MARKTVISIE | Onzekerheid in weersvoorspellingen drijft prijzen op

Samenvatting:

  • Grote kans op een langere koude periode heeft de kortere termijn prijzen weer opgedreven
  • Lange termijn prijzen volgen de duurdere grondstoffen omhoog
  • Gasvoorraden (70% gevuld) voldoende voor rest van de winter, maar LNG aanvoer daalt
  • Hoge APX-elektraprijzen door kou, centrale-uitval en gebrek aan wind

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
16 jan 23 jan 16 jan 23 jan
TTF daggas 21,10 21,25 OTC base feb 19 62,60 63,90
TTF feb 19 21,75 21,80 OTC peak 20 64,30 66,60
TTF jaar 2020 20,15 20,80 OTC base 20 52,85 55,70
Terugblik korte termijn

Wisselende weerberichten voor de korte termijn en onzekerheid in die voor de langere termijn bepalen de prijsontwikkelingen bij gas en elektra voor de kortere termijn. Begin week 4 daalden de prijzen scherp toen minder koud weer de voorspellingen inliep. Later in de week ging het weer omhoog. Men acht de kans nu het grootst dat de kou zich tot midden februari kan handhaven. Verder worden er de komende maand minder LNG-schepen verwacht. De gasopslagen dragen nu met ca. 160 mln m3/dag flink bij in de gasvoorziening en er wordt meer geëxporteerd, want ook in de rest van Europa is het koud. Oplopende grondstofprijzen hielpen mee in het opwaartse sentiment van de laatste dagen, waardoor ook de OTC-prijzen elektra voor de komende maanden stegen.

De APX-prijzen stegen door de kou en gebrek aan wind. Ook in de ons omringende landen liggen ze met gemiddeld 85 euro/MWh voor base op een hoger niveau. Bij ons liep de APX gedurende de week op van gemiddeld 70 naar 100 euro/MWh voor peak en van 55 naar 68 euro/MWh voor offpeak.

Onbalans was soms onrustig en hoog door uitval van centrales (Eemshaven en Maasvlakte) en minder wind dan voorspeld, met een korte piek boven de 700 euro/MWh op woensdag 23 januari. Tennet moest hierdoor een aantal keer noodvermogen in zetten om het net terug in balans te krijgen.

De dagsparkspread voor WKK volgde de stijging van de APX en ging van 37 naar 55 euro/MWh. Die voor kwartaal 2 2019 handhaafde zich op 29 euro/MWh door de gelijkgerichte beweging van gas en elektra.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra volgen de grondstofprijzen. De olieprijs steeg naar meer dan 62 dollar/vat; steenkool naar 87,5 dollar/ton en de CO2-emissierechten naar 25,8 euro/ton. De verwachting dat China meer olie en steenkool gaat importeren en de productiebeperkingen winnen het op dit moment van de afkoeling de mondiale economische groei. De prijs van CO2-rechten blijft beweeglijk door de aanhoudende onzekerheid over de Brexit en minder aanbod op de veilingen. Hij steeg de laatste dagen richting de 26 euro/ton (EUA Dec 20).

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich rond de 33 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van gas en elektra.

Visie voor de komende week
Gas korte termijn

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stijgend naar onzeker. Belangrijkste reden is de onzekerheid in de weerberichten. Kans op stijging wordt iets hoger ingeschat dan die op daling. Er worden de komende maand minder LNG schepen verwacht in vergelijking met januari. Dit betekent een groter beroep op de gasopslagen mocht het langer koud blijven. Met een vulgraad van 70% (= 9 miljard m3) moet dat geen probleem zijn deze winter.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stijgend naar dalend. Door een combinatie van factoren (kou, centrale-uitval, gebrek aan wind en hoge spotprijzen in Duitsland en Frankrijk) stegen de prijzen in de loop van week 4. Voor week 5 verwacht men iets zachter weer, iets meer wind (kracht 4) en meer centrale-backup.

De weekforward voor week 5 is 64,75 euro/MWh en dat is flink lager dan de gemiddelde APX-baseprijs van 75-85 euro/MWh van halverwege week 4.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Bepalend voor de prijsrichting zijn de steenkool- en CO2-rechtenprijs. Die stegen de laatste dagen weer, maar het is de vraag hoever dat door zal gaan. 87,5 dollar/ton is voor steenkool een plafond; de CO2-emissierechten piekten naar 26 euro/ton maar blijven beweeglijk en onvoorspelbaar.

MARKTVISIE | Noors onderhoud in volle gang

Noors onderhoud

MARKTVISIE | Europese gasvoorraad passeert grens van 90 procent

Europese gasvoorraad

MARKTVISIE | Oplopende gasprijzen en recordaantal negatieve EPEX-uren overschreden

Oplopende gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon