MARKTVISIE | Herzieningen weerbericht bepalen de prijsbeweging

Marijke van Rongen · Thursday 25 January 2018

De prijzen voor de kortere termijn bewogen op en neer door steeds wisselende weersvoorspellingen voor de komende maand.

Volgens de laatste inzichten blijft het voorlopig mild winterweer met temperaturen rond tot boven normaal. Het marktsentiment is daardoor nu omlaag gericht.

De langetermijnprijzen volgden gedempt de bewegingen op de korte termijn. Ook hier neigt het omlaag. De olieprijs beweegt rond de 69 dollar/vat, maar een sterkere euro drukt de prijzen.

Bij de langere termijn OTC-elektraprijzen heeft de hogere CO2-prijs veel invloed en houdt daling tegen. Hedgefondsen kopen veel CO2-rechten op. Uitstel van sluiting van Duitse kolencentrales, die veel CO2-rechten nodig hebben, wordt steeds waarschijnlijker nu SPD en CDU/CSU formeel verder praten over het vormen van een nieuwe coalitie.

In de APX-prijzen zat weinig beweging. De vraag bleef laag door het milde weer en er was behoorlijk wat wind. Onbalans is gemiddeld laag met af en toe wat spikes door het wisselende windbeeld en marktrestricties in Noord-Nederland.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   17 jan   24 jan 17 jan   24 jan
TTF daggas 18,65 17,95 OTC base feb ‘18 45,00 43,70
TTF feb ‘18 18,15 17,65 OTC peak ‘19 46,05 46,85
TTF jaar 2019 17,10 17,05 OTC base ‘19 38,10 38,60
Korte termijn

Bij de kortetermijnprijzen ging TTF-daggas omlaag door het milde weer. De frontmaanden bewogen op en neer met de wisselende weersvoorspellingen. Het ziet er nu naar uit dat echte winterkou weg blijft. Met de gasopslagen nog voor meer dan de helft gevuld, geeft dat een comfortabel gevoel voor de rest van de winter.

De APX-prijzen handhaafden zich deze week door het milde weer en veel windproductie. Peakprijzen waren gemiddeld rond de 45 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 30-32 euro/MWh. In ons omringende landen heerst hetzelfde beeld. De vraag daalde daar nog sterker dan hier door het grotere aandeel elektrisch verwarmen. De APX was daardoor, in vergelijking met deze landen, nog aan de hoge kant. Onbalans is een stuk rustiger dan vorige week en met gemiddeld 30-35 euro/MWh lager dan de APX.

De WKK dagsparkspread handhaafde zich de laatste dagen rond de 15-16 euro/MWh. De kwartaal-sparkspreads Q4 ‘18 en Q1 ‘19 stegen licht naar respectievelijk 24 en 22 euro/MWh; vooral door duurdere CO2-rechten en daardoor hogere kwartaal elektraprijzen.

Lange termijn

De langetermijnprijzen TTF-gas deden aanvankelijk weinig, maar de laatste dagen daalden ze iets. De oorzaak daarvan was neerwaarts sentiment op de korte termijn en de sterkere euro.

De OTC-prijzen elektra stegen per saldo. De steenkoolprijs blijft hoog (85-86 dollar/ton) en de CO2-prijs schoot door de 9 euro/ton heen.

De WKK sparkspread 2019 steeg boven de 19 euro/MWh door de hogere OTC-peakprijs elektra. Bij de centrales werd dit effect, met name bij de kolencentrales, gedrukt door de duurdere CO2-rechten.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. Het blijft mild weer met temperaturen rond tot boven normaal. Weerberichten werden de afgelopen week herhaaldelijk bijgesteld, met onrust in de frontmaandprijzen tot gevolg. Ook de maandovergang naar februari in week 5 kan aanleiding zijn voor onzekerheid.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Mild weer zorgt voor lage vraag. Voor week 5 wordt minder wind verwacht, maar de weekforward voor week 5 is iets omlaag naar 41 euro/MWh.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Grootste onzekerheid zit in de elektraprijzen, nu de prijs voor CO2-rechten door de 9 euro/ton is gebroken en de steenkoolprijs hoog blijft.

Bij TTF-gas voor de lange termijn is het nog even afwachten. Staatstoezicht op de Mijnen heeft aangegeven dat zij meer tijd nodig hebben voor het advies over de toekomstige Groningse gaswinning. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft inmiddels, als eerste stap, aan 200 grote Nederlandse gasverbruikers opgedragen om uiterlijk 2022 over te stappen van Groningen-gas naar Hoog Calorisch (import) gas. Het gaat hierbij om ca. 5 miljard m3/jaar (dat is 25% van het binnenlandse verbruik).

 

Marktvisie van 24 tot 31 januari 2018.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen