MARKTVISIE | Noors onderhoud in volle gang
Het leven van Anouk Scholtes draaide het afgelopen jaar 360 graden. Meer dan dat zelfs. Werkte ze een jaar geleden nog in het operations center van luchtvaartmaatschappij Qantas in Sydney, inmiddels is Anouk alweer bijna een half jaar werkzaam bij AgroEnergy. Als Product Owner Business Intelligence focust ze op het automatiseren van processen en meer datagedreven werken, met als doel fouten te voorkomen en extra inzichten te bieden.
Wie is Anouk Scholtes? Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben 28 jaar en opgegroeid in het Limburgse Weert. Met mijn middelbareschooldiploma op zak verhuisde ik naar Delft, waar ik Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek ging studeren. Vakken als natuurkunde, wiskunde en scheikunde boeiden mij altijd al heel erg en hierdoor kwam ik uiteindelijk uit bij deze studie. Daarbij vond en vind ik het heel fascinerend dat zo’n groot apparaat als een vliegtuig in de lucht kan blijven.
Tijdens mijn studie heb ik me vooral gespecialiseerd in de datatechnische kant van lucht- en ruimtevaart. Dan gaat het bijvoorbeeld om vragen als ‘hoe kun je een vliegtuig automatisch bestuurbaar maken?’. Dat soort zaken vind ik enorm boeiend.
Inmiddels woon ik in Utrecht, samen met mijn vriend. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig: ik houd van voetballen, wandelen, hardlopen, klimmen, et cetera. En in deze coronatijd ben ik ook veel bezig met koken en bakken; dat vind ik ontzettend leuk.”
Tot november vorig jaar woonde je nog aan de andere kant van de wereld?
“Dat klopt; tot een half jaar geleden woonden mijn vriend en ik in Sydney. Na onze studies wilden we allebei graag een tijd in het buitenland werken, om onze horizon te verbreden. Ik kon toen aan de slag in het operations center van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas; een unieke kans. In dit operations center monitoren ze waar vliegtuigen zich bevinden, of deze op koers liggen, welke passagiers aan boord zijn, et cetera.
Het was een geweldige tijd en eigenlijk hadden we nog wel een jaartje langer willen blijven. Maar vanwege coronasituatie besloten we eind vorig jaar toch terug te keren naar Nederland, om dichter bij familie en vrienden te zijn. Daarbij waren we sowieso niet van plan om altijd in Australië te blijven; onze uiteindelijke toekomst lag in Nederland.”
Hoe ben je toen bij AgroEnergy beland? Dat is wel even iets anders dan een luchtvaartmaatschappij…
“Inderdaad, maar de energietransitie boeide mij altijd al mateloos. Als ik niet het avontuur had gezocht, was ik waarschijnlijk al eerder in deze hoek gaan werken. Ook omdat ik toch wel idealistisch ben ingesteld: ik vind het belangrijk om te werken bij een bedrijf dat een steentje bijdraagt aan een groene toekomst. Dat is bij AgroEnergy zeker het geval. En ook het feit dat tuinders met hun WKK’s perfect kunnen inspelen op de veranderende en meer flexibel wordende energiemarkt trok me aan. Het speelveld waarin AgroEnergy opereert. is volop in beweging!
Daarbij komt mijn kennis op het gebied van data heel goed van pas in mijn functie als
Product Owner Business Intelligence. En bij Qantas vervulde ik de laatste periode ook een rol als Product Owner, wat inhield dat ik de automatiseringswensen binnen de afdeling inventariseerde en bepaalde welke zaken meteen en welke later moesten worden opgepakt. Deze achtergrond komt goed van pas in mijn baan bij AgroEnergy.”
Wat doe je precies bij AgroEnergy? Waaruit bestaan je dagelijkse werkzaamheden?
“Ik zoek actief welke mogelijkheden er zijn om processen te automatiseren en kijk op welke vlakken data nieuwe inzichten kunnen bieden. Het doel is om meer datagedreven te gaan werken. Daarnaast kloppen collega’s ook zelf bij me aan met verzoeken en ideeën. Al deze zaken bespreken we binnen ons Business Intelligence Team; samen bepalen we waarmee we aan de slag gaan. Voor het visualiseren van data maken we gebruik van het programma Power BI van Microsoft. We maken, op verzoek van de EnergieSpecialisten, overzichten voor klanten. Deze overzichten worden bijvoorbeeld getoond in de EnergieMonitor die de EnergieSpecialisten gebruiken om aan tuinders te laten zien hoeveel ze gedurende het jaar hebben uitgegeven aan energie, hoeveel elektriciteit ze hebben teruggeleverd, et cetera. Een dergelijk overzicht kunnen we volledig toespitsen op de wensen van de klant.
Daarnaast kunnen we in het programma bijvoorbeeld een dashboard bouwen voor de facturatie-afdeling, zodat ze in één oogopslag kunnen zien welke crediteuren nog betaald moeten worden en hoe lang een inkomende factuur al openstaat. Automatiseren moet vooral extra inzicht bieden én helpen om fouten te voorkomen.”
Je hebt inmiddels je draai gevonden binnen AgroEnergy?
“Zeker weten! Ik vind het vooral leuk dat ik contact heb met mensen van diverse afdelingen, en vanuit mijn functie een goed beeld krijg van wat er speelt binnen Agro Energy. Ik leer zo echt de volledige breedte van het bedrijf kennen. Het zou wel fijn zijn om collega’s straks vaker live te kunnen zien, ook een praatje te kunnen maken bij de koffieautomaat.”
Tot slot: hoe heb je de tuinbouwsector leren kennen?
“Ik ben zelf nog niet echt in de kassen geweest en ken de sector tot nu toe vooral uit de verhalen van mijn collega’s. Het valt me op dat tuinders erg vooruitstrevend zijn, ze willen echt innoveren. Er is enorm veel gaande in de energiemarkt en tuinbouwondernemers zijn flexibel genoeg om daarop in te spelen. Dat vind ik mooi en spreekt me aan.”