Kans op de extreem hoge prijzen van afgelopen winter acht men klein. De gasvoorraden zijn nu veel voller en dat maakt het verschil, samen met de overvloedige aanvoer van LNG.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar stijgend. De vraag gaat omhoog door kouder weer. Er is te weinig wind (kracht 2-3) ter voor compensatie.

De weekforward voor week 4 is 66,5 euro/MWh en dat is 10-15 euro/MWh boven de gemiddelde APX-baseprijs van de afgelopen dagen. Prijzen in Frankrijk en België handelen voor volgende week ook al een stuk hoger.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. De olieprijs lijkt zich nu tussen de 60 en 61 dollar/vat te handhaven. Tegenover productiebeperkingen staat minder vraag door de afnemende groei van de wereldeconomie. De steenkoolprijs zit in de lift en de CO2-rechtenprijs blijft bewegen en is redelijk onvoorspelbaar, zeker nu de onzekerheid rond de Brexit voortduurt.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen