Marktvisie| Gasprijzen opnieuw omlaag door ruime aanvoer

Samenvatting:

  • Na komend weekend minder wind en daardoor herstel van APX-prijzen
  • Leveringsproblemen LNG steunt dagprijzen, maar is nu snel voorbij
  • Effecten van Corona virus beginnen door te werken in grondstofprijzen

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m319 feb26 feb
TTF daggas9,259,20
TTF mrt ’209,358,90
TTF jaar ’2114,7013,85
Elektra in euro/MWh19 feb26 feb
OTC base mrt ’2032,0031,80
OTC peak ’2149,6548,10
OTC base ’2142,5040,70

Terugblik korte termijn

Intussen komen de schepen weer binnen en leidt dit op TTF tot een lagere daggasprijs. Maar we zien het effect vooral in de maart- en zomerprijs: deze zijn 0,5 resp 1 tot ct/m3 gedaald ten opzichte van midden vorige week. Ondanks de weersverwachting volgende week en de week erop waarin een temperatuur verwacht wordt van onder tot op seizoen gemiddeld. En er wordt na komend weekend duidelijk minder wind verwacht dan in de afgelopen weken. Het aanbod van LNG zal echter zo hoog zijn dat er per saldo overaanbod is.

De daggasprijs in Engeland ligt op ca 10 ct/m3, dus hoger dan bij ons. Momenteel zijn overal in Europa gasopslagen nodig om de verminderde aanvoer van LNG op te vangen. Duidelijk is dat de actuele import van LNG steeds meer de spotprijzen bepaalt. Daarmee zijn de daggasprijzen zowel in UK als bij ons duidelijk hoger dan de maart-prijs. Dat zorgt ervoor de gasopslagen nu bereid zijn bij te springen.

Op de APX handelden vrijwel alle uren tussen 20 en 40 euro/MWh in de afgelopen week. Pas in de APX voor vandaag (donderdag) zien we weer hogere prijzen, tussen 25 en 57 euro/MWh. De onbalans was gemiddeld rond de APX prijs maar wel met veel korte felle spikes zowel omhoog als omlaag. Vandaag zien we dat de onbalans de hogere APX prijs niet volgt en laag blijft. Tennet heeft afgelopen week geen noodvermogen hoeven af te roepen.

Terugblik lange termijn

Alle termijnprijzen zijn omlaag gegaan afgelopen week. Het is een combinatie van het effect van het corona-virus op de grondstofmarkten en de overschotten aan gas. De gasprijzen voor winter20 (dus komende 4e kwartaal en 1e kwartaal 2021) zijn afgelopen week met meer dan 1 ct/m3 gedaald. Oorzaak is hogere verwachtingen voor de LNG aanvoer in de rest van het jaar. De productie van LNG in de VS stijgt trendmatig. Van gemiddeld 3 mln ton/maand in 2019 naar boven 5 mln ton/maand in 2020. Vanaf de zomer is de productie boven dit niveau. Deze LNG zal voor een groot deel naar Europa komen, omdat de prijzen elders in de wereld nog lager zijn. Er zijn intussen berichten dat gashandelaren in Engeland transportcapaciteit voor komende zomer op de interconnector en BBL kopen om gas uit LNG naar het continent te kunnen transporteren.

GTS was in het nieuws met het bericht dat ze verwachten dat er in het lopende gasjaar maar 10 mrd. m3 uit het Groningerveld zal worden opgepompt. Dat is fors minder dan het maximum van 11,8 mrd. m3 dat door minister Wiebes is gesteld. Voor het volgende gasjaar wordt een productie van slechts 9,2 mrd m3 verwacht. Dit is te danken aan de ruime LNG aanvoer en het bericht van Engie dat de levering van laagcalorisch gas aan België en Frankrijk sneller kan worden afgebouwd dan eerder gepland. In de huidige markt had dit bericht geen enkel effect op de prijzen.

De olieprijs kreeg afgelopen week een forse dreun (van 59 naar 53 dollar/vat) nu het corona-virus zijn tol begint te eisen in de (lucht) transportsector en de industrie in Azië. Ook de prijs van steenkool is wat omlaag (cal21 van 59 naar 57,5 dollar/ton) en dat geldt ook voor en CO2-emissierechten (dec21: van 25,9 naar 24 euro/ton).

De combinatie van deze prijsveranderingen leidde ook tot een forse verlaging van de OTC elektriciteitsprijzen in Nederland. De prijzen voor de komende jaren zijn ruim 1,5 euro/MWh omlaag ten opzichte van vorige week. Opvallend is dat zowel de base als de peakprijs voor de komende jaren in Nederland nu lager zijn dan in Duitsland. Dat is ongebruikelijk en wordt veroorzaakt door de lage gasprijzen.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

We verwachten dat de daggasprijs in de komende dagen wat zal dalen, waarschijnlijk richting 8,5 ct/m3. De grotere aanvoer van LNG (3 schepen op de Gate-terminal in de komende week) zal een sterker effect hebben dan de lagere temperatuur. De prijs voor gaslevering in maart t/m het 3e kwartaal ligt vrijwel op lijn met 8,7 ct/m3. Hier is weinig beweging in te verwachten.

Op de APX verwacht de markt koeen gemiddelde prijs van ca 26 euro/MWh komend weekend met nog veel wind en ca 31 euro/MWh volgende week. Dat is niet veel hoger dan in de afgelopen dagen. De hogere prijs voor vandaag lijkt hiermee eenmalig.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijn vinden we de prijsvorming onzeker met de grootste kans op daling. We vragen ons af of de effecten van het Corona-virus al voldoende in de grondstofprijzen zijn verwerkt. Er kan nog wel eens een forse daling van olieprijzen volgen. Tegelijk is de daling van gas- en elektriciteitsprijzen afgelopen week zo fors geweest, dat er kans is op enige correctie.

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen