Marktvisie|Opwaartse prijscorrectie korte termijngas zwakt weer af

Samenvatting:

  • Korte termijn gasprijzen vorige week fors gestegen door de hitte en beperkt aanbod, maar krabbelen deze week wat terug door voorspeld koeler weer en meer wind
  • Duitse en Franse EPEX prijzen fors omhoog door de hitte, Nederlandse APX spotprijzen volgen op afstand
  • Steenkoolprijs deze week behoorlijk gedaald

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m329 juli12 aug.
TTF daggas4,806,20
TTF sept. ’205,807,00
TTF jaar ’2111,9012,35
Elektra in euro/MWh29 juli12 aug.
OTC base sept. ’2032,7032,40
OTC peak ’2145,3245,00
OTC base ’2139,0538,90

Terugblik korte termijn

De TTF gasprijzen voor de korte termijn (dagvooruit en komende maanden) stegen begin vorige week sterk onder invloed van de voorspelde hittegolf met weinig wind en de berichten over extra onderhoud aan Noorse gasvelden eind augustus doorlopend in september. De prijs was in de weken ervoor gedaald onder de 5 ct/m3 en schoot omhoog naar ruim 7 ct/m3. Nu de weerberichten voor de komende dagen en week minder hitte en meer wind voorspellen, dalen de gasprijzen weer. De september maandprijs van 7 ct/m3 blijkt ook te leiden tot minder annuleringen van LNG leveringen in september en oktober. De aanvoer zal dus ook weer groter zijn.

De hitte leidt ertoe dat gascentrales in Nederland en de omringende landen weer volop draaien sinds de loop van vorige week. In combinatie met de lage aanvoer van LNG en Noors en Russisch leidinggas in de afgelopen 2,5 maand, zijn de Nederlandse gasopslagen bijna 10% leeggelopen in juli en augustus. De vulling is nu 81% (vorig jaar mid augustus: 89%).

De spotprijzen elektriciteit in Nederland volgden vooral de daggasprijs: begin vorige week was er een behoorlijke stijging van een gemiddelde uurprijs van 24 euro/MWh naar 37 euro/MWh. Daarna daalden de APX prijzen weer naar een vrij smalle band van gemiddeld tussen de 28 en 35 euro/MWh. De prijs in de peakuren week niet veel af van de gemiddelde prijs over alle uren, soms er net onder en soms er net boven. De spotprijzen elektriciteit in België en Frankrijk laten een veel sterker effect van de hitte zien, die kennen nu een gemiddeld niveau van boven de 40 euro/MWh. Het ligt aan exportbeperkingen dat de prijzen in Nederland lager blijven, vooral ‘s middag en ‘s avonds.

De onbalans is door de hoge en wisselende elektriciteitsvraag af en toe hoog. Het zijn vooral korte spikes. Afgelopen maandag waren de hoge prijzen langduriger door een uitval van de Rijnmondcentrale. Tennet heeft maandagavond ook noodvermogen afgeroepen.

Terugblik lange termijn

De prijsbewegingen waren de afgelopen twee weken vooral op de markten voor de periodes tot zomer 2021. De periodes daarna lieten slechts heel beperkte prijsveranderingen zien. De grondstofmarkten waren ook erg rustig: de olieprijs loopt nog steeds heel langzaam op, de frontmaand Brent olie noteert nu 45,5 dollar/vat, de CO2 emissierechten kropen op van 25,5 naar ca. 27 euro/ton (dec21). Steenkoolprijzen waren stabiel tegen de 60 dollar/ton (cal21),  maar zijn gisteren behoorlijk gedaald naar 56,6 dollar/ton. Per saldo zijn de OTC elektriciteitsprijzen vrijwel gelijk aan die van twee weken geleden, dat geldt ook voor de lange termijn gas (bijv. jaarblok 2023 is onveranderd net onder 15 ct/m3). Er is momenteel weinig richtinggevend nieuws met betrekking tot de virusontwikkelingen in Europa. Verder zijn veel traders en analisten met vakantie, vaak zie je begin september dat de markt weer richting kiest.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze verwachting op stabiel. Er is sprake van marktcorrecties na de prijsstijging van vorige week, waardoor de dagprijs en de prijs t/m komende winter op dagbasis best wat beweegt. Echter prijzen tussen 6 en 7 ct/m3 voor dag en september zijn best logisch gezien de lagere voorraadsituatie en blijvend lage LNG-aanvoer de rest van de maand.

De winterprijzen zullen naar verwachting pas vanaf begin september weer richting kiezen.

Voor de APX prijzen is de kans op lagere prijzen het grootst. Het weekend handelt nog op ca. 29 euro/MWh (baseload) en volgende week op 30 euro/MWh. Dat is ca. 5 euro/MWh lager dan deze week. Uiteraard hangt dit samen met de lagere temperatuur en meer wind. De onbalansspikes zullen komende week ook minder worden dan de laatste week. Behalve tijdens de weerovergang in de komende dagen, dan zijn er juist wel forse spikes omhoog en omlaag te verwachten.

Gas en elektra lange termijn

Voor de verdere jaren houden we de verwachting op stabiel. Er is geen richtinggevend nieuws. Hoe het verder gaat met COVID-19 en de economische gevolgen ervan, zullen op z’n vroegst begin september een update krijgen.

Marktvisie tijdens de vakantie

Vanwege de vakantieperiode komt de marktvisie in de maand augustus om de week uit. Dat betekent dat er volgende week geen marktvisie is, maar wel op 27 augustus. Vanaf 27 augustus verschijnt de marktvisie weer wekelijks. Wij wensen u een hele fijne vakantie toe.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen