ARTIKEL Werken & Leren: passie voor energie

AgroEnergy is een energiebedrijf speciaal voor de glastuinbouw. Met jarenlange ervaring en innovatieve oplossingen helpt het bedrijf telers om de energiekostprijs zo laag mogelijk te houden én een klimaatneutrale toekomst te realiseren. In de speciale editie Werken  & Leren van KAS Magazine vertellen EnergieOperator Bram (42) en Junior Data & BI Analist Anne-Laura (24) welke rol zij daarin spelen.

Bram werkt ruim twee jaar bij AgroEnergy. Hij studeerde diergeneeskunde, maar na een baan als energie-analist bij een energieleverancier, koos hij ervoor om in de energie door te gaan. Hij had al ervaring in de ICT vanuit een eerdere technische bedrijfskunde-master. “Het inhoudelijke werk in de energie vond ik heel leuk en dan vooral het analysestuk en het bezig zijn met cijfers. Maar ik mistte in mijn eerdere baan het klantcontact. Bij AgroEnergy is dat contact met klanten er wél.”

Grote impact

Als Energie Operator doet Bram het energiebeheer van klanten in de tuinbouw. “Door te handelen op de verschillende energiemarkten en op de juiste momenten gas en elektra te verkopen, probeer ik een optimale prijs voor telers te realiseren. Energie is in deze tijd natuurlijk een belangrijk thema, zeker in de glastuinbouw. Ik realiseer mij dus heel goed hoe groot de impact is van de beslissingen die ik in mijn werk maak. Tegelijkertijd loopt AgroEnergy voorop als het om verduurzaming gaat, dus juist daarin kunnen wij ons als energiebedrijf ook op een positieve manier naar onze klanten onderscheiden.”

Anne-Laura kwam bij AgroEnergy binnen via een traineeship en werkt nu een jaar in het datateam. Nadat ze een economische master had afgerond, wist ze niet direct welke kant zij op wilde. Een traineeship bij Talent Academy hielp haar op de juiste weg. “Tijdens dat traject ontdekte ik dat data-analyse mij goed ligt. Talent Academy heeft mij vervolgens gematcht met AgroEnergy en ik was eigenlijk gelijk enthousiast.” Anne-Laura wist op dat moment niet veel van de glastuinbouw. “Maar ik vond het juist heel leuk om de wereld van de tuinbouw en de energie te ontdekken en mij daarin vast te bijten. Het is een complexe markt, waarin ik veel kan leren.”

Hele dag puzzelen

Als Junior Data & BI Analist is Anne-Laura eigenlijk de hele dag aan het puzzelen, zegt ze zelf. “Ik bouw rapportages op basis van allerlei data die ik binnenkrijg en zorg ervoor dat die data ook klopt. In die rapportages brengen we trends op de energiemarkt in kaart, om collega’s op andere afdelingen te helpen de juiste beslissingen te nemen. Een complexe en verantwoordelijke taak, maar je doet het met elkaar. En juist omdat de markt voortdurend verandert, vind ik het leuk en uitdagend werk.” Door middel van de zogenoemde ‘Agro Universities’ blijven de medewerkers van AgroEnergy op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunnen zij hun kennis blijvend bijspijkeren. Daarnaast beschikt AgroEnergy over een uitgebreide kennisbank waar

medewerkers gebruik van kunnen maken. “En je hebt altijd de mogelijkheid om een cursus te volgen”, geeft Anne-Laura aan. “Je wordt echt aangemoedigd om nieuwe dingen te leren.”

Mix van jong en oud

Met de teamspirit zit het ook wel goed. “We hebben een leuke club en gaan elk kwartaal iets leuks met elkaar doen. Je hebt bij AgroEnergy de vrijheid om deels thuis te werken, maar er is ook altijd wel een grote groep op kantoor aanwezig, zodat je toch samen kunt lunchen”, zegt Bram. “En het is een leuke mix van jong en oud”, vult Anne-Laura aan. “Dat zorgt ook voor een goede sfeer. Toen ik net begon merkte ik dat iedereen graag tijd voor je vrijmaakt om te helpen. Dat was heel fijn binnenkomen.” Daarmee doen Anne-Laura en Bram direct een oproep. “We zijn altijd op zoek naar gedreven mensen die van aanpakken weten en er zijn heel veel functies die interessant kunnen zijn voor verschillende profielen”, aldus Bram. “Als je passie hebt voor wat je doet, bereid bent om in complexe materie te duiken en graag bij wil dragen aan een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040, dan pas je zeker in ons team.”

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen