MARKTVISIE |Lange termijn omlaag door dalende grondstofprijzen, korte termijn beïnvloed door naderende kou

De daggasprijs zakte na de stijging van mid vorige week snel weer terug naar net boven 10 ect/m3 en is sindsdien vrijwel onveranderd. De prijs reageerde niet op de Engelse daggasprijs die behoorlijk bewoog afgelopen week.

 

Samenvatting:

  • Lange termijnprijzen omlaag door dalende steenkool- en Co2 prijzen in combinatie met een goed voorziene aanvoer
  • Naderende kou doet gasprijzen oplopen voor komende week
  • Prijzen voor november en december zijn gedaald, maar lijken nog steeds overgewaardeerd

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 16 okt 23 okt
TTF daggas  11,10  10,20
TTF nov ’19 15,70 15,10
TTF jaar ’20 17,35 16,90
Elektra in euro/MWh  16 okt 23 okt
OTC base nov ’19 48,10 46,40
OTC peak ’20 57,95 56,75
OTC base ’20 50,30 48,65

Terugblik korte termijn

De daggasprijs zakte na de stijging van mid vorige week snel weer terug naar net boven 10 ect/m3 en is sindsdien vrijwel onveranderd. De prijs reageerde niet op de Engelse daggasprijs die behoorlijk bewoog afgelopen week: afgelopen vrijdag fors omhoog door een verstoring in de Noorse aanvoer als gevolg van een staking in Schotland, vervolgens een forse daling door overaanbod en dinsdag en woensdag weer een stijging door de koudere weersvoorspelling. Na dit alles zijn de daggasprijzen op NBP, Zeebrugge en TTF woensdag einde dag vrijwel gelijk.

De koudere weersvoorspelling voor volgende week was het belangrijkste nieuws. Tegelijk worden in Engeland tot 4 november nog 8 (!) LNG-aanlandingen verwacht. In Gate is het rustiger: daar wordt de eerstvolgende aanlanding op 3 november verwacht. Maar de tanks liggen nog vol, er wordt een flow van 10 mln m3 per dag verwacht voor de komende dagen. TTF gas voor de werkdagen volgende week handelt op ca 12,5 ect/m3. TTF november 2019 handelt ruim een halve euro lager dan een week geleden, maar is nog steeds fors boven de prijs voor komende week.

De APX-prijzen hadden afgelopen week een vergelijkbaar verloop met de week ervoor: laag in het weekend en hoger op de doordeweekse dagen. In de ochtend- en avondpieken oplopend tot 55-60 euro/MWh. Sinds woensdag dalen de APX-prijzen, waarschijnlijk vanwege de verwachting dat de wind toeneemt.

De onbalans elektra was op de doordeweekse dagen onrustig met veel pieken omhoog, zij het kort (meestal korter dan een halfuur, incidenteel iets langer). Oorzaak is weinig wind en onverwachte bewolking. Er was blijkbaar voor Tennet geen reden om noodvermogen af te roepen, slechts heel kort vorige week donderdag.

Terugblik lange termijn

De lange termijn gas- en elektriciteitsmarkt stonden afgelopen week uitsluitend onder invloed van de grondstofprijsontwikkeling. De Brexit bleef de krantenkoppen bepalen, maar de grondstofmarkten reageerden hier afgelopen week nauwelijks op. Eigenlijk was er vooral een tegenreactie op de stijgingen van vorige week: zowel steenkool als CO2-rechten daalden weer. De prijs voor steenkool (jaar2020) handelt nu rond $66/ton, na een aanvankelijke stijging eind vorige week, weer op hetzelfde niveau als een week geleden.

De CO2 emissierechten zijn ruim 1,5 euro/ton omlaag (van 26,5 naar onder 25 euro/ton voor dec20). Uitzondering in het plaatje is de olieprijs, die steeg woensdagmiddag ineens (van 59 naar 61 dollar/vat) door tegenvallende voorraadcijfers in de VS. Tot nu toe reageren gas- en elektriciteitsprijzen hier niet op en volgen ze vooral de steenkool en CO2-rechten. En dus zagen we een behoorlijke daling in de termijnprijzen voor beide producten in de afgelopen week.

De WKK sparkspreads zijn nog steeds prima. Door de gestegen OTC elektriciteitsprijzen vorige week heeft de sparkspread 2020 weer de 30 euro/MWh aangetikt en de winterkwartalen noteren enkele euro’s hoger.

 

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

We wijzigen de verwachting voor de daggasprijs naar stijgend. De kou zal de daggasprijs vrijwel zeker doen stijgen komende week. Overigens zonder dat er tekorten zullen ontstaan, want de aanvoer is voldoende en de voorraden zijn nog vrijwel vol. Noordwest Europa is de momenteel de bestemming voor LNG tankers die vrijwel nergens anders terecht kunnen (ook Zuid-Europa is vol). Een niveau van ca 12,5 ect/m3 wat nu al gehandeld wordt voor gaslevering komende week, is waarschijnlijk. Voor de APX en onbalans is het beeld onzeker: t/m komende zondag wordt er veel wind verwacht, en dat zal lage APX-prijzen veroorzaken. Daarna neemt de wind sterk af en de kou toe. Dat impliceert prijsstijging, maar de markt laat dit nog niet zien. Base elektriciteit voor komende week handelt op ruim 40 euro/MWh, dat is dus niet echt hoger dan nu. Als reden wordt aangegeven dat het weerbericht intussen weer milder is. Tegelijk blijft de onzekerheid groot. De prijs voor de frontmaanden zou de komende dagen logischerwijs moeten dalen want het lange termijn weerbericht geeft aan: iets kouder dan langjarig gemiddeld. Vooral gas november en december zijn dan overpriced. Bij elektriciteit geldt dit in minder mate maar ook daar is een daling met 1-3 euro/MWh wel mogelijk.

Gas en elektra lange termijn

We handhaven de verwachting voor de langere termijnprijzen voor TTF gas en OTC elektra komende week op stabiel. De wereldeconomie koelt af en dat is een langetermijndrijver voor een dalende prijs. Onzekerheden zijn de handelsgesprekken tussen de VS en China en de Brexit. Een uitstel van de Brexit tot januari 2020 brengt meer onzekerheid met zich mee: verkiezingen of een kans dat de Brexit-deal met meerdere amendementen aangenomen wordt. Prijsrichting hierdoor is onzeker. Een kort uitstel leidt waarschijnlijk tot een hogere CO2-emissieprijs, een daarmee ook opwaartse prijsdruk op lange termijn elektriciteit.

Voor gas specifiek blijft de onzekerheid over de ingebruikname van Nordstream2 (oorspronkelijk gepland Q2 2020) en de gesprekken over gastransport tussen Rusland en Oekraïne. Analisten verwachten overigens ook bij uitstel op beide dossiers nog steeds geen tekort aan gas in Noordwest Europa. Er komt veel meer LNG naar Noordwest Europa (in oktober 2019 40% meer dan in oktober 2018, en op jaarniveau wordt minstens +25% verwacht). Voor 2020 wordt een vergelijkbare aanvoer verwacht.

MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag

MARKTVISIE | Aanhoudende schommelingen op de gasmarkt

gasmarkt

MARKTVISIE | Prijsschommelingen op de gasmarkt

Prijsschommelingen

MARKTVISIE | Einde groot Noors onderhoud in zicht

Noors onderhoud