MARKTVISIE | Neerwaartse prijsdruk zwakt af

Samenvatting:

  • Korte termijn prijzen daalden verder maar een bodem (12,0 ect/m3) komt in zicht.
  • Gasaanvoer blijft goed (LNG en Noors gas).
  • Daling lange termijnprijzen vooral afgeremd door stijging van de CO2-emissierechten.
  • Onbalans elektra was soms onrustig door bewolking, uitval centrales en wisselende grenscapaciteit.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  15 mei 22 mei
TTF daggas 13,45 12,45
TTF juni ’19 13,35 12,65
TTF jaar ’20 19,00 18,75

 

Elektra in euro/MWh

  15 mei 22 mei
OTC base juni ’19 42,55 41,35
OTC peak ’20 60,55 60,30
OTC base ’20 51,35 51,35

 

Terugblik korte termijn

Einde van Noors onderhoud, goede LNG-aanvoer en de milde temperaturen hielden de TTF-daggasprijs onder druk deze week. Het bijvullen van de gasopslagen gaat nog steeds niet hard. Het verschil tussen de daggasprijs en die van de frontmaanden blijft daarvoor te klein. Het vulseizoen duurt nog lang (4 maanden) en de opslagen zitten al voor 59% vol (7,7 miljard m3). De zomerprijzen blijven daardoor ook onder druk staan. De prijsdaling zwakte de laatste dagen wel af; 12,5 ect/m3 geldt als bodem en dat trekt kopers aan. Ook de weer oplopende prijzen voor steenkool en CO2-rechten werken remmend op daling van de frontmaandprijzen.

De APX elektraprijzen, vooral voor peak, bewogen op en neer door de wisselende wind en zonproductie. Peakprijzen waren gemiddeld 40-50 euro/MWh. Bij de offpeakprijzen waren de verschillen tussen de dagen minder groot: 38-40 euro/MWh.

De onbalans was soms onrustig door de lastig te voorspellen bewolkingsgraad, onverwachte uitval van centrales en soms krappe grenscapaciteit. Op maandag 20 mei moest Tennet hierdoor ’s ochtends noodvermogen opregelen inzetten.

De dagsparkspread voor WKK bewoog tussen de 20 en 30 euro/MWh met de APX prijzen mee. Die voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond resp. 26 en 35 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen volgden de grondstofprijzen, eerst omlaag en daarna weer omhoog. De steenkoolprijs (ARA 2020) is nog wel onder de 70 dollar/ton. De prijs voor emissierechten steeg sinds begin deze week ook alweer meer dan 1 euro, ondanks berichten over grotere veilingvolumes. De olieprijs steeg eind vorige week in aanloop naar de OPEC-meeting afgelopen weekend. Daarna zakte hij weer weg onder de 71 dollar/vat. Vooral door het slepende handelsconflict tussen de VS en China (minder Aziatische vraag) en hogere Amerikaanse voorraden dan verwacht.

De WKK sparkspread voor 2020 bewoog nauwelijks en handhaafde zich rond de 30 euro/MWh.   

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De gasaanvoer uit Noorwegen kan toenemen door einde onderhoud. Het blijft wisselvallig weer met normale temperaturen. Eventueel overaanbod verdwijnt in de gasopslagen en dat zorgt voor evenwicht. De daalruimte is klein bij het huidige prijsniveau van 12-13 ect/m3.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De vraag blijft beperkt. Het is te warm voor verwarmingsvraag en te koel voor airconditioning.

De weekforward voor week 22 is, met 39,25 euro/MWh, nog net iets onder de APX-baseprijs van de laatste dagen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. Ze bewegen mee met de grondstoffen. Die zochten de afgelopen week naar richting. De olieprijs daalde de laatste dagen, terwijl de emissierechten juist weer iets opliepen.

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie