Marktvisie|Kortstondige oppepper gasprijzen na vaccin nieuws

Samenvatting:

  • Na kortstondige oppepper gasprijzen toch weer gedaald
  • Daling bij elektra gehinderd door stabiele prijsvorming van emissierechten
  • Windaanbod duwde APX spotprijzen in de nacht soms onder de nullijn

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m311 nov.18 nov.
TTF daggas13,8013,20
TTF dec. ’2013,7513,40
TTF jaar ’2113,6013,20
Elektra in euro/MWh11 nov18 nov.
OTC base dec. ’2039,3039,35
OTC peak ’2145,3546,40
OTC base ’2140,3041,00

Terugblik korte termijn: kortstondige oppepper gasprijzen

De afgelopen week bewogen alle prijzen voor zowel gas- als elektriciteit vrijwel zijwaarts. Afgelopen maandag was een uitzondering, nadat er wederom hoopgevende berichten kwamen rondom de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Dit zorgde voor een kortstondige oppepper van de gasprijzen in de eerste handelsuren met circa 0,5 ect/m3 en voor elektriciteit met bijna 1 euro/MWh. De opleving was echter van korte duur. In de loop van de middag zette de daling alweer in en dinsdagmiddag was de stijging bij gas grotendeels tenietgedaan. Elektriciteitsprijzen zijn door de stabiele prijs voor de emissierechten wel blijven hangen. De prijzen voor de korte termijn zijn beweeglijk, maar zitten vanaf maandagmiddag in een dalende beweging.

Daggasprijs gezakt

Na de kortstondige stijging van de gasprijzen is de daggasprijs, 1e kwartaal 2021 en ook jaarblok 2021 onder de 13,5 ect/m3 gezakt. Grotendeels vanwege de verminderde gasvraag, het aanhoudende milde weer en de opgevoerde invoeding van LNG-gas vanuit de Gate terminal. In de afgelopen dagen zijn er namelijk twee LNG-schepen aangeland. Gate voedt volop in op het net omdat komende week nog een aanlanding verwacht wordt bij de terminal.
Het overaanbod op het Nederlandse gasnet gaf exploitanten de mogelijkheid om gasvoorraden aan te vullen. De vulgraad van de Nederlandse gasvoorraden is overigens nog zo’n 2% lager dan een jaar geleden

APX uurprijzen laag door meer wind

Vanaf afgelopen zaterdag is er meer wind. Ondanks dat er enkele dagen nauwelijks zon was, had dat tot gevolg dat de APX uurprijzen nauwelijks nog boven de 50 euro/MWh zijn uitgekomen. In de nachtelijke uren doken de spotprijzen geregeld omlaag. Zo nu en dan waren deze zelfs licht negatief.
Tennet heeft in de afgelopen week weinig moeite gehad om het elektriciteitsnet in balans te houden. De onbalansprijs was relatief vlak en bewoog grotendeels tussen de 0 en 50 euro/MWh. Slechts een beperkt aantal keren waren er korte pieken die boven de 100 euro/MWh uitkwamen.  

Terugblik lange termijn: 

Olieproducerende bedrijven hebben in het afgelopen derde kwartaal een flinke knauw gekregen. De verkopen waren bijna 40% lager dan in dezelfde periode vorige jaar. De lagere volumes en als gevolg daarvan lagere prijs waren daarvan de belangrijkste oorzaak. De positieve vaccin-berichten wakkeren de hoop aan op betere economische omstandigheden in het komende jaar. Hierdoor laat de olieprijs vanaf begin deze maand een herstel beweging zien. Brent olie kruipt langzaam richting de 45 $/vat, dat is tevens het hoogste punt in de afgelopen twee maanden, maar ook weer dicht bij de top van afgelopen augustus.

Schommelende steenkoolprijs

De steenkoolprijs schommelt al een half jaar tussen de 53-61 $/ton. In tegenstelling tot olie beweegt steenkool juist in het onderste deel van de halfjaars-bandbreedte. Er zijn vooralsnog geen berichten die de prijs een duidelijke richting kunnen geven.

Weinig beweging emmissierechten

Emissierechten reageren doorgaans meer op economische berichtgeving. De afgelopen week was er ondanks positief beursnieuws weinig beweging op een prijsniveau rondom de 27 €/ton.
Op de korte opleving van afgelopen maandag na, hebben de lange termijnprijzen van gas en elektriciteit wederom weinig gedaan. Al enkele maanden is er sprake van een zijwaartse beweging met kleine uitslagen. Binnen de dag zijn er regelmatig wel prijsschommelingen van zo’n 0,3 euro/MWh.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn:

De verwachting voor de korte termijn handhaven we op stabiel. De temperatuurverwachting voor de komende weken is rondom seizoensgemiddeld. Het aanbod aan gas is voldoende, mede door de genoemde LNG leveringen aan de Gate terminal.

Aanleg EUGAL gaspijpleiding gereed vanaf april 2021

Vanaf april 2021 moet de aanleg van de EUGAL gaspijpleiding klaar zijn (3 maanden later dan gepland). Deze pijpleiding moet NordStream (1 en 2) over land ontsluiten in zuidelijke richting langs de Duits-Poolse grens naar Tsjechië toe. Als NordStream 2 ook gereed is, kan de extra 55 miljard m3 per jaar aan Russisch gas via deze route dieper Europa in getransporteerd worden. Daardoor zal Rusland haar huidige marktaandeel van circa 50% aan gasimport verder verstevigen. Zeer tegen de zin van de Verenigde Staten.

Elektriciteitsopwekking tot en met weekend gelijk

Het huidige niveau van elektriciteitsopwekking uit wind blijft in ieder geval tot en met het weekend van kracht. Begin volgende week kunnen APX spotprijzen wel hoger uitvallen, aangezien er dan iets kouder weer wordt verwacht (overdag maximaal 10 graden Celsius), en ook minder wind. De lage nachtelijke uurprijzen van de afgelopen dagen lijken daardoor niet waarschijnlijk. De markt verwacht voor het aanstaande weekend een gemiddelde spotprijs van 35 euro/MWh en voor volgende week van 40 euro/MWh.

Gas en elektra lange termijn:


Voor de verdere jaren wijzigen we onze verwachting van onzeker naar stabiel. Weliswaar blijft de onzekerheid in de markt en positieve berichten worden met prijsstijging ontvangen. Maar veelal heeft de euforie al snel weer plaats gemaakt voor de almaar prangende onzekerheid die boven de markten hangt. Dat leidt ertoe dat er soms binnen de handelsdagen prijsschommelingen tot 0,5 ect/m3 bij gas en 1 euro/MWh bij elektriciteit zijn. Per saldo lijkt er nog geen duidelijke prijsrichting (anders dan zijwaarts) gekozen te kunnen worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang naast de wekelijkse marktvisie ook eens per kwartaal de AgroUpdate met interessante artikelen en interviews! Meld je hier aan!

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen