Marktvisie|Daggas duikt naar nieuwe recorddiepte

Samenvatting:

  • Voorste maandcontract gas ook flink onderuit
  • Andere markten naderen ‘het nieuwe normaal’
  • Onderhoud Franse kerncentrales uitgesteld
  • Toekomst LNG-leveringen nog onzeker

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m36 mei13 mei
TTF daggas5,304,95
TTF juni ’205,655,00
TTF jaar ’2111,8511,70
Elektra in euro/MWh6 mei13 mei
OTC base juni ’2022,7522,30
OTC peak ’2143,1542,70
OTC base ’2136,2035,60

Terugblik korte termijn

De daggasprijs was vrij stabiel gedurende het afgelopen weekend en het begin van deze week, en opereerde tussen 5,2 en 5,5 €ct/m3  Woensdag zakten verschillende gascontracten weg en daalde daggas voor het eerst onder 5 €ct/m3. De lagere temperaturen in West-Europa gaven eerder in de week enige opwaartse impuls, maar over het algemeen is het aanbod groter dan de vraag. Het voorste maandcontract verloor ook  terrein en ging van 5,65 €ct/m3 naar 5,00 €ct/m3. Deze daling werd gesteund door het feit dat de Europese gasvoorraden ca. 15% voller zijn dan vorig jaar. In april werd 8,5 miljard m3 geïnjecteerd in die voorraden, maar liefst 2,5 miljard m3 meer dan een jaar geleden.


Het verloop van de APX-prijzen is de afgelopen weken goed te voorspellen; op een bewolkte dag met matige windkracht of op een zonnige dag met weinig wind komt de gemiddelde prijs tussen 20 en 25 €/MWh uit. Als de wind aantrekt, zeker in combinatie met een weekenddag, dan duikt de prijs op sommige uren richting 0 €/MWh en is de gemiddelde prijs tussen 10 en 15 €/MWh. Zondag en maandag zagen we het effect van (land)windkracht 5, waarbij zondag tussen 15.00 en 16.00 uur een laagste prijs van 0,93 €/MWh werd bereikt en maandag tussen 03.00 en 04.00 uur zelfs een negatieve prijs van -0,01 €/MWh. Verder blijven echte pieken naar boven uit, alleen vrijdag- en zaterdagavond werd de 35 €/MWh even aangetikt. Tennet heeft afgelopen zondag voor het eerst sinds 22 maart weer noodvermogen in afregelende richting afgeroepen. De situatie duurde ca. 20 minuten en werd veroorzaakt door een hogere zon- en windproductie dan verwacht.

Terugblik lange termijn

Ook de overige markten en de lange termijncontracten voor elektra en gas lieten week-op-week bescheiden bewegingen zien. Ook hier lijkt ‘het nieuwe normaal’ te ontstaan, met minder heftige prijsschokken gedurende de week. De elektriciteitsprijzen richting het einde van het jaar kenden de grootste volatiliteit, nadat EDF het onderhoud aan een aantal Franse kerncentrales, met een gecombineerd vermogen van 2,7 GW, verplaatste van Q3 en Q4 2020 naar 2021. Dit veroorzaakte vooral neerwaartse prijsdruk op de 2020-contracten, maar nog geen opwaartse impuls op de 2021-contracten. Verschillende handelaren reageerden sceptisch op het aangepast onderhoudsschema, omdat niet duidelijk is of EDF alle aangekondigde werkzaamheden daadwerkelijk gaat uitvoeren of dat het een subtiele manier is om de markt te peilen.

Emissierechten verloren terrein en vielen woensdag onder de psychologische grens van 18,8 €/ton (dec’20). De markt lijkt zich te realiseren dat het economische herstel lang gaat duren en dat er in die tijd van herstel wellicht ook gekozen wordt voor minder vervuilende energieproductie. Steenkool (cal’21) bewoog tussen 52,5 en 53,5 $/ton, de afgelopen dagen vooral aan de onderkant van die bandbreedte. Ook olie (jul’20) lijkt een betrekkelijke balans te hebben gevonden rond 30 $/vat, maar dit contract is nog wel erg bevattelijk voor plotselinge verschuivingen op basis van marktnieuws. Zo liep de prijs maandag in een tijdsbestek van enkele minuten een dollar op vanwege het bericht dat Saoedi-Arabië bovenop de reeds afgesproken OPEC-beperkingen nog eens 1 miljoen vaten per dag minder gaat produceren. Hun productie duikt dan onder 7,5 miljoen vaten, een niveau dat ze sinds juni 2002 niet meer vertoond hebben. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit deden een duit in het zakje met een gecombineerde beperking van 180.000 vaten. Het opwaartse sentiment uit dit nieuws hield echter maar kort stand.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Aan het prijsbeeld voor de APX verandert de komende week waarschijnlijk weinig. De wind zwakt tegen het weekend iets af, maar de temperaturen en de zonproductie lopen weer op. Ook in de omliggende landen is er voldoende hernieuwbare energieproductie en de energievraag vanuit industrie en bedrijven neemt voorlopig nog niet drastisch toe. Een gemiddelde prijs tussen 15 en 25 €/MWh is daarom te verwachten, zonder uitzonderlijke pieken of dalen.

Ook voor daggas en het voorste maandcontract zijn er momenteel geen redenen voor grote prijsstijgingen of -dalingen. Het prijsniveau van de afgelopen week, tussen 4,75 en 5,50 €ct/m3, gaan we vermoedelijk ook de komende week zien. Er zijn nog bijna 40 LNG-schepen in aantocht, die voor het einde van de maand West-Europa moeten bereiken. Dit houdt de gasstromen op peil en geeft ook weer aanleiding om de voorraden verder aan te vullen.

Gas en elektra lange termijn

Als de Europese gasmarkten in de maanden mei t/m augustus net zo veel vloeibaar gas ontvangen als in de eerste vier maanden van het jaar, dan zitten de voorraden tot de nok toe vol. Het prijsniveau is inmiddels dusdanig dat er vanaf juni flink geschrapt wordt op LNG-leveringen, met name vanuit de Verenigde Staten. De omvang van de uiteindelijke import de komende maanden moet nog verder uitkristalliseren, omdat veel afhankelijk is van economisch herstel, zowel in Azië als Europa. In Rusland en Noorwegen zitten de gasproducenten al klaar om de meest flexibele velden minder te laten produceren als de prijs nog verder zakt.


Handelaren houden het aantal COVID-besmettingen argwanend in de gaten, nu er in Zuid-Korea, China en Duitsland een voorzichtige tweede golf lijkt te ontstaan na het terugschroeven van de lockdownmaatregelen. Als dit inderdaad het geval is, dan kunnen alle prijsvoorspellingen tot het einde van het jaar de prullenbak in. Er kan dan bijvoorbeeld ook geen onderhoud uitgevoerd worden aan kerncentrales (Frankrijk) of gasvelden (Noorwegen), werkzaamheden die nu al uitgesteld zijn vanwege social distancing.

Deze onzekerheid heeft het Amerikaanse agentschap Energy Information Administration (EIA) er niet van weerhouden om een gemiddelde Brent-olieprijs van 34 $/vat te voorspellen voor 2020. Binnen het OPEC+-verband schijnt al gesproken te worden over een verlenging van de productiebeperkingen die afgesproken zijn voor de maanden mei en juni.

Let op: uitval handelsdagen door Bank Holidays en Feestdagen

Door feestdagen en bank holidays vallen er de komende periode een aantal handelsdagen uit. U kunt hier lezen wanneer u wel en niet kunt handelen voor gas, elektriciteit en warmte.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen