Marktvisie|Tweetende Trump trekt olieprijzen uit het slop

Samenvatting:

  • Lang, zonnig paasweekend drukt spotprijzen
  • Oliehandelaren wachten OPEC- en G20-vergadering af
  • Druk op korte termijn gasprijs door hoge temperaturen
  • Markten zoeken richting te midden van coronacrisis

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m31 apr8 apr
TTF daggas6,807,05
TTF mei ’206,657,10
TTF jaar ’2111,8012,60
Elektra in euro/MWh1 apr8 apr
OTC base mei ’2021,1023,80
OTC peak ’2141,7045,90
OTC base ’2134,7038,40

Terugblik korte termijn

Voor de derde zondag op rij zagen we een korte uurreeks met negatieve APX-prijzen. Tussen 13.00 en 17.00 varieerde de prijs van -0,02 €/MWH tot -22,22 €/MWH. De combinatie van een zeer zonnige zondag en aantrekkende wind in de loop van de middag zorgde voor een gemiddelde dagprijs van slechts 7,23 €/MWH. Tennet kon niet aangeven of de lage prijzen direct te koppelen zijn aan de afgenomen vraag naar elektriciteit in de afgelopen weken. De beperkte windproductie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de vroege avonduren (19.00 – 21.00 uur) relatief duur zijn, aangezien zonproductie dan wegvalt. De gemiddelde APX-prijs voor de hele week (vr. 03-04 t/m do. 09-04) kwam op ca. 20 €/MWH uit.

Bij daggas liepen de prijzen aan het begin van de week op, in lijn met stijgende prijzen op de andere gascontracten. Op het laagste punt eind vorige week stond daggas voor ca. 6,70 €ct/m3 op de borden, maar liep dinsdag op tot 7,25 €ct/m3

Terugblik lange termijn

Op het moment dat de vorige marktvisie verscheen, verstuurde President Trump een aantal tweets waarin hij aangaf dat er een beperking van de olieproductie ophanden was van 10 à 15 miljoen vaten per dag. Dit naar aanleiding van gesprekken met Rusland en Saoedi-Arabië. Het is kenmerkend voor de nervositeit op de oliemarkt dat de prijs hierna binnen een paar minuten maar liefst 8 $/vat opliep; van 26 $ naar 34 $ voor een vat Brent-olie. Inmiddels is de markt weer tot (relatieve) rust gekomen en staat de olieprijs op het moment van schrijven op ca. 33 $/vat.

Ook verschillende andere markten lieten een plotseling prijspiek zien, maar die was veel minder heftig en ebde ook weer snel weg. Het is echter opvallend dat verschillende markten (gas, elektriciteit, steenkool, emissierechten) de afgelopen weken een correctie omhoog lieten zien. Handelaren die uitgingen van een verdere daling zijn genoodzaakt om hun posities te sluiten door deze stijging, wat een extra impuls geeft. Met name in markten waar beperkt handel is (zoals elektra en emissierechten) is dit effect goed zichtbaar. OTC elektraprijzen zijn de afgelopen week circa 4 euro/MWh opgelopen. De emissierechtenmarkt kent ook een opmerkelijke opmars sinds het laagste punt op 18 maart. Dec-21 steeg van 16 naar 22 euro/ton.

Er zijn echter geen fundamentele signalen die dit kunnen verklaren. Een handelaar geeft aan dat er momenteel weinig verhandeld wordt en dat de prijsschommelingen daarom vrij heftig zijn.  Verschillende handelaren hebben hardop uitgesproken dat er fundamenteel te weinig veranderd is om een langdurige prijsstijging voor gas en elektriciteit vol te houden. Een mogelijke reden voor de oplopende prijzen is het aanbreken van een nieuwe maand en een nieuw kwartaal: handelaren gaan posities innemen voor de komende periode en daarmee is de vraag plotseling hoger dan eind maart. April is normaal gesproken een zogenaamde scharniermaand, waarbij aan de ene kant nog gas gebruikt wordt voor verwarming, maar waarbij aan de andere kant ook ruimte komt om de gasvoorraden aan te vullen. Gezien de relatief hoge temperaturen in West-Europa is het injectieseizoen afgelopen week al begonnen.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn handhaven we de verwachting op stabiel tot licht dalend. Het lenteweer houdt in ieder geval tot en met het weekend aan en ook daarna dalen de temperaturen niet dusdanig dat er een piek ontstaat in het gasverbruik. Ook blijft er onophoudelijk vloeibaar gas onze kant op komen; meer dan 30 LNG-schepen worden de komende weken verwacht in Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Een realistische daggasprijs is daarom het prijsniveau dat we afgelopen week ook zagen; tussen 6,5 en 8 €ct/m3. Voor de APX-prijzen breken interessante dagen aan. In o.a. Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië loopt het vrije Paasweekend van vrijdag t/m maandag. Doordat Nederland met deze landen verbonden is via zogenaamde interconnectoren is de prijsvorming in de verschillende landen vrij eenduidig. Vanwege die interconnectiviteit is het goed mogelijk dat de APX-prijzen dit weekend onder druk van flinke zonneschijn (West-Europa) en regenval (Noord-Noorwegen) weer een aantal negatieve waarden laten zien. De Paasmaandag verloopt waarschijnlijk minder zonnig, maar de wind trekt iets aan, dus daar zien we wellicht ook een paar negatieve uurprijzen.

Gas en elektra lange termijn

De verwachting voor de lange termijn passen we aan naar onzeker. Met het ter perse gaan van deze marktvisie is nog niet duidelijk of er afspraken op de OPEC+-vergadering gemaakt zijn. Rusland en Saoedi-Arabië hebben in ieder geval al aangegeven dat zij hun productie niet gaan beperken als de VS niet meedoen. Verschillende analisten verwachten dat de olievraag de komende drie maanden met zeker 30 miljoen vaten per dag afneemt en dat een productiebeperking van 10 à 15 miljoen vaten per dag daarom niet de gewenste bodem onder de olieprijs gaat brengen. De hierboven genoemde beperking lijkt al ingeprijsd te zijn, dus als dit aantal niet gehaald wordt zien we waarschijnlijk weer een flinke prijsdip. Daarnaast is het met name voor de VS lastig om productie terug te schroeven, omdat de producenten niet op nationaal niveau aangestuurd worden (wat wel het geval is in Rusland en Saoedi-Arabië). Komende vrijdag komen de G20-landen digitaal samen om de uitkomst van de OPEC+-vergadering te bespreken. China maakt in de tussentijd gebruik van de lage prijzen door zijn voorraden aan te vullen, dit geeft alvast enige steun aan de olieprijs.


De Europese gasvoorraden waren op 6 april voor meer dan de helft gevuld, een toename van 14% ten opzichte van vorig jaar, vanwege een milde winter en een recordhoeveelheid geïmporteerd vloeibaar gas. Dit geeft druk op de gasprijzen voor het tweede kwartaal, zeker aangezien er nauwelijks werkzaamheden gepland staan in dit kwartaal; de voorraden lopen rap vol. De kans is daarmee groot dat de meer flexibele Noorse en Russische velden de voet even van het gaspedaal halen deze zomer.


Oproep bezwaar maken verhoging ODE
Eneco en AgroEnergy voeren samen met Glastuinbouw Nederland oppositie tegen de ODE verhoging voor de zone 50MWh-10GWh. Eneco vindt de kostenverhoging voor klanten buitenproportioneel en ziet dat de gevreesde negatieve effecten op de verduurzaming van het energieverbruik inderdaad optreden. We zijn regelmatig in overleg met Glastuinbouw Nederland om zo effectief mogelijk de kostenverhoging voor komend jaar en mogelijk nog voor dit jaar ongedaan te maken en doen al het mogelijke om dit te bereiken.

AgroEnergy zal onze bezwaren tegen de ODE verhoging, mede namens Eneco, nog een keer verwoorden naar de Belastingdienst en Ministerie van Financiën in combinatie met de gebundelde bezwaren die we van klanten ontvangen hebben. Daarom vragen we alle klanten om uiterlijk donderdag 16 april hun bezwaar bij AgroEnergy in te dienen via info@agro-energy.nl

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen