Marktvisie|Airco’s zorgen voor hitte op korte termijnmarkt

Samenvatting:

  • Lagere temperaturen en meer wind vanaf zaterdag
  • LNG-leveringen op laag pitje tot september
  • Noors pijpleidinggas speelt grotere rol
  • Emissierechtenmarkt ietwat oververhit

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m317 juni24 juni
TTF daggas4,955,55
TTF juli ’205,155,55
TTF jaar ’2111,8512,05
Elektra in euro/MWh17 juni24 juni
OTC base juli ’2028,1031,28
OTC peak ’2144,5046,80
OTC base ’2137,7039,85

Terugblik korte termijn

De daggasprijs heeft de hele week bewogen tussen 4,90 en 5,60 €ct/m3. In de afgelopen weken is de prijs iets opgelopen door een teruglopend LNG-aanbod, hogere temperaturen en lagere nucleaire beschikbaarheid in België en Frankrijk. Ook de wind laat zich minder gelden en al deze factoren zorgen ervoor dat de gasgestookte elektriciteitscentrales een grotere rol spelen in het productieproces. Aangezien deze vorm van opwek duurder is dan kern- of windenergie liepen de korte termijnprijzen bij elektriciteit flink op. Frankrijk ziet zich door het onderhoud aan de kerncentrales genoodzaakt om meer te importeren vanuit Duitsland, zeker in tijden van een hittegolf waarbij de airco’s op volle kracht draaien.

De APX-prijzen kwamen op weekdagen ca. tussen 30 en 35 €/MWh en op de weekenddagen ca. tussen 20 en 25 €/MWh uit. Afgelopen zondag deed de wind nog een aardige duit in het zakje, waardoor de uurprijzen even onder 10 €/MWh uit kwamen. In de dagen ervoor en erna was de windproductie echter verwaarloosbaar en ook de zonproductie kon de prijs niet echt drukken. Met name de latere avonduren waren met 40 à 45 €/MWh relatief duur.

Terugblik lange termijn

Op de meeste lange termijnmarkten wezen de lijnen over het algemeen naar boven in de afgelopen week. Hoewel investeerders het aantal coronabesmettingen met argusogen in de gaten houden, liepen de grondstofmarkten gestaag op. De productiebeperkende maatregelen lijken effect te hebben op de oliemarkt, want het augustuscontract sloot maandag voor het eerst in 3,5 maand weer boven 43 $/vat. Woensdag kregen de olieprijzen weer een flinke knauw vanwege de stevig toegenomen Amerikaanse olievoorraden en daalde donderdagochtend door naar 40 $/vat. Steenkool liftte wel de hele week mee op het voorzichtig positieve sentiment en kroop gedurende de week ongeveer 5% omhoog. Het Cal’21-contract is afgelopen dinsdag door de 56 $/ton gebroken en is daarmee terug op het niveau van begin april.

De emissierechtenmarkt kende misschien wel de meeste verwonderlijke week. Zonder dat er fundamentele drijfveren achter zaten, liep het dec’20-contract op van 22,75 €/ton tot ruim boven 25 €/ton. Een mogelijke verklaring is dat er in de politieke wandelgangen gesproken wordt over een bodemprijs voor emissierechten en dat handelaren daar nu al op speculeren door posities in te nemen. De opwaartse bewegingen op de andere markten hebben ook bijgedragen aan de koopwoede op dit front.
De termijncontracten voor elektriciteit en gas werden ook mee omhoog getrokken. Het Cal’21-baseloadcontract voor elektriciteit sloot dinsdag eveneens op het hoogste niveau sinds 11 maart.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn handhaven we de verwachting op stabiel.
Vanaf het weekend duikelt de temperatuur 5 à 10 graden omlaag ten opzichte van woensdag t/m vrijdag, en daarmee verdwijnt de overvloedige zonneschijn ook. De wind trekt iets aan en op de meeste dagen wordt windkracht 4 aangetikt. Vanuit het perspectief van de APX-uren betekent dit waarschijnlijk wat ruimte naar beneden, waarbij we op weekdagen een gemiddelde prijs tussen 20 en 30 €/MWh verwachten. Voor het weekend is een prijs tussen 15 en 22,5 €/MWh realistisch.

Voor de komende weken staan 12 LNG-tankers op de planning om aan te meren bij de West-Europese terminals. Dat is fors minder dan in de vorige maanden, waarin met regelmaat 30 à 40 tankers de Europese kusten aandeden. Het wegvallen van (met name) Amerikaans gas wordt maar ten dele opgevangen door producenten als Qatar en Nigeria. Onder de huidige marktomstandigheden worden nog eens 40 à 50 Amerikaanse leveringen geannuleerd voor de maand augustus. Noorwegen heeft de export van pijpleidinggas wel flink verhoogd nu de behoefte daarnaar groeit. In mei was de gemiddelde dagelijkse export ca. 40 miljoen m3 en inmiddels is dat bijna 70 miljoen m3. Dit geeft de flexibiliteit aan van de Noorse producenten en er kan dus ook weer teruggeschroefd worden als de windproductie weer aantrekt in West-Europa, of als er meer LNG-leveringen gepland worden. De kortetermijnmarkt voor gas wordt hiermee goed in evenwicht gehouden en nu de Europese gasvoorraden voor 75% gevuld zijn, wordt er op korte termijn geen opwaartse impuls verwacht. Er is op de daggasprijs een kleine daling mogelijk als er minder behoefte is aan gasgestookte elektriciteitscentrales, bijvoorbeeld doordat de wind aantrekt. In juli verricht Rusland onderhoud aan de Yamal-pijpleiding (7-11 juli) en de NordStream-pijpleiding (14-26 juli). Deze jaarlijkse gebeurtenis heeft dit jaar mogelijk meer impact door het huidige, lage prijsniveau en de opgedroogde LNG-stroom. Met name Duitsland, met een groot aandeel van Russisch gas in de energiemix, moet op zoek naar alternatieven. Ook daar kan het eerder genoemde Noorwegen mogelijk een rol in spelen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijn handhaven we de verwachting ook op stabiel. De gasvoorraden lopen momenteel minder hard vol dan in de afgelopen maanden, waardoor de prijsdruk op het komende wintercontract is afgenomen. Als de economische vooruitzichten verbeteren dan is de kans groot dat er richting de winter ook weer meer vloeibaar gas onze kant op komt. De oplevering van de NordStream2-pijpleiding is nog steeds een heikel punt: Rusland probeert de constructie op eigen houtje af te ronden en heeft daarom aan de Deense regering toestemming gevraagd om twee schepen met ankers te mogen gebruiken. Binnen de oorspronkelijke vergunning was dit niet mogelijk vanwege eventueel niet-geëxplodeerd oorlogsmaterieel op de zeebodem. Rusland mikt nog steeds op oplevering eind 2020 / begin 2021.

De meeste richting op de elektriciteitsmarkt wordt verwacht vanuit de emissierechtenmarkt. Zoals gezegd is de CO2-prijs in de afgelopen week flink opgelopen, maar het algemene sentiment is dat een prijs van 25 €/ton aan de hoge kant is voor de huidige situatie. Zeker als er weer lockdownmaatregelen worden aangescherpt, is er ruimte voor prijsdalingen richting 20 €/ton.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen