MARKTVISIE |Hogere termijnprijzen; markten gespannen en beweeglijk

In de loop van vorige week zagen we een flinke daling van de daggasprijs. In de tweede helft van de week daalde de prijs zelfs tot een niveau onder de 7,5 ect/m3

Samenvatting:

  • Daggasprijs weer terug naar niveau eind augustus
  • Mogelijke problemen bij inspectie Franse kerncentrales
  • Gaswinning Groningen stopt al in 2022
  • Flink hogere prijzen deze week
  • Markten erg volatiel bij weinig handel

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 4 sept 11 sept
TTF daggas 7,40 9,80
TTF okt ’19 11,70 13,60
TTF jaar ’20 16,45 17,70

 

Elektra in euro/MWh 4 sept 11 sept
OTC base okt ’19 41,00 44,50
OTC peak ’20 56,30 59,40
OTC base ’20 48,10 51,00

Terugblik korte termijn

In de loop van vorige week zagen we een flinke daling van de daggasprijs. In de tweede helft van de week daalde de prijs zelfs tot een niveau onder de 7,5 ect/m3. Waarschijnlijk doordat één of enkele partijen de nieuwe maand met teveel aan positie zaten en daardoor gedwongen waren om te verkopen. Het is onwaarschijnlijk dat producenten tegen deze prijs aanbieden. Vanaf het weekend liep de daggasprijs namelijk weer op en ligt deze inmiddels weer boven de 10 ect/m3.

De APX prijzen waren deze week vrij stabiel, met een gemiddelde prijs voor peakuren (8:00-20:00u) van rond de 40 euro/MWh. Uitzondering was maandag 9 september waar de gemiddelde peak prijs 50 euro/MWh was. In de ochtend liep de prijs zelfs even verder op tot 70 euro/MWh.

De onbalans was over het algemeen vrij stabiel, met net als vorige week kortdurende pieken/dalen.

Zowel maandagochtend als woensdagmiddag was er een langer tekort, vanwege beperkt beschikbare capaciteit uit Duitsland. Beide keren is door Tennet noodvermogen afgeroepen.

Terugblik lange termijn

Dinsdag en woensdag waren hectische dagen. Dinsdagochtend kwam een bericht dat bij een inspectie van Franse kerncentrales van EDF mogelijk onderdelen zijn gebruikt die niet aan vereiste standaarden zouden voldoen. Het gaat om 34 centrales, waarvan de kans aanwezig is dat er in de komende maanden geen capaciteit is.

Dinsdagmiddag kwam ook nog het bericht dat de gasproductie in Groningen waarschijnlijk al per 2022 stopt (in plaats van de eerder voorgenomen 2030). Tot die tijd is de limiet 12 miljard m3, wat een kwart minder is dan werd verwacht. Alleen op koude winterdagen zal het gasveld moeten bijspringen. Dit nieuws gaf de markten nog een extra zet omhoog en veroorzaakte een ‘paniekerige’ koopgolf. Met als gevolg dat de prijzen van gas en elektra dinsdag de hele dag flink opliepen. Met in het kielzog ook steenkool en emissierechten.

Woensdag waren de markten erg zenuwachtig. Binnen de daggingen de prijzen met enkele euro’s/MWh op en neer. Dit wordt veroorzaakt doordat het volume opdroogt omdat handelaren de situatie liever even aankijken tot de gemoederen wat bedaard zijn.
Per saldo is OTC-elektra circa 3 euro/MWh hoger dan vorige week. TTF-gas korte termijn klom met circa 1,5-2 ect/m3. Ook steenkool en emissierechten stegen mee, tot respectievelijk circa 68 (+3 dollar/ton) voor Cal-20, en circa 27 (+ 1,5 euro/ton) voor Dec-20.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn gasprijs en APX prijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Met  daggas is dit rond het niveau van 10-11 ect/m3, hoewel ook deze wel invloed ondervindt van de huidige onzekerheid op de markt. De temperatuur ligt voor de komende week in Noord-West Europa enkele graden boven ‘normaal’ voor de tijd van het jaar. In combinatie met rustig weer, zullen de APX prijzen naar verwachting rond het niveau van afgelopen week liggen.

Gas en elektra lange termijn

De lange termijnprijzen voor TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we van stabiel naar onzeker. Naast eerder genoemde berichten kwam ook het nieuws dat gasstromen vanuit Rusland via de OPAL pijplijn naar Duitsland kunnen halveren, door uitspraken van het Europese Hof.

Verder is er ook onzekerheid omtrent de voortzetting van de gastransportovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne. De huidige overeenkomst loop per eind dit jaar af en onderhandelingen zijn nog gaande. Dit alles geeft een hoop onzekerheid in de markt. Aan de andere kant zijn de prijzen afgelopen dagen per saldo hard opgelopen. Als er de komende dagen meer duidelijkheid komt over bijvoorbeeld de Franse centrales en de ratio weer de overhand kan nemen, is een correctie naar beneden niet onaannemelijk.

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen