MARKTVISIE |Prijzen bewegelijk; trend wijst omlaag

 

 

Samenvatting:

  • Korte termijn prijzen blijven bewegelijk, zowel tussen als binnen de dagen.
  • Oorzaken: maandovergang, aanvoerschommelingen en bewegende grondstofprijzen.
  • Bewegingen op de lange termijn zijn minder groot; zij volgen gedempt de grondstofprijzen.
  • Steenkool en olie daalden; emissierechten blijven de onzekere factor
  • De APX prijzen gingen omlaag door minder warm weer en meer duurzame productie

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 31 juli 7 aug
TTF daggas 9,45 9,50
TTF sept ’19 10,75 11,15
TTF jaar ’20 17,85 17,25

 

Elektra in euro/MWh 31 juli 7 aug
OTC base sept ’19 42,05 41,15
OTC peak ’20 60,50 59,70
OTC base ’20 52,10 51,10

Terugblik korte termijn

De korte termijn gasprijzen bleven de afgelopen weken het wisselende marktsentiment volgen. Dat werd vooral bepaald door de grondstofprijzen en de financiële markten. Ook de maandovergang speelde een rol. Midden week 31 liep alles nog op. De dalende lijn werd weer opgepakt toen Trump nieuwe verhogingen van importtarieven op Chinese goederen aankondigde en de Amerikaanse FED voor het eerst in jaren de rente weer verhoogde. Ruimere gasaanvoer uit Noorwegen en Rusland en minder vraag (o.a. voor export en van gascentrales) drukte de daggasprijs.

Ook de TTF gasprijs voor de komende maanden en daalde in week 32 weer. Men verwacht een opleving van de LNG-aanvoer in de 2e helft van augustus, terwijl de vraag voor het vullen van de gasopslagen steeds verder afneemt. Die liggen in Nederland al voor 85% vol en dat is 25% meer dan vorig jaar rond deze tijd.

De APX elektraprijzen daalden. De hitte is voorbij, dus minder vraag. Problemen met koelwatertemperaturen in het buitenland verdwenen weer naar de achtergrond.

De APX peakprijzen daalden naar gemiddeld 34-35 euro/MWh voor zowel de peak- als offpeakuren. De onbalans was laag (< 30 euro/MWh) de afgelopen weken met af en toe een uitschieter door het weer (wisselende bewolking).

De dagsparkspread voor WKK verslechterde door de lage APX peakprijzen van 25 naar minder dan 17 euro/MWh. Bij de WKK sparkspreads voor de winterkwartalen daalde vooral kwartaal 4 enkele euro’s naar 32 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

Bij de lange termijnprijzen volgde OTC elektra de bewegingen van de steenkool- en emissieprijzen. Die hebben de laatste dagen de dalende lijn weer opgepakt. Steenkool zakte naar 65,5 dollar/ton o.a. omdat de Chinese vraag laag blijft. De emissierechten corrigeerden van boven de 30 euro naar 28,7 euro/ton. De olieprijs daalde flink van 65 naar minder dan 57 dollar/vat, vooral door de oplaaiende handelsspanningen tussen de VS en China. De lage olieprijs krijgt nu ook vat op de lange termijn gasprijzen. Na weken met beperkte bewegingen daalden deze de eerste helft van week 32 al met 0,6-0,7 ect/m3. De WKK sparkspread 2020 handhaafde zich rond de 31-32 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de gas en elektraprijzen voor 2020.

De WKK sparkspread 2020 steeg licht van 32 naar 33 euro/MWh.

Visie voor de komende week

 

 

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. TTF daggas daalde de laatste dagen weer naar 9,5 ect/m3 en veel daalruimte is er niet meer bij dat prijsniveau. Veel reden voor stijging is er ook niet. Het marktsentiment kan spelbreker zijn. Dat wijst omlaag, maar zoals de afgelopen weken bleek kan dat, tijdelijk, ook zomaar weer omslaan. Volle gasopslagen en meer LNG aanvoer de komende weken maken stijging bij de frontmaandprijzen ook niet waarschijnlijk.

 Elektra korte termijn

Voor de APX-prijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Het hete weer is voorbij en daarmee ook het gevaar voor koelwaterproblemen in Duitsland en vooral Frankrijk. Daarnaast wordt meer wind en regen verwacht, dus meer duurzame productie en waterkracht. Ook de lage gasprijzen werken door in de spotprijzen elektra. Een goede indicatie voor het prijsniveau zijn de weekforwards voor week 33 en 34. Vooral die voor week 33 is laag : 30,15 euro/MWh. Voor week 34 is hij met 35,65 euro/MWh hoger.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De olieprijs lijkt nieuw evenwicht te zoeken in de bandbreedte 56-60 dollar/vat. Onzekerheid komt van de prijs voor emissierechten, die indirect invloed heeft op de gasprijs. Hogere kosten voor emissierechten maakt steenkool namelijk minder – en gas meer aantrekkelijk voor elektraproductie. Analisten verwachten prijzen boven de 30 euro/ton voor emissierechten omdat de volumes op de augustusveilingen verder afnemen. De steenkoolprijs daalde de laatste 2 weken met ca. 6 dollar. Het is onduidelijk of er ruimte is voor verder daling. De Europese voorraden zijn groot, maar China bepaalt de wereldprijs. Reden om de marktverwachting voor de lange termijn elektraprijzen op onzeker te handhaven.

De volgende marktvisie verschijnt rond 22 augustus a.s.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen