MARKTVISIE |Warme weer beïnvloedt korte termijn prijzen

Nadat de gas handelsmarkten het (voor Nederland overigens beperkte) effect van de Noorse productie uitval hadden verwerkt, zijn er geen grote gebeurtenissen geweest die de dagprijs konden beïnvloeden.

Samenvatting:

  • Daggas prijs stabiel
  • Door warme weer zakten de korte termijn gasprijzen weg, de APX was juist hoger
  • Emissierechten en grondstoffen leiden termijnprijzen gas en elektra iets verder omlaag
  • Kat en muis spel tussen China en VS in ‘handelsoorlog’
  • Signalen dat Duitsland richting een recessie beweegt

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 21 aug 28 aug
TTF daggas 9,85 10,00
TTF sept ’19 11,30 10,20
TTF jaar ’20 17,00 16,60

 

Elektra in euro/MWh 21 aug 28 aug
OTC base sept ’19 40,50 39,00
OTC peak ’20 57,80 56,95
OTC base ’20 49,35 48,60

Terugblik korte termijn

Nadat de gas handelsmarkten het (voor Nederland overigens beperkte) effect van de Noorse productie uitval hadden verwerkt, zijn er geen grote gebeurtenissen geweest die de dagprijs konden beïnvloeden. De daggas prijs is de afgelopen week stabiel rond de 10 ect/m3 geweest.

Met het warme weer in grote delen van Europa lieten de gasprijzen voor komende maanden (t/m december) een lichte verdere daling zien. Levering voor de maand september zakt het meest en is dinsdagmiddag even onder de 10 ect/m3 verhandeld en de maand oktober onder de 12 ect/m3. Nu de warmte is geweken, zijn de prijzen weer iets opgelopen.

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen, in combinatie met bijna geen wind, had duidelijk invloed op de APX prijsvorming. Met name de piekuren waren met de dag hoger. Op het weekend na, liepen vooral in de ochtenduren en het begin van de avond de prijzen op tot rond de 60 euro/MWh. Op woensdag was de APX voor 8-20u gemiddeld boven de 55 euro/MWh (wat tijdens de hittegolf van eind juli voor het laatst was). De duurste uren lagen ruim boven de 70 euro/MWh.

Naarmate de hitte langer aanhoudt krijgen sommige centrales door het opwarmende koelwater steeds meer problemen om hun capaciteit te leveren.

Ook in onze buurlanden Duitsland en België was de vraag groter dan verwacht, waardoor import via grenscapaciteit niet mee kon helpen. Daarnaast waren er maandag een paar kleinere centrales die wat problemen hadden met opstarten, dat hielp niet mee.

Gevolg was dat de onbalansprijs met name in de ochtend en einde middag geregeld flinke pieken liet zien tot 200 euro/MWh (en soms nog hoger). Tussen de pieken door lag de onbalans overigens over het algemeen onder het APX niveau.

Terugblik lange termijn

De afgelopen week kenmerkte zich door een beperkte dalende prijsbeweging. Afgelopen maandag was er geen handel vanwege een Bank Holiday. In de tussentijd keren veel handelaren weer terug van vakantie. De handelsvolumes zijn echter nog beperkt.

Net voor het weekend daalde de Brent olieprijs naar de 58 dollar/vat, maar liep afgelopen woensdag weer terug naar 60 dollar/vat. Steenkool handelt de hele week al dicht rond de 63 dollar/ton.

De meeste beweging zit in de prijsvorming van CO2-rechten met een daling afgelopen vrijdag tot onder de 26 euro/ton voor Dec-20. Halverwege deze week is deze weer iets boven dit niveau gestegen. Met name de dalende prijs voor emissierechten heeft de laatste handelsdagen een prijsdrukkend effect op de OTC-elektra- en TTF-gasprijs gehad. Al bleef de prijsdaling voor gas en elektra de afgelopen dagen beperkt.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Dit weekend komen twee LNG schepen lossen in de Gate terminal. Nu het warme weer achter de rug is, kan de gasprijs voor de korte termijn wel wat op gaan lopen. In het vierde kwartaal wordt voldoende LNG-aanvoer vanuit de VS verwacht, aangezien de export richting Europa naar verwachting blijft toenemen. Dat kan dan een prijsdrukkend effect hebben, met name op de gasprijs voor Dec-19 en Q1-20, aangezien daar met een prijs van ruim 17 ect/m3 nog een behoorlijke premie zit ten opzichte van de maanden daarvoor.

 Elektra korte termijn

Voor de APX-prijzen houden we de marktverwachting op dalend. Nu de hittegolf voorbij is, zullen met name de uren in de ochtend en de avond weer gaan ‘normaliseren’. Na het weekend is de weersverwachting wat wisselvalliger, wat zijn invloed zal hebben op de onbalans prijsvorming.

Gas en elektra lange termijn

Voor de langere termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektriciteit handhaven we de marktverwachting op stabiel. De ontwikkelingen rond de ‘handelsoorlog’ tussen China en de VS lijken momenteel meer op een kat en muis spel tussen beide grootmachten. Er komen tegenstrijdige berichten, maar per saldo wordt er nog weinig vordering gemaakt om tot een handelsovereenkomst te komen. Signalen dat Duitsland, de grootste economie van Europa, richting een recessie beweegt kunnen de komende periode prijsdruk geven. Het land is namelijk sterk afhankelijk van export en heeft daarmee in een vroegtijdig stadium last van een afkoelende wereldeconomie. In dat geval lijkt de Duitse regering overigens bereid om de economie met 50 mrd. euro te willen stimuleren.

Vanaf nu verschijnt de marktvisie weer wekelijks.

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie