MARKTVISIE | Prijsdaling vlakt af

Samenvatting:

  • Prijzen daalden, maar minder hard
  • Korte termijnprijzen door iets koeler weer en minder wind
  • Lange termijn prijzen door de grondstoffen waar de olie- en emissieprijzen stagneerden
  • Vooruitzichten blijven omlaag gericht
  • Weer: rustig, vrijwel droog en in week 13 tijdelijk iets koeler, maar temperaturen nog steeds boven normaal

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  13 mrt 20 mrt
TTF daggas 16,20 14,90
TTF apr 19 15,60 14,50
TTF jaar 2020 18,55 17,50

 

Elektra in euro/MWh

  13 mrt 20 mrt
OTC base apr 19 42,05 39,90
OTC peak 20 59,50 57,70
OTC base 20 50,20 47,90

 

Terugblik korte termijn

De korte termijnprijzen daalden het grootste gedeelte van de week verder, maar de beweging vlakte later af. Koeler weer en minder wind zorgde voor meer vraag en meer export. Langere termijn weersvoorspellingen blijven gunstig met grote kans op rustig, droog en mild weer. LNG aanvoer zorgt er samen met het milde weer al de hele winter voor dat de gasopslagen worden ontzien. Die zijn nu nog steeds bijna 50% vol. TTF-gas voor de zomerperiode is daardoor verder gezakt, nu onder de 15 ect/m3.

Door mild weer, lage gas- en steenkoolprijzen en goede beschikbaarheid van centrales bij ons en de buurlanden zijn ook de OTC-elektraprijzen voor de komende maanden verder gedaald. Sinds begin van het jaar is er al zo’n 10-15 euro/MWh vanaf.

De APX-prijzen bleven laag deze week door minder vraag en de goede beschikbaarheid van centrales en duurzame productie. Gemiddeld waren de peakprijzen tussen de 40 en 45 euro/MWh en offpeak gemiddeld 38-40 euro/MWh. Onbalans was deze week rustiger maar nog steeds laag, doorgaans net iets onder het APX niveau.

De dagsparkspread voor WKK is nu weer boven de 20 euro/MWh vooral door de lagere TTF-daggasprijs. Die voor kwartaal 2 2019 daalde verder naar 23 euro/MWh door de lagere kwartaalprijs elektra.

 

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra daalden deze week verder, maar die beweging vlakte later ook hier af, vooral bij TTF-gas. De olieprijs kroop weer omhoog richting de 68 dollar/vat, maar een sterkere euro zwakte het effect daarvan af. Steenkool bewoog op en neer, maar eindigde uiteindelijk ca. 2,5 dollar lager op 72,75 dollar/ton. OTC-elektra volgde deze beweging en daalde ca. 2 euro/MWh. De prijs voor CO2-emissierechten deed het deze week wat rustiger en zakte naar 21,5 euro/ton.

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich boven de 29 euro/MWh.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen zijn al laag en de weersverwachting voor week 13 maakt de kans op verdere daling klein. De weekforward voor week 13 is 41,20 euro/MWh en dat is net boven de APX-baseprijs van midden week 12.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel. Er is minder vraag door het mildere weer, maar er is ook minder duurzame productie. Pas in de 2e helft van week 8 wordt weer meer wind verwacht. De weekforward voor week 8 is laag (48,55 euro/MWh), maar in lijn  met de APX-baseprijs van de laatste dagen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF- gas wijzigen we onze marktverwachting van onzeker naar stabiel. De olieprijs beweegt tussen de 67,5 en 68 dollar/vat, mogelijk dat daar half april verandering in komt als de OPEC weer bijeenkomt om het productieplafond voor de 2e helft van 2019 te bepalen. Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Zolang er onduidelijkheid blijft over de Brexit en de (Chinese) energievraag blijven de prijzen voor steenkool en de CO2-emissierechten beweeglijk.

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie