MARKTVISIE | Ondanks koude temperaturen verdere prijsdaling gasmarkt

Samenvatting:

  • Gasvoorraden afgelopen week verder aangesproken
  • OPEC+ bijeenkomst van vandaag directe invloed op olieprijs
  • Donderdag hoogste gemiddelde EPEX-prijs sinds februari

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen 7 dagen: 

Gas in eurocent m3 22 nov 30 nov
TTF daggas 43,5 41,6
TTF dec ’23 43,6 39,8
TTF jaar ’24 44,8 41,4
TTF jaar ’25

42,7

40,4

TTF jaar ’26

35,9

35,0

 

Elektra in euro/MWh 22 nov 30 nov
OTC base dec ’23

 100,3

 97,8

OTC peak ’24

118,8

113,5

OTC base ’24

107,5

101,2

OTC base ’25

106,0

100,2

GvO Europese Wind ’24

 4,90

 4,70

 

Ondanks koude temperaturen verdere prijsdaling gasmarkt

Prijsontwikkeling gas

De gas termijnprijzen zijn de afgelopen week gestaag gedaald. Tot en met het eerste kwartaal van 2025 daalde de gasrijzen met ongeveer 3ect/m3. Vooral het contract voor december 2023 is deze week flink gedaald. Vorige week handelde dec’23 voor ongeveer 46,7 ect/m3, terwijl het contract deze week een prijs noteerde van circa 42 ect/m3. De aanhoudend hoge opslagniveaus in Europa, dalende stroomprijzen en voorspelde milde weersomstandigheden richting het einde van december hebben duidelijk invloed gehad op deze bearish trend in de handel.

Gasvoorraad Europa en Noorse aanvoer

De gasvoorraden in Europa is de afgelopen week verder gedaald, tot net onder de 97%. De Nederlandse voorraad is tevens verder gedaald tot net iets boven de 96%. De koude temperaturen zullen er de komende periode voor zorgen dat de Europese gasvoorraden aangesproken blijven worden.
De prognose voor komende week voorspelt opnieuw koude temperaturen die naar verwachting minstens 3 graden onder het seizoengemiddelde zullen liggen. Bovendien zal de windkracht naar verwachting op een relatief laag niveau blijven, rond de 3,8 GW. Echter, vanaf 11 december wordt een ommekeer voorspeld met mildere temperaturen die iets boven het gemiddeld voor dit seizoen zullen uitkomen. Tegelijkertijd wordt ook een stijging verwacht in de windenergieproductie, naar ongeveer 5,1 GW vanaf week 50.

Voor 9 december worden er vijf LNG-schepen verwacht op de Nederlandse terminals. Dit is er één meer dan afgelopen jaar rond deze periode. Daarnaast worden er voor de jaarwisseling nog minstens drie LNG-schepen verwacht op de Nederlandse LNG-terminals. Dit is een stuk minder dan vorig jaar, toen werden er rond deze tijd van het jaar nog veertien schepen verwacht.

 

Emissierechten, steenkool en olie

De prijs voor CO2-emissierechten heeft de afgelopen week opnieuw opvallende bewegingen laten zien, waarbij de grens van €75 voor het eerst in meer dan een jaar tijd neerwaarts is doorbroken. Op 23 november handelden emissierechten nog rond de €76,50, maar het Dec-contract is momenteel teruggezakt tot ongeveer €71,50.

Eveneens tonen steenkoolcontracten een vergelijkbare trend van neerwaartse prijsdruk. Het 2024-jaarcontract voor steenkool staat momenteel op circa 108 $/ton, wat wijst op een voortzetting van de dalende lijn die de afgelopen dagen merkbaar was. Ondertussen blijft het Dec-23 contract, net als vorige week, zijn positie rond de 115 $/ton houden. De naderende koude temperaturen van de komende dagen kunnen mogelijk tot een toename in het gebruik van steenkoolcentrales veroorzaken. Echter blijft deze koudegolf van korte duur aangezien er na 11 december mildere temperaturen worden verwacht die iets boven het seizoensgemiddelde liggen.

De olieprijs is wispelturig de afgelopen dagen en wordt vooral gestuurd door onenigheid binnen OPEC+. Het uitstellen van de vergadering zorgde voor neerwaartse prijsdruk, maar deze donderdag klimt de prijs weer naar 84 $/ton. De OPEC+ bijeenkomst die vandaag plaatsvindt, zal directe invloed hebben op de olieprijzen. Deze vergadering, uitgesteld vanaf 26 november mogelijk als gevolg van onenigheid over de Afrikaanse productiequota. De prijsdaling van Brent-olie gedurende de afgelopen maanden werd aangewakkerd door zorgen over een vertraging in de economische groei en de vooruitzichten van een mogelijk olieoverschot in 2024. Enkele belangrijke producenten, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, hebben al ingestemd met een substantiële olieproductieverlaging van 5 miljoen vaten per dag. Deze toezegging staat gelijk aan ongeveer 5% van de dagelijkse vraag.

 

EPEX-prijzen

Er is een opvallende daling zichtbaar geweest in de temperatuur van afgelopen week, wat een directe impact heeft gehad op de gemiddelde EPEX-prijzen. Op 23 november werden de baseload-prijzen gemiddeld vastgesteld op 89,23 euro/MWh, terwijl de peakload-prijzen toen rond de 114,11 MWh lagen. Vandaag, 30 november, registreert het EPEX-niveau het hoogste daggemiddelde sinds 7 februari van dit jaar. De gemiddelde peakload bedraagt 217,49 euro/MWh en een gemiddelde baseload 168,83 euro/MWh.

Voor de komende dagen worden aanhoudende koude temperaturen verwacht. Naar het einde van volgende week wordt echter een verschuiving voorspeld naar meer regen en mildere temperaturen. Deze weersverandering zal ongetwijfeld directe invloed hebben op de EPEX-prijzen.

 

Vooruitblik

Het lijkt erop dat de aanhoudende koude temperaturen zich tot halverwege volgende week zullen voortzetten. We kunnen verwachten dat de temperaturen overdag rond de 3 dagen liggen, terwijl ‘s nachts lichte vorst wordt voorspeld. Naar het einde van volgende week wordt een verandering voorspeld met mildere temperaturen gecombineerd met weinig wind. Vanaf 11 december worden zelfs temperaturen voorspeld die boven het gemiddelde van dit seizoen komen.
De lagere temperaturen gedurende de komende dagen, gecombineerd met een laag aandeel windkracht, zullen hoogstwaarschijnlijk leiden tot hoge spotprijzen.

De uitkomst van de OPEC+ bijeenkomst die vandaag plaatsvindt heeft directe impact op de handelsbewegingen in de oliemarkt. Eventuele productiebeperkingen kunnen de dalende trend die de afgelopen maanden zichtbaar is remmen.

Naar verwachting zullen de Nederlandse gasvoorraden de komende week mondjesmaat worden aangesproken. Er worden voor de jaarwisseling nog 8 LNG schepen verwacht op de Nederlandse terminals.

 

Lees hier de marktvisie van vorige week

 

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen