NIEUWS | Mogelijke effecten contractbreuk Gazprom

Het Russische Gazprom levert vanaf vandaag geen gas meer aan GasTerra. Dat is de grootste importeur van Russisch gas in ons land. Reden voor het Russische besluit is dat GasTerra weigert de rekening in roebels te betalen.  De markt reageerde  met een beperkte prijsstijging (+3 ct per m3 op WIN22).

Luister hier ook het interview op Paprika Tasty Radio terug met Peter van den Berg

Geen reden tot paniek

Volgens GasTerra is er geen reden tot paniek. Zij geven aan al voldoende vervangend gas elders ingekocht te hebben. De vraag is wel of de fysieke flow (door Nordstream) nu werkelijk minder worden? Zo ja, dan is er simpelweg 2 mrd m3 minder gas beschikbaar voor vulling van de Europese voorraden.

Volgens Peter van den Berg, Directeur AgroEnergy, gaat het in totaal gaat om 2 mrd m3 gas tot en met september, ofwel ca 17 mln m3 per dag. ‘Dat is ongeveer 10% van de dagelijkse flow. Dat is enerzijds niet veel, maar gesommeerd is het best een fors volume (ca 15 LNG schepen). Op dit moment gaat er ca 170 mln m3 per dag de NL+DE voorraden in, dus 17 mln m3 per dag minder heeft geen effect voor de gasvoorziening t/m september. Kortom, het is een tegenvaller maar op dit moment niet onoverkomelijk’.

Effect op daggasprijs

De markt reageerde op het nieuws met een beperkte prijsstijging van +3ct per m3 (op WIN22). De hogere dagprijs van vandaag heeft maar deels te maken met de leveringsstop. Het heeft namelijk meer te maken met de maandwissel en daardoor het wegvallen van de frontmaand juni. Ook zat er al een behoorlijk prijsverschil tussen daggas, juni-gas en juli-gas.

Leveringszekerheid wintermaanden

De leveringsstop zal geen effect hebben op de gasvoorziening tot en met september. Als er effect is, is dit op een minder snelle vulling van de voorraden.

De zorg binnen de glastuinbouwsector ligt voornamelijk in wat er de komende wintermaanden gaat gebeuren. De overheid geeft hier nog geen duidelijkheid over. Reden genoeg voor de sector en AgroEnergy om dit nauwlettend in de gaten te houden. Dit doen we onder andere via wekelijkse Marktnieuws en webinars op de hoogte te houden.

 

 

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen