MARKTVISIE | Lagere prijzen door milder winterweer

Samenvatting:

  • Vooral gasprijzen daalden door milder weer en stabiele olieprijs
  • Elektraprijzen gingen omlaag door milder weer en goedkopere steenkool
  • De daling van de lange termijn elektraprijzen wordt geremd door oplopende CO2-emissierechten
  • APX-elektraprijzen daalden door oplopende temperaturen en meer wind

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
30 jan 6 feb 30 jan 6 feb
TTF daggas 19,95 18,75 OTC base mrt 19 53,65 50,10
TTF mrt 19 20,30 18,75 OTC peak 20 64,60 63,40
TTF jaar 2020 20,40 19,75 OTC base 20 53,50 52,70
Terugblik korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen daalden door minder vraag en goede aanvoer. Het milde weer in Europa zorgt ook voor minder exportvraag. De LNG terminal GATE verwacht alleen de komende week alweer drie LNG schepen; in Engeland zijn dat er zelfs zeven tot half februari. Men verwacht dat LNG de komende periode naar Europa blijft komen, want ook Azië beleeft een warme winter terwijl de wereldwijde LNG-productie het afgelopen jaar flink toenam. Door de extra LNG-aanvoer en de lagere wintervraag wordt er veel minder gas uit het Groninger veld gehaald. Als het huidige lagere productieniveau wordt doorgetrokken tot het einde van dit gasjaar (oktober 2019), zal de Groningerproductie drie miljard m3 onder het productieplafond van 19,4 miljard m3 uitkomen. De Nederlandse gasopslagen zijn nog voor 57% vol (7,35 miljard m3). De zomerprijzen dalen hierdoor verder; tussen TTF-gas voor 2019 kwartaal twee en drie zit nauwelijks nog verschil. De OTC-prijzen elektra voor de komende maanden ook omlaag door het weer en de goede beschikbaarheid van centrales in Europa.

De APX-prijzen daalden vooral de laatste dagen door minder vraag en meer wind. Gemiddeld zijn ze halverwege week 6 : 50-55 euro/MWh voor peak en 45 euro/MWh voor offpeak. Het prijsverschil met België en Duitsland is minimaal. Sinds maandag 4 februari draait in België ook kerncentrale Doel 2 weer (433MW). Samen met de Nemolink kabel met Engeland (1GW) die eind januari in bedrijf ging betekent dat het einde van eventuele capaciteitsproblemen bij winterkou. Onbalans was deze week soms hoog, vooral bij de hardnekkige ochtendnevel op dinsdag 5 februari. De dagsparkspread voor WKK volgde de APX en zakte daardoor de laatste dagen onder de 25 euro/MWh weg. Die voor kwartaal 2 2019 handhaafde zich rond de 26 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen gas en elektra daalden met die van steenkool en emissierechten mee. De olieprijs was redelijk stabiel rond de 62 dollar/vat. De laatste dagen liepen de elektraprijzen weer omhoog door een opleving in de CO2-rechtenprijs (+ 1 euro naar 23,8 euro/ton).

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich tussen de 30-32 euro/MWh.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar dalend. Mild weer met meer wind zorgt voor minder vraag voor verwarming en elektraproductie. De gasaanvoer is goed, zeker nu de LNG aanvoer weer op gang is gekomen..

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Dit geldt vooral voor begin week 7 want dan is er veel wind (kracht 5-6). De weekforward voor week 7 is laag (53,25 euro/MWh).

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. De steenkoolprijs daalde fors de afgelopen week (van 86 naar 80 dollar/ton) en zit daarmee aan de onderkant van de bandbreedte. De prijs voor emissierechten blijft beweeglijk door de onzekerheid in de markt over de Brexit, de klimaatdiscussie en de plannen voor het versneld sluiten van vervuilende centrales in Duitsland.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen