Groen

Verder

Er zijn verschillende stappen die je als tuinder kunt zetten om klimaatneutraal te worden. Één van de mogelijkheden om CO2-uitstoot te verminderen is overstappen op groene stroom. Hiermee kies je voor stroom die duurzaam is opgewekt in bijvoorbeeld Hollandse of Europese windparken. Door de simpele overstap te maken van grijze- naar groene stroom, maak jij al een grote impact op het verduurzamen van je onderneming. 

Verduurzamen? Vraag naar de mogelijkheden.

De voordelen

Kom in aanmerking voor keurmerken als het Groen Label Kas-certificaat

Versterk jouw duurzame imago voor afnemers

Bijdragen aan een CO2-neutrale glastuinbouw

Toekomstbestendig energiemanagement

Wat is groene stroom?

Groene stroom, wat is dat nu precies? Groene stroom is opgewekt uit natuurlijke energiebronnen die nooit opraken, zoals zonne-energie, windenergie of waterenergie. Grijze stroom is daarentegen opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat zijn brandstoffen die wél opraken zoals olie, gas en kolen. De winning en omzetting van fossiele brandstoffen naar grijze energie is milieubelastend, en dus niet duurzaam. Door te kiezen voor groene energie maak je een duurzame keuze. En zo werken we samen aan een duurzame glastuinbouw sector. 

Groencertificaten

Kies je voor groene stroom, dan kopen we groencertificaten voor je in. De kosten van de groencertificaten komen bovenop de elektriciteitsprijs. Met een groencertificaat of Garantie van Oorsprong certificaat garanderen we dat jouw stroom volledig wordt opgewekt door wind- en zonneparken. Nieuwsgierig naar de oorsprong van de elektriciteit van AgroEnergy? Het stroometiket geeft daar inzicht in.

Kies zelf hoeveel je investeert

Je kiest in 2023 voor groene stroom op basis van Europese wind óf, wanneer je het iets dichterbij huis wilt, voor Nederlandse wind.

De indicatieve meerprijs verschilt:

  • Meerprijs Europese wind:  0,39 ect/kWh (= 3,97 €/MWh)
  • Meerprijs Nederlandse wind: 0,50 ect/kWh (= 5,01 €/MWh)

Kies je voor Europese wind dan ontvang je groene stroom uit een windpark ergens in Europa. Door te kiezen voor Nederlandse wind, ben je er zeker van dat de groene stroom die je ontvangt uit een windpark in Nederland komt.

wind-nederland-windmolen

Verschillende mogelijkheden, waar kies jij voor?

Eerlijk is eerlijk: iedere tuinder moet de komende jaren aan de slag met de verduurzaming van zijn energievoorziening en de energietransitie. Hiervoor zijn er veel mogelijkheden op het gebied van elektriciteit als van warmte. Denk bijvoorbeeld aan het zelf opwekken van stroom uit wind en zon, of het afnemen van groen gas of groene stroom.

Energiemanagement bij verduurzaming

Wek je groene stroom op of ben je aangesloten op een warmtenetwerk? Dan speelt dit ook een belangrijke rol in jouw energiemanagement. Onze slimme, datagedreven energieoplossingen helpen bij het optimaal inzetten van jouw (duurzame) energiebronnen en nemen de beschikbare groene stroom en warmte mee in hun berekeningen en adviezen.

Samen de energietransitie versnellen

De glastuinbouw speelt een sleutelrol in het versnellen van de energietransitie. De weersgevoelige elektriciteitsproductie door wind en zon neemt verder toe, waardoor vraag en aanbod steeds vaker niet meer op elkaar aansluiten en het elektriciteitssysteem onder druk staat. De glastuinbouw beschikt over een grote hoeveelheid flexibel vermogen die hierbij helpt. Zo faciliteren de glastuinbouw en AgroEnergy de energietransitie. Bekijk hoe het precies in zijn werk gaat in de animatie.

Verduurzaming energietransitie

Meer doen met verduurzaming? Wij helpen je op weg!

Contactformulier

Energieaanbod Glastuinbouw Nederland