MARKTVISIE | Weinig handel; prijzenbewegingen dempen verder uit

Samenvatting:

  • Korte termijnprijzen licht omlaag, maar na het lange paasweekeinde weinig beweging meer;
  • Lange termijnprijzen volgen de bewegingen van steenkool en emissierechten. Stijgende olieprijs heeft minder effect;
  • APX-prijzen laag door fraai weer en het lange paasweekeinde. Onbalans ook laag met wat spikes omhoog.

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  17 apr 24 apr
TTF daggas 14,60 14,00
TTF mei 19 14,70 14,15
TTF jaar 2020 19,50 19,60

 

Elektra in euro/MWh

  17 apr 24 apr
OTC base mei 19 44,45 42,45
OTC peak 20 63,15 63,00
OTC base 20 53,45 53,50

 

Terugblik korte termijn

De gasprijzen voor de korte termijn daalden eind vorige week en blijven sindsdien een beetje hangen. De meeste beweging zat in de TTF-daggasprijs. Die daalde door het fraaie weer, veel LNG-aanvoer en minder vraag van industrie en centrales. In de prijzen voor de maanden en kwartalen zat er na Pasen nauwelijks beweging meer. De markt is onzeker en wacht af welke kant de grondstofprijzen op zullen gaan. Vooral de prijsontwikkeling van de CO2-emissierechten blijft verrassen. Die steeg naar bijna 28 euro/ton (EUA Dec 20), waarschijnlijk door speculanten. Inmiddels is hij teruggezakt en blijft iets boven de 27 euro/ton hangen.

De APX-elektraprijzen bleven laag. Er was weinig vraag door het mooie weer en de paasdagen. Veel duurzame productie door wind en zon zorgt voor lage peakprijzen; er zat nauwelijks verschil tussen peak en offpeak. In Duitsland waren de prijzen zelfs negatief op 1e paasdag door de lage vraag en veel duurzame productie. Onbalans was laag en meestal rustig. Er zijn geen issues met centrales en de afname en de (duurzame) productie waren goed voorspelbaar door het rustige weer.

De dagsparkspread voor WKK daalde naar 16 euro/MWh door de lage APX-prijzen. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 27 en 35 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de gas- en elektraprijzen.

Terugblik lange termijn

In de lange termijnprijzen zat niet veel beweging. Steenkool en emissierechten bewogen licht rond de waarden van midden week 16, pas midden week 17 corrigeren ze omlaag. De olieprijs steeg wel tot boven de 75 dollar/vat, voornamelijk door het bericht dat de VS de vrijstellingen voor 8 landen om toch Iraanse olie te mogen importeren zal intrekken. De olieprijs heeft echter steeds minder invloed op de lange termijn gasprijzen. Enerzijds omdat er steeds minder lange termijn gascontracten zijn met een olie-index anderzijds door de forse uitbreiding van de LNG-productie en -aanvoer wereldwijd.

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich op 31 euro/MWh door het gebrek aan beweging bij gas en elektra.  

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor korte termijn gas wijzigen we onze marktverwachting van dalend naar stabiel. De gasaanvoer blijft goed met veel LNG. Tot 1 mei is de Interconnector tussen België en Engeland dicht voor onderhoud en verdwijnen Engelse overschotten in hun opslagen. Noorse producenten routen een deel van hun export daarom om naar Europa. Het weer wordt wisselvalliger met regen en lagere temperaturen, maar vanaf 1 mei wordt alweer beter weer verwacht.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen zaten door het mooie weer aan de onderkant van de bandbreedte. Door wisselvalliger weer ligt een kleine correctie omhoog het meest voor de hand. De weekforward voor week 18 spreekt dat met 38,90 euro/MWh tot nu toe nog tegen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. De grondstofprijzen blijven bewegen zonder duidelijkheid over de richting. De olieprijs is gestegen door aanscherping van de Amerikaanse sancties tegen Iran. President Trump hoopt daarmee de OPEC te verleiden haar productie op te voeren. Emissierechten stegen toen duidelijk werd dat de Brexit voorlopig is uitgesteld. Speculanten bepalen hier de prijsrichting en men verwacht een correctie omlaag naar 25 euro/ton. Steenkool blijft op en neer gaan in een band tussen de 70 en 75 dollar/ton.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen