KLANTERVARING | Kwekerij De Groot kiest voor inkoop groene stroom

Duurzaam werken is de norm bij Kwekerij De Groot in Langeweg. Ook wat energie betreft proberen de ondernemers zoveel mogelijk stappen te zetten. Op momenten dat de WKK’s niet of minder draaien, kopen ze daarom groene in plaats van grijze stroom in. “Met een beperkte meerinvestering kun je iets extra’s doen op het gebied van duurzaamheid.”

 

Variatie is het toverwoord bij Kwekerij De Groot in het Brabantse Langeweg. De ondernemers telen namelijk een breed scala aan potplanten: zowel bloeiende als groene varianten, voor zowel binnen als buiten. “Ons assortiment bestaat uit zo’n veertig verschillende soorten”, vertelt Niels de Groot. Hij runt het bedrijf, dat vier locaties telt met een totaaloppervlak van 13,4 hectare, samen met zijn broer Joost en oom Leon. “Dan gaat het bijvoorbeeld om Spathiphyllum, Ficus, Alocasia en Dieffenbachia. Een klein percentage van onze producten komt voor de klok bij FloraHolland, de rest gaat rechtstreeks naar de retail. Wij kunnen zowel grotere orders als partijen voor de kleinschalige daghandel leveren; daar ligt onze kracht.”

Ook het bieden van toegevoegde waarde is een belangrijk speerpunt van de familie De Groot. Hun ‘Experience-planten’ zijn hiervan een treffend voorbeeld. “Dit zijn planten met extra beleving, waarbij we toegevoegde waarde proberen te creëren”, vertelt Niels de Groot. “Zo hebben we bijvoorbeeld de Sprookjesboom; een product gebaseerd op De Sprookjesboom-attractie in de Efteling. In een omhulsel in de vorm van een boom plaatsen wij een echte plant, de Ficus Benjamina Green Kinky. Dit product wordt verkocht in de souvenirshops van de Efteling.”

 

Focus op duurzaamheid

Naast het bieden van toegevoegde waarde zet Kwekerij De Groot steeds meer in op duurzaamheid. “Je merkt dat afnemers, de overheid, maar ook de maatschappij steeds meer waarde hechten aan duurzaam werken. Op termijn zal de mate waarin je duurzaam werkt bepalend worden in de verkoop, verwacht ik. Om die reden zetten wij bijvoorbeeld zoveel mogelijk in op biologische gewasbescherming, doen we met klanten testen om plastic trays te vervangen door kartonnen varianten, zoeken we naar alternatieven voor veen, et cetera.”

Sleutelrol voor WKK’s

De vier WKK’s, met een totaal vermogen van circa 5 MW, spelen een sleutelrol in het energieplaatje van het bedrijf. “We verwarmen onze kassen grotendeels met deze WKK’s. Ook laten we onze belichting draaien op WKK-stroom; ongeveer 60 procent van ons areaal wordt belicht. Daarnaast leveren we op sommige momenten stroom terug aan het net. Verder hebben we op drie locaties zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee we kunnen voorzien in de basisbehoefte aan stroom voor onze reguliere bedrijfsprocessen.”

De ondernemers kopen ook af en toe elektriciteit in. Dat is vooral het geval wanneer de WKK’s niet of weinig draaien en de zonnepanelen niet genoeg leveren. “Het gaat dan slechts om beperkte hoeveelheden: in juni kochten we bijvoorbeeld 30 MWh in, in februari slechts 8 MWh.”

‘Als het duurzaam kan, moet je die kans grijpen’

Goed gevoel

Kwekerij De Groot kiest bij de inkoop van deze elektriciteit, die plaatsvindt via AgroEnergy, bewust voor groene in plaats van grijze stroom. Ondanks dat hier een meerprijs aan hangt. “We betalen een toeslag van 0,2 cent per kWh, voor stroom die volledig is opgewekt in een Europees windpark. Deze toeslag is bestemd voor de initiatiefnemers van deze duurzame energieprojecten, om op die manier de verduurzaming te stimuleren. Met een relatief beperkte meerinvestering kunnen we zo toch iets extra’s doen op het gebied van duurzaamheid. Dat levert ons vooral een goed gevoel op, meer op dit moment nog niet. Maar als het duurzaam kan, moet je die kans grijpen.”

De teler hoopt op termijn ook een meerwaarde te kunnen realiseren in de markt. “Welllicht gaan afnemers in de toekomst ook eisen dat wij louter groene stroom inzetten op ons bedrijf. Op deze manier sorteren we hier al op voor.”

Elektrische boiler

De potplantentelers oriënteren zich ook op de mogelijkheden om hun energievoorziening verder te verduurzamen. “AgroEnergy, waarmee we al jarenlang prettig samenwerken, is hierbij een waardevolle sparringpartner”, zegt De Groot.

Inmiddels zijn al concrete stappen gezet. Zo bestelden de ondernemers onlangs een elektrische boiler voor de locatie in Prinsenbeek. “Nu leveren we soms WKK-stroom terug aan het net, op momenten dat deze niet of nauwelijks iets oplevert of we zelfs moeten bijbetalen. Dat is aan de orde in de winter – wanneer we ’s nachts belichten en stroom ‘overhouden’ – en overdag in de zomer, als we te veel elektriciteit hebben van de zonnepanelen. Wanneer we de elektriciteit op die momenten kunnen gebruiken in elektrische boilers, om daarmee vervolgens het bedrijf te verwarmen, boeken we flink wat winst. Ook helpen we het elektriciteitsnet in balans houden. Kortom: we doen wat we kunnen qua duurzaamheid. Dat is een must om naar de toekomst toe een license to produce te houden.”

Continu bijsturen

De potplantenteler verwacht dat ook flexibiliteit bepalend zal zijn om op lange termijn succesvol te kunnen ondernemen. “Je moet continu bijsturen en snel kunnen schakelen. Qua sortiment, teeltoppervlak, op- of afschalen van energie-inzet, et cetera. Kortom: je mag geen moment verslappen!”

 

Ook groen verder? Bekijk de mogelijkheden op www.agro-energy.nl/groenverder 

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen