MARKTVISIE | Mild weer houdt stieren op afstand

Samenvatting:

  • Vraag naar aardgas laagste niveau ooit
  • Daling CO2 emissierechten ten einde
  • Zes maanden dieptepunt vrachttarieven
  • Nieuwe storm in Europa door flinke temperatuurverschillen
  •  

Prijsontwikkeling in de afgelopen 7 dagen: 

Gas in eurocent m3 24 jan 1 feb
TTF daggas 28,4 29,6
TTF maart ’24 28,1 29,9
TTF jaar ’25 32,3 33,4
TTF jaar ’26

29,4

20,3

TTF jaar ’27

27,0

28,0

 

Elektra in euro/MWh 24 jan 1 feb
OTC base maart ’24  64,4

 70,1

OTC peak ’25  85,6  85,5
OTC base ’25

 80,4

 80,0

OTC base ’26  74,3  72,7
GvO Europese Wind ’24

 2,88

 2,78

 

 

Mild weer houdt stieren op afstand

Marktupdate

De afgelopen week bracht op de gastermijnhandel opnieuw weinig opvallende veranderingen teweeg. De gasprijzen vertoonden gedurende de dag voornamelijk zijwaartse bewegingen, gevangen in een strijd tussen bullish korte termijn LNG-nieuws en bearish fundamentals in de gasmarkt. Er tekent zich een licht stijgende trend af over alle tijdsperiodes, waarbij deze trend afvlakt naarmate de periodes verder in de toekomst liggen.       
Op woensdag 31 januari was er ’s ochtends kortstondig een stijgende trend waar te nemen, de analisten koppelde deze stijging aan de vertraging die LNG-schepen ondervinden door het conflict in de Rode Zee. De markt corrigeerde zich echter snel, gevolgd door een neerwaartse trend. Hieruit valt af te leiden dat de markt beduidend minder heftig reageert op ontwikkelingen dan een aantal maanden gelden.

De licht dalende trend die de afgelopen weken zichtbaar was bij elektriciteit heeft zich deze week doorgezet op de contracten vanaf 2025. De 2024 tijdvakken vertonen daarentegen een lichte stijging ten opzichte van het niveau van vorige week. De prijs van groencertificaten is eveneens verder gedaald, voornamelijk te wijten aan een toename aan de aanbodkant. Door een hogere windkracht dan de seizoennorm is de GvO-markt goed gevuld.         

De dalende trend die zichtbaar was bij de handel in CO2 emissierechten lijkt ten einde te zijn gekomen. Sinds begin deze week is een stijgende trend zichtbaar. Waar het decembercontract eerder deze week handelde voor circa 61 €/ton, handelt deze momenteel voor 63 €/ton.

 

Gasvoorraden en gasvraag

De gasvoorraden van Europa zijn de afgelopen week verder gedaald, van 74% naar 71%. In Nederland is de vulgraad afgenomen van net onder de 70% naar 66%, terwijl Duitsland momenteel een vulgraad van ruim 75% heeft. Vorige week is het laagste gasverbruik ooit gemeten in de vierde week van januari, wat aantoont dat de afname van de industriële vraag zich blijft voortzetten en deze winter de prijsdruk beïnvloed.

Bovendien hebben vrachttarieven een dieptepunt van zes maanden bereikt, wat het voor Amerikaanse LNG-ladingen goedkoper maakt om Azië te bereiken. Dit kan mogelijk leiden tot minder Amerikaanse LNG-schepen naar Europa deze mand. Analisten voorspellen echter dat de Verenigde Staten prioriteit zal geven aan Europese LNG-bestemmingen in maart en april. Deze maand vinden opslagveilingen voor gas plaats, wat mogelijk tot een vermindering van opnames kan leiden, omdat capaciteitshouders proberen het gas op de slaan tot de volgende winter. De voorbereiding op deze opslagveilingen was ook terug te zien in de prijzen van het maart ’24 contract, deze steeg 3 ect/m3 de afgelopen dagen.

Tot en met 11 februari worden in Europa temperaturen boven het seizoengemiddelde verwacht, waarna het terugkeert naar het normale niveau voor deze periode van het jaar. Richting het einde van februari neemt de kans op winterse omstandigheden echter toe. Er worden nog twee LNG-schepen verwacht bij de Nederlandse terminals voor 6 februari.

 

Storm Ingunn   
Na de recente stormen Isha en Jocelyn tekent zich op de Europese weerkaarten nu de volgende storm af: storm Ingunn. Op dit moment zijn aanzienlijke temperatuurverschillen merkbaar in Europa. Het noorden ervaart een luchtstroom van ijzige arctische oorsprong afkomstig van de Noordpool, terwijl in het zuiden temperaturen van tot wel 30 graden Celsius zijn gemeten. Op de grens tussen deze luchtmassa’s ontstaan krachtige stromingen die zich richting op Schotland en Scandinavië. In het Noorse binnenland zijn vannacht extreme windstoten van ongeveer 200 km/h gemeten. Op zee wordt windkracht 12 verwacht, wat orkaankracht inhoudt.  
Het Noorse Meteorologische Instituut heeft gewaarschuwd voor grootschalige stroomuitval, schade aan elektriciteitsnetten en schade aan gebouwen. Vanaf donderdagnacht zal de wind verder afnemen. Wat de impact van deze storm zal zin op het naderende Noorse onderhoudsseizoen zal later deze week blijken. Nederland zal echter weinig tot niets merken van de storm Ingunn.

 

EPEX-prijzen

De milde weersomstandigheden van de afgelopen week hebben geleid tot stabiele EPEX-prijzen. De gemiddelde EPEX-spotprijs van deze week was circa 73 €/MWh. Het laagste gemiddelde was afgelopen zondag, hier betrof de gemiddelde EPEX-prijs circa 59 €/MWh. Zowel dinsdag als woensdag kwam de gemiddelde baseload prijs uit op 75 €/MWh, de prijs voor peakload was echte 5 €/MWh hoger op woensdag.

 

Vooruitblik

Winterse weersomstandigheden lijken voorlopig niet in het verschiet te liggen. De weersverwachting voor de komende week is opgeklommen naar 7 graden Celsius, aanzienlijk boven het gebruikelijke seizoengemiddelde. De maximumtemperaturen blijven, zoals de afgelopen weken, rond de 10 graden Celsius schommelen. Terwijl de nachtelijke temperaturen zich rond de 4 graden bevinden. Het gemiddelde windvermogen dat ‘draait’ zal volgende week licht afnemen tot 5,5 GW, vergeleken met de 6,1 GW van de afgelopen week. Deze 5,5 GW ligt echter nog steeds boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Gedurende februari wordt echter en geleidelijke daling van de temperatuur verwacht, met een toenemende kans op winterse omstandigheden. Hoewel het op dit moment nog moeilijk te voorspellen is hoe streng de kou zal zijn, neem de kans op vorst toe tegen het einde van februari. Een nauwkeurigere voorspelling van het bovenstaande scenario zou een beter inzicht geven in de te verwachten prijsdruk op de gasprijzen.

 

Lees de vorige marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen