MARKTVISIE | Korte termijnprijs gas stijgt licht door krappere aanvoer en meer vraag

Samenvatting:

  • De korte termijn gasprijzen stegen licht door minder aanvoer en meer vraag.
  • Lange termijnprijzen daalden met de grondstofprijzen mee.
  • Vooruitzichten blijven bearish (omlaag gericht).
  • APX elektra prijzen bleven laag door koeler weer met meer wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  26 juni 3 juli
TTF daggas 9,35 10,25
TTF aug 19 10,00 10,10
TTF jaar 20 17,95 17,00

 

Elektra in euro/MWh

  26 juni 3 juli
OTC base aug 19 38,25 38,60
OTC peak 20 59,75 58,90
OTC base 20 51,30 50,30

 

Terugblik korte termijn

De gasprijzen voor dag vooruit en de komende maand konden de dalende trend niet vasthouden de afgelopen week. TTF-daggas zakte eerst nog wel even onder de 9 ect/m3, maar begon daarna weer op te lopen. Oorzaken: enerzijds minder aanvoer van Noors gas door onderhoud en uitval en minder LNG. Anderzijds was er meer vraag van de gascentrales. Door de dalende prijzen in Europa is het verschil in de LNG prijzen met Azië opgelopen tot meer dan 1,5 $/MMBtu (ca. 4,6 ect/m3). Hierdoor varen er weer steeds meer schepen die kant op. De prijzen voor de winterkwartalen daalden nog wel licht, vooral door de nu weer dalende olie-, steenkool- en emissierechtenprijzen.

De APX elektraprijzen bleven laag en daalden zelfs nog iets verder. Koeler weer zorgt voor minder vraag. Het prijsniveau was gemiddeld 33-35 euro/MWh. De peakprijzen waren op een aantal dagen zelfs net onder de offpeakprijzen. Er was op die dagen veel (duurzame) productie en import uit de landen om ons heen. Angst voor koelwaterproblemen is er niet meer nu de hitte weer voorbij is.

De onbalans was meestal laag (rond 25 euro/MWh) met af en toe een korte piek omhoog.

De dagsparkspread voor WKK daalde naar 17 euro/MWh door de lage APX peakprijzen van de laatste dagen.

De WKK sparkspread voor de winterkwartalen handhaafden zich op resp. 33 en 35 euro/MWh door de gelijkgerichte dalende beweging van de kwartaal gas- en elektraprijzen.

Terugblik lange termijn
De lange termijnprijzen daalden met de grondstofprijzen mee. De olieprijs had een kortstondige opleving na het OPEC besluit om de productiebeperking met 9 maanden te verlengen. Daarna zakte hij weg naar 63 dollar/vat, vooral door de hoge Amerikaanse voorraden. De prijs van emissierechten was boven de 27 euro/ton, vooral door speculatie. De laatste dagen zakte de prijs weer onder de 27 euro.  De OTC elektraprijzen zijn met ca. 1 euro/MWh omlaag; TTF-gas voor de verre jaren daalde met 0,8-0,9 ect/m3.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De prijzen tikten afgelopen week hun laagste niveau sinds 10 jaar aan. Minder aanvoer en koeler weer zorgden daarna voor een correctie omhoog. Men verwacht niet dat deze beweging doorzet. De ergste hitte is voorbij, maar het blijft mooi weer met temperaturen rond normaal en wat meer wind. Vraag voor bijvullen van de gasopslagen neemt af nu de dagprijs weer boven die van augustus ligt. Bovendien zijn de opslagen al bijna op winterniveau (78% = 10 mld. m3).

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen zijn al laag en angst voor koelwaterproblemen is weer naar de achtergrond verdwenen door het koelere weer. De weekforward voor week 28 is 37,50 euro/MWh en dat is enkele euro’s boven de APX baseprijs van de afgelopen dagen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Het sentiment wijst omlaag, vooral door de nu weer dalende grondstofprijzen. De stagnerende economische groei, sluiting van kolencentrales en groei van duurzame productie leggen meer gewicht in de schaal dan het OPEC productieplafond, afbouw Groningse gasproductie en de geopolitieke spanningen.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen