MARKTVISIE | Energieprijzen verder gedaald

Samenvatting:

  • Prijzen daalden verder deze week
  • Mild winterweer, goede gasvoorraden en LNG aanvoer geven veel vertrouwen voor de komende maanden
  • Lange termijn prijzen vooral omlaag door goedkopere steenkool
  • APX-elektraprijzen bleven laag door veel wind
  • Weer: Geleidelijke overgang van wisselvallig met wind en regen naar rustiger en droger en oplopende temperaturen aan het einde van de week 12

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  6 mrt 13 mrt
TTF daggas 16,90 16,20
TTF apr 19 16,60 15,60
TTF jaar 2020 19,25 18,55

Elektra in euro/MWh

  6 mrt 13 mrt
OTC base apr 19 44,20 42,05
OTC peak 20 61,30 59,50
OTC base 20 51,35 50,20

Terugblik korte termijn

Alle prijsdrivers voor de korte termijnprijzen bleven deze week omlaag gericht staan. Er was minder vraag voor verwarming en elektraproductie door het milde weer met veel wind. Het gassysteem bleef goed voorzien door overvloedige aanvoer, zowel via de pijpleidingen als van LNG. Zowel de daggasprijs als die voor de frontmaand bereikten hierdoor hun laagste niveau sinds zomer 2017. Er is de afgelopen weken nauwelijks een beroep gedaan op de gasopslagen en die zijn met 6,5 miljard m3 nog steeds voor 50% vol. Dat geeft de markt samen met de goede gasaanvoer veel vertrouwen voor de komende zomerkwartalen. De zomerprijzen zakten hierdoor verder weg onder de TTF-daggasprijs.

Mild weer met veel wind en regen in Europa hield de APX-prijzen laag. Gemiddeld waren de peakprijzen rond de 45 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 40 euro/MWh. De prijzen in Duitsland en Frankrijk waren ook deze week weer lager dan bij ons door het grote aandeel duurzame productie wind en hydro. Onbalansprijzen waren hierdoor net als vorige week laag en soms onrustig door de buien en windvlagen.

De dagsparkspread voor WKK daalde licht tot onder de 20 euro/MWh door de lage APX-prijzen. Ook die voor kwartaal 2 2019 ging iets omlaag naar24 euro/MWh. De lagere elektraprijs werkte harder door dan de eveneens gedaalde kwartaalgasprijs.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen elektra daalden vanaf begin week 11 met de steenkoolprijs mee. Die ging van 78 naar 75 dollar/ton (ARA 2020). De CO2-emissierechten handhaafden zich tussen de 22,5 en 23 euro/ton (EUA Dec 20). Het besluit om de kolencentrale Hemweg 8 al eind dit jaar te sluiten (in plaats van 2025) had nauwelijks effect op de elektraprijzen. Door de hoge prijs voor CO2-rechten en het goedkopere gas zijn kolencentrales onrendabeler dan gascentrales aan het worden. Daarnaast is er compensatie door verdere uitbreiding van duurzame elektraproductie wind en zon. 

De olieprijs steeg de laatste dagen naar 68 dollar/vat. Veel effect op de lange termijn TTF-gasprijzen dat niet. Een jaarblok 2020 daalde met 0,7 etc/m3, de jaren daarna minder (0,3 ect/m3).

De WKK sparkspread voor 2020 daalde door de lagere elektraprijs naar 29,3 euro/MWh.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we onze verwachting van stabiel naar dalend. Begin week 12 is weliswaar wat kouder, maar naar het einde van de week lopen de temperaturen weer op naar boven normaal. Voor de zomermaanden blijven de vooruitzichten gunstig door de nog goed gevulde opslagen en LNG aanvoer.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De wind neemt volgende week geleidelijk af naar windkracht 3, maar de oplopende temperatuur zorgt voor minder vraag en compensatie. De weekforward voor week 12 is 42,5 euro/MWh, ongeveer de APX-baseprijs van midden week 11.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op onzeker. De prijzen voor steenkool en de CO2-emissierechten blijven moeilijk te voorspellen. Speculanten, Chinese importrestricties (steenkool) en aanhoudende onduidelijkheid rond de Brexit blijven daar een bron van onzekerheid.

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt