MARKTVISIE | Gasprijzen rustig uit de jaarwisseling ondanks naderende kou

Samenvatting:

  • Hogere vraag naar gas door lage temperaturen
  • Onrust rondom vaarroute Rode Zee
  • Nederlandse gasvoorraad hoogste niveau sinds 2015
  • Steenkool op laagste niveau sinds twee jaar

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen 7 dagen: 

Gas in eurocent m3 20 dec 4 jan
TTF daggas 31,7 31,0
TTF feb ’24 32,8 32,0
TTF jaar ’25 35,3 33,8
TTF jaar ’26

31,2

30,2

TTF jaar ’27

27,4

26,7

 

Elektra in euro/MWh 20 dec 4 jan
OTC base feb ’24  92,1

 96,0

OTC peak ’25   n.b. 105,3
OTC base ’25

 93,5

  92,0

OTC base ’26   n.b.  88,4
GvO Europese Wind ’24

 4,73

 4,40

 

Ontwikkelingen gasmarkt

De gasmarkt heeft recentelijk interessante ontwikkelingen doorgemaakt. De hoge productieniveaus in combinatie met het zachte winterweer resulteerden in verminderd verbruik en verhoogde gasvoorraden. De weerspatronen gedurende 2023 hadden een aanzienlijke invloed op de vraag naar gas. De milde winter leidde tot een lager verbruik, wat de marktdynamiek tijdens het hoogseizoen beïnvloedde. Daarnaast blijft de onrust op de vaarroute van de Rode Zee voortduren. Recentelijk is bekend geworden dat wereldwijde bedrijven naar verluidt hun activiteiten in dat gebied zullen opschorten vanwege de toenemende spanningen. Deze omstandigheden, gecombineerd en de weersverwachting van de komende periode, hebben geleid tot een kleine correctie op de gasprijzen.

Europese gasvoorraad

Momenteel is de Europese gasvoorraad voor meer dan 86% gevuld, wat een hoog niveau is voor de tijd van het jaar. De Nederlandse gasreserves bevinden zich op een respectabele 81,5%, wat ook boven het gebruikelijke niveau ligt voor deze tijd van het jaar. Nederland begon dit kalenderjaar met een vullingspercentage van 83%, het hoogste niveau sinds 2015. Bovendien worden er nog vier LNG-schepen verwacht bij de Nederlandse terminals tegen 7 januari. Naast deze LNG-schepen is er ook een stabiele gasaanvoer vanuit Noorwegen.

Tot en met 7 januari worden temperaturen verwacht die boven het gemiddelde liggen voor dit seizoen. Echter, vanaf 8 januari worden lagere temperaturen voorspeld dan normaal voor deze periode. Naast een afname in temperatuur wordt er ook een sterke afname in wind verwacht. Dit zal naar verwachting de vraag naar verwarmingsbrandstof doen vergroten, wat deze week al resulteerde in een korte stijging van de gasprijzen. Desondanks wordt voorspeld dat de invloed van deze weersomstandigheden op de gasmarkt beperkt zal zijn, vanwege de nog steeds bovengemiddelde vulling van de gasopslagen.

Emissierechten,  steenkool en olie      

Vlak voor het nieuwe jaar liet de prijs van CO2-emissierechten voor het Dec-24 contract een stijging zien van 69 naar 80 €/ton. Deze opwaartse trend lijkt momenteel tot stilstand te zijn gekomen, momenteel wordt dit contract verhandeld rond de 77 €/ton.
De afgelopen week vertoonde de prijs van een vat Brent-olie een daling van 5 dollar per vat, tot ongeveer 75 $/vat. Dit niveau komt overeen met dat van begin december. De vooruitzichten voor 2024 voorspellen een uitdagend jaar voor de oliemarkt. OPEC+, een alliantie van olieproducerende landen, overweegt verdere vermindering van de olieproductie. Terwijl andere landen zoals de Verenigde Staten en Guyana juist hun productie willen verhogen. Deze factoren wijzen op een complex jaar voor de oliemarkt in 2024. Deskundigen voorspellen echter over het algemeen stabiliteit in de olieprijzen.
De prijs van steenkool bereikte de afgelopen periode het laagste niveau in twee jaar tijd. Deze neerwaartse trend heeft de afgelopen periode gestaag voortgeduurd. Op dit moment wordt het contract voor het jaar 2024 verhandeld voor ongeveer 95 $/ton.        

Daggas- en EPEX-prijzen             

Een week geleden bewoog de daggas prijs rond de 32 ect/m3. Gisteren, op woensdag 3 januari, handelde deze onder de 29 ect/m3. Zoals eerder aangegeven, steeg de gasprijs na de bekendmaking van het aankomende koude weer, wat ook te zien is in de huidige daggasprijs. Die handelt nu op 31,7 ect/m3. Momenteel ligt de daggasprijs ruim 2 ect/m3 onder het niveau van het februaricontract, dat momenteel wordt verhandeld voor ruim 34 ect/m3.
De relatief milde periode van het jaar en het overvloedige aanbod van windenergie hebben directe invloed gehad op de EPEX-prijzen. De gemiddelde baseload van de afgelopen week bedroeg 38,05 €/MWh, terwijl de gemiddelde piekprijs op 53,83 €/MWh lag. Gedurende de nacht waren er meerdere uren met negatieve EPEX-prijzen, voornamelijk vanwege het overvloede aanbod van windenergie. Vandaag, donderdag 4 januari, ligt de gemiddelde EPEX-prijs op 84,68 €/MWh. Deze hogere prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de afname in het windvermogen.   

Vooruitblik

De komende week betekent een omslag van de milde winterse omstandigheden naar een periode met verwachte temperaturen rond het vriespunt, waarbij s ‘nachts temperaturen onder het vriespunt worden voorspeld. Deze weersomstandigheden gepaard met de aanhoudende onrust langs de vaarroutes in de Rode Zee, hebben deze week geleid tot een lichte correctie in de gasprijzen.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Nederlandse gasvoorraden de komende weken verder worden aangesproken. Ondanks deze ontwikkeling wordt verwacht dat dit slechts beperkte invloed zal hebben op de gasprijzen, gezien de goede vulling van de gasvoorraden. Deze week worden nog vier LNG-schepen verwacht bij de Nederlandse terminals, wat een stabiele aanvoer is voor de tijd van het jaar. Naast LNG-schepen is er ook een stabiele aanvoer van Noors gas.

Op 11 januari verschijnt het volgende marktnieuws.

 

 

Lees hier de marktvisie van vorige week

 

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel