MARKTVISIE | Felle prijsbewegingen op de energiemarkten

Samenvatting:

  • De energiemarkten hebben een hectische week achter de rug
  • Minder Noorse gasaanvoer verraste veel partijen die short zaten vanwege de prijsdalingen van de afgelopen weken
  • Dit werd versterkt door koeler weer en sterk stijgende grondstofprijzen. Vooral van steenkool (+6$/ton) en emissierechten (+3€/ton)
  • TTF-gas voor de korte termijn steeg ruim 2,5 ect/m3; TTF-gas voor de lange termijn 1-2 ect/ m3 en de OTC-elektraprijzen stegen 3-5 euro/MWh
  • De vooruitzichten voor de langere termijn blijven omlaag gericht

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  3 apr 10 apr
TTF daggas 13,50 16,30
TTF mei 19 13,90 16,15
TTF jaar 2020 18,20 20,15

 

Elektra in euro/MWh

  3 apr 10 apr
OTC base mei 19 38,95 45,80
OTC peak 20 58,10 63,65
OTC base 20 48,85 54,00

 

Terugblik korte termijn

Door een samenloop van omstandigheden knalden de korte termijn gasprijzen eind week 14 omhoog. Het begon toen de Noorse gasaanvoer opeens met meer dan 50% daalde. Stijgende grondstofprijzen en koeler weer voor de 2e helft van week 15 deden de rest.  Handelaren haastten zich hun short posities te sluiten en dreven de prijzen op. Ook in week 15 bleef het bijzonder onrustig met prijsbewegingen van soms meer dan 1 ect/m3 op en neer op de dag. Ook de kortere termijn OTC-elektraprijzen schoten omhoog deze week in het spoor van de steenkool-, gas- en emissierechtenprijzen.

Veel minder hectisch ging het er bij de APX-elektraprijzen aan toe. Deze kropen (vooral in de offpeakuren) enkele euro’s omhoog door koeler weer en de hogere spotprijzen gas en steenkool. Gemiddeld waren de peakprijzen rond de 45-46 euro/MWh en de offpeakprijzen 41-43 euro/MWh. Hetzelfde niveau als in onze buurlanden België, Duitsland en Frankrijk.

Onbalans bleef doorgaans laag (5-10 euro/MWh onder de APX) met af en toe spikes omhoog en omlaag door het weer.

De dagsparkspread voor WKK daalde naar 17 euro/MWh door de opgelopen daggasprijs. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 stegen een paar euro naar 27 en 35 euro/MWh door hogere elektraprijzen.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen werden opgedreven door de grondstofprijzen. Olie steeg naar bijna 71 dollar/vat, o.a. door politieke onrust in Libië. Steenkool steeg naar 76 dollar/ton door de groeiende powervraag in China (+5% in januari en februari) en de CO2-emisierechten gingen stevig in de lift (26,8 euro/ton) met de toenemende kans op uitstel van de Brexit.  

De WKK sparkspread voor 2020 steeg naar meer dan 31 euro/MWh door hogere elektraprijzen.  

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor korte termijn gas wijzigen we onze marktverwachting van stabiel naar onzeker. De afgelopen week verliep behoorlijk hectisch door aangepaste gasflows en beweeglijke grondstofprijzen. Halverwege week 15 leek het wat rustiger te worden met een lager prijsniveau. Handelaren zijn nog steeds nerveus en op de dag levert dat nog steeds heftige prijsbewegingen op. Het is wachten tot de markten tot rust komen en dan komt er ruimte voor daling.

De LNG aanvoer blijft meer dan goed en gasopslagen zijn al voor de helft gevuld. Ook keert in week 16 het voorjaarsweer terug met temperaturen rond tot boven normaal. De verwachting is dat de grondstofprijzen, vooral steenkool en CO2-rechten beweeglijk blijven en dat maakt de marktverwachting voor de komende week onzeker.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel. De prijzen liepen in de loop van week 15 iets op door koeler weer, maar in week 16 wordt het weer warmer. Hierdoor kan er wel wat beweging in de prijzen zitten. Droog weer zorgt nu voor minder Noorse export van hydro-power. Het effect daarvan op de spotprijzen is echter beperkt door de goede backup aan centrales, De weekforward voor week 16 is 41,9 euro/MWh en dat is net iets onder de APX-baseprijs van halverwege week 15.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra is de marktverwachting onzeker. De grondstofprijzen vlogen de afgelopen week omhoog en bepaalden de prijsbewegingen. Hoe deze zich de komende week zullen ontwikkelen is onzeker. De olieprijs steeg vooral door onrust in Libië, maar daar tegenover hintte Rusland deze week op een mogelijke productieverhoging vanaf juni. De steenkoolprijs steeg door groeiende Chinese vraag, maar in Europa neemt de vraag juist af door minder steenkool (ten gunste van gas) in de powermix. De prijs voor CO2-emissierechten steeg boven de 26 euro/ton door terugkeer van speculanten in de markt nu de Brexit uitstel heeft gekregen.

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen