MARKTVISIE | Energieprijzen neigen omhoog

Samenvatting:

  • De prijsdaling van de afgelopen weken lijkt voorbij
  • Oorzaak: week 14 wordt kouder dan verwacht en de grondstofprijzen stijgen weer
  • Voor de langere termijn blijven de vooruitzichten omlaag gericht
  • Weer week 14: rustig, bewolkt en temperaturen dalen tot iets onder normaal
  • APX-elektraprijzen lopen licht op; Gemiddelde onbalans bleef laag

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  20 mrt 27 mrt
TTF daggas 14,90 14,05
TTF apr 19 14,85 14,55
TTF jaar 2020 17,85 18,05

 

Elektra in euro/MWh

  20 mrt 27 mrt
OTC base apr 19 39,90 40,10
OTC peak 20 57,70 58,95
OTC base 20 47,90 49,95

 

Terugblik korte termijn

Sinds begin week 13 zijn de korte termijn TTF-gasprijzen licht aan het stijgen. Oorzaken zijn koeler weer, ook in de vooruitzichten voor week 14. Verder stegen de  prijzen voor olie, steenkool en emissierechten deze week. Omdat de daggas-prijs onder die van de frontmaanden lag werd er gas geïnjecteerd in de gasopslagen. Dat is vrij opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De gas aanvoer blijft meer dan goed; men verwacht de komende weken meer dan 20 LNG-schepen in Noord-West Europa. De huidige prijsstijgingen lijken daarom van tijdelijke aard te zijn.

De kortere termijn OTC-elektraprijzen liepen begin week 13 door de prijsbewegingen bij gas en oplopende grondstofprijzen ook weer omhoog.

Hetzelfde geldt voor de APX-elektraprijzen. Die stegen licht door meer vraag en minder windproductie. De peakprijzen stegen ca. 5 euro/MWh naar gemiddeld 45 euro/MWh en offpeak ging richting de 40 euro/MWh. Onbalans bleef deze week laag (30-35 euro/MWh) en de laatste dagen ook rustiger, net als het weer. De dagsparkspread voor WKK daalde begin van de week maar loopt nu weer richting de 20 euro/MWh met de APX-prijzen mee omhoog. Die voor de zomerkwartalen 2019 handhaafde zich rond de  23-25 euro/MWh.

 

Terugblik lange termijn

Ook de lange termijnprijzen gas en elektra tikten vanaf begin week 13 omhoog. Ze volgden de prijzen voor olie (+ 1$), steenkool (+2$) en emissierechten (+1€). Steenkool steeg o.a. omdat meer Chinese vraag verwacht door strengere veiligheidseisen op de eigen productie na een aantal grote incidenten. De emissierechten stegen door meer vraag. Bedrijven moeten hun posities voor hun emissies in 2018 voor eind april op orde hebben en speculanten verwachten een krappere markt de komende maanden.

De WKK sparkspread voor 2020 steeg naar de 30 euro/MWh met de elektraprijzen mee.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Week 14 wordt weliswaar iets koeler, maar meer wind (minder gasvraag voor de centrales), de goed gevulde gasopslagen en plenty LNG aanvoer maken de kans op stijging van betekenis uiterst klein. De overgang op 1 april naar het eerste zomerkwartaal kan wel voor wat meer beweging op en neer zorgen.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het wordt iets koeler, maar er komt ook meer wind (kracht 3-4). De weekforward voor week 14 is rond de 40,5 euro/MWh en dat is net iets onder de APX-baseprijs van midden week 13.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De olieprijs beweegt net als vorige week rond de 68 dollar/vat. Er is wel enige druk omhoog vanuit de hogere steenkool en emissierechtenprijs. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de stijging daar doorzet. Steenkoolvoorraden in Europa zijn hoog en de vraag op de langere termijn neemt af door groeivertraging van de wereldeconomie, sluiting van kolencentrales en betere sparkspreads van gascentrales.  Om die redenen wijzigen we de marktverwachting voor de lange termijn OTC-elektraprijzen ook naar stabiel.

Extra Informatie omtrent de zomertijd
Aankomend weekend is het zover, dan gaat in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart de zomertijd weer in. Op zondag 31 maart wordt de klok om 02:00 uur de klok een uur vooruit gezet.

Wat betekent dit voor uw APX Bieding voor zondag 31 maart?
Dit is de bieding die op zaterdag 30 maart wordt verhandeld. Voor deze dag wordt het uur 02:00 tot 03:00 van uw APX-bieding niet meegenomen. Heeft u een APX-bieding aangemaakt/klaarstaan voor het uur 02:00 tot 03:00 uur op zondag 31 maart? Dan wordt dit uur NIET meegenomen in de bieding én levert dat dus ook geen match op. U hoeft de bieding voor dit uur niet te verwijderen.

MARKTVISIE | Noors onderhoud in volle gang

Noors onderhoud

MARKTVISIE | Europese gasvoorraad passeert grens van 90 procent

Europese gasvoorraad

MARKTVISIE | Oplopende gasprijzen en recordaantal negatieve EPEX-uren overschreden

Oplopende gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon