MARKTVISIE | Prijzen lager; markten nog steeds onrustig

Samenvatting:

  • Prijzen omlaag; beweeglijkheid lijkt uit te dempen
  • Korte termijn omlaag door warmer weer en goede aanvoer
  • Op en neergaande steenkool- en emissierechtenprijzen oorzaak van de beweeglijkheid
  • De vooruitzichten voor de langere termijn zijn omlaag gericht
  • APX-prijzen licht gedaald; onbalans doorgaans laag met af en toe korte spikes door het weer

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  10 apr 17 apr
TTF daggas 16,30 14,60
TTF mei 19 15,40 14,70
TTF jaar 2020 20,15 19,50

 

Elektra in euro/MWh

  10 apr 17 apr
OTC base mei 19 45,80 44,45
OTC peak 20 63,65 63,15
OTC base 20 54,00 53,45

 

Terugblik korte termijn

De gasprijzen korte termijn daalden de afgelopen week. Dat ging met horten en stoten, veroorzaakt door de wisselende grondstofprijzen (vooral van steenkool en CO2-rechten). Warmer weer en betere gasaanvoer zorgen voor een dalende tendens. Ook komt er weer meer Russisch gas naar Europa na einde van onderhoud aan de YAMAL-transportleiding naar Duitsland. De gas- en elektraprijzen voor de frontmaanden volgen het marktsentiment en zijn per saldo ook omlaag ten opzichte van een week geleden.

De APX-elektraprijzen daalden licht. Door de koudere nachten zat er nog maar weinig verschil tussen de peak en offpeakprijzen. Gemiddeld waren de peakprijzen tussen de 42 en 44 euro/MWh en de offpeakprijzen tussen de 40 en 44 euro/MWh.

Onbalans bleef doorgaans laag met af en toe spikes omhoog door wisselend weer. De dagsparkspread voor WKK steeg de laatste dagen weer licht naar 20 euro/MWh door de lagere daggasprijs. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 27 en 35 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de gas- en elektraprijzen.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen bewogen mee met die van de grondstoffen. Steenkool en emissierechten bewogen op en neer tussen resp. 73,5 en 75,5 dollar/ton en 26,4 en 27,8 euro/ton. De olieprijs tussen de 71 en 72 dollar/vat. De prijzen bewegen al sinds begin april op en neer, maar de bandbreedte wordt wel steeds kleiner. Per saldo is het prijsniveau omlaag in vergelijking met midden week 15. De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich tussen de 30 en de 32 euro/MWh.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor korte termijn gas wijzigen we onze marktverwachting van onzeker naar dalend. Beweging tussen de dagen blijft mogelijk door het sentiment vanuit de grondstofprijzen. De vooruitzichten voor de komende week wijzen echter omlaag. Het wordt warmer weer en de gasaanvoer is goed, zowel van LNG als van Noors en Russisch gas. Wind en warm weer zorgt voor beperkte gasvraag voor elektraproductie.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen daalden de afgelopen week licht door warmer weer en meer wind. Dat is ook de weersverwachting voor het grootste deel van week 17. De weekforward voor week 17 is 40,80 euro/MWh en dat is net iets onder de APX-baseprijs van midden week 16.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. De grondstofprijzen blijven op en neer bewegen en zorgen voor nervositeit. Ook de olieprijs wisselt nu dagen met lichte stijging af met daling. Het gerucht gaat dat de OPEC en Rusland overwegen de productie vanaf juni op te gaan voeren om marktaandeel op de VS terug te winnen. Wat de CO2-emissierechten betreft denken analisten dat de markt is doorgeschoten na uitstel van de Brexit. Men verwacht een correctie naar een range rond de 25 euro/ton.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen