Marktvisie| Bodem onder korte termijn gasprijzen prijs lijkt zoek

Samenvatting:

  • Daggas en zomercontract gas verder onderuit; daggas 3 €ct/m3 en zomergas rond 4 €ct/m3
  • Komend weekend zeer lage APX prijzen verwacht
  • Grondstoffen en termijnprijzen gas en elektra trekken juist aan

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m313 mei21 mei
TTF daggas4,953,10
TTF juni ’205,003,80
TTF jaar ’2111,7012,00
Elektra in euro/MWh13 mei21 mei
OTC base juni ’2022,3022,10
OTC peak ’2142,7045,00
OTC base ’2135,6037,30

Terugblik korte termijn

De daggasprijs bleef maar zakken afgelopen week. Nadat de prijs vorige week woensdag voor het eerst onder 5 €ct/m3 kwam ging er afgelopen week nog eens 1 €ct/m3 af. Gisteren op Hemelvaartsdag (een gewone werkdag in Engeland) zakten de korte termijnprijzen fors verder, en eindigden we net boven 3 €ct/m3. Dit was het gecombineerde effect van lagere gasvraag door hogere temperaturen en voldoende duurzame productie waardoor gascentrales weinig draaien.  Er werd net als vorige week veel geïnjecteerd in gasopslagen, deze vullen nu snel. Het is voor opslagexploitanten interessant om op te slaan omdat het prijsverschil tussen daggas en gas voor komende winter nu ruim 8 ect/m3 is. De prijs voor komende winter komt overigens ook onder druk, zo is de prijs van het vierde kwartaal dit jaar onder 10 €ct/m3 gezakt.

De LNG aanvoer naar Europa neemt wel af. In maart hebben 72 schepen gelost, in april waren er nog 61. In mei zal het verder dalen richting 50. Voor de zomermaanden worden door de annuleringen nog maar 20-30 schepen per maand verwacht.

De APX noteerde afgelopen week op de meeste uren tussen 15 en 25 euro/MWh, met af en toe enkele uren wat hoger of lager. De onbalans was dit weekend tot en met dinsdag nogal onrustig met veel spikes omhoog en omlaag. De afgelopen dagen werd het rustiger met prijzen die gemiddeld onder de APX-prijs liggen. Cijfers geven aan dat het elektriciteitsverbruik in Midden- en Zuid-Europa duidelijk weer aantrekt nu de coronamaatregelen versoepeld zijn. Het effect van alsmaar toenemende productie uit zon en wind is intussen een belangrijkere prijsdrijver op de elektriciteitsmarkten dan de coronamaatregelen. De termijnprijzen voor baseload juni en de andere zomermaanden zijn stabiel rond 22 euro/MWh. De stuwmeren voor hydro energie geven een normaal beeld: in Frankrijk zijn ze wat voller dan normaal rond deze tijd maar zullen door de huidige droge periode snel hun extra voorraad verliezen. De Noorse stuwmeren zijn lager dan normaal maar er is nog extra ijs en sneeuw, dus ook hier wordt een normale productie verwacht in de komende maanden.

Terugblik lange termijn

De grondstofprijzen trokken afgelopen week allemaal aan, op de steenkoolprijs na die stabiel bleef. Cal’21 was de hele week tussen 52 en 53 $/ton. Emissierechten stegen na de daling van vorige week fors van 19 naar 21,5 €/ton (dec’20). Ook Brent olie (jul’20) steeg van 30 naar 36 $/vat, deze is vandaag overigens weer terug naar in de 34 $/vat.

Op de grondstoffen is dus prijsherstel te zien en dat uit zich in de termijnprijzen voor gas en elektriciteit. Vooral OTC-elektraprijzen zijn behoorlijk omhoog, er is in een week ca 2 euro/MWh op gekomen. De gasprijzen voor de lange termijn zijn tot 0,6 ct/m3 omhoog.

Boven de elektriciteitsmarkt hangt de onzekerheid over de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales. Nog steeds is niet duidelijk of en wanner EDF alle aangekondigde werkzaamheden daadwerkelijk gaat uitvoeren. De Duitse termijnprijzen liggen voor de meeste tijdvakken wat hoger dan de Nederlandse. Hierin zit al verwerkt dat de Duitse regering een hogere ambitie in het realiseren van windparken op ze heeft geformuleerd voor de komende 10 jaar. De WKK sparkspreads zijn nog steeds prima met 23 euro/MWh op 2021 en 24,5 euro/MWh op 2022, zeker gegeven de warmteprijs die in de formule zit.


Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor daggas zijn we onzeker over de ontwikkeling. Een substantiële stijging is onwaarschijnlijk. Zowel een stabilisatie als een daling naar 2 €ct/m3 of nog lager kunnen niet onderbouwd worden. Duidelijk is dat de gasvraag laag blijft.

Vanaf vandaag tot begin volgende week is er veel meer wind. Dat is vooral te zien in de baseload weekendprijs voor elektriciteit: 6 euro/MWh! Voor komende week is de huidige markt 18 euro/MWh voor de baseload. Het blijft mooi weer in grote delen van Europa. De combinatie betekent dat de gasvraag ook laag zal zijn en meer injecteren dan nu kan niet. Er zijn steeds meer traders die negatieve daggasprijzen niet uitsluiten.

Dezelfde onzekerheid geldt voor de gasprijzen van de frontmaanden. Die noteren nu rond 4 €ct/m3. De combinatie van snel vollopende gasvoorraden en geringe gasvraag lijken op dit moment een groter effect op de prijs te hebben dan de sterk verminderende LNG aanvoer. De elektriciteitsprijzen voor de frontmaanden lijken overgewaardeerd. De alsmaar toenemende productie uit zon en wind drukt de prijs waarschijnlijk onder de nu genoteerde 22-25 euro/MWh.

Gas en elektra lange termijn

De grondstofprijzen en daarmee de lange termijnprijzen voor gas en elektriciteit lijken voorlopig hun laagste punt gehad te hebben. De economische activiteit trekt weer aan. Grote onzekerheid is de diepte van de recessie waarin we terecht komen. In de afgelopen weken is wel duidelijk geworden dat de olieprijs door de producenten weer vrij snel op het voor hen juiste niveau gebracht kon worden. Maandvooruit 35 $/vat en voor de komende jaren boven 50 $/vat zijn stevige prijzen in de huidige situatie. Steenkool handhaaft zich ook al een aantal weken. De grootste twijfels roept de prijs voor CO2 emissierechten op. Die blijft zo makkelijk boven 20 euro/ton terwijl je juist in dit product het effect van de komende recessie zou moeten zien. Maar de markt kijkt er blijkbaar anders naar.

De prijsbeweging voor de langere termijn is wat ons betreft onzeker.

Let op: uitval handelsdagen door Bank Holidays en Feestdagen

Door feestdagen en bank holidays vallen er de komende periode een aantal handelsdagen uit. U kunt hier lezen wanneer u wel en niet kunt handelen voor gas, elektriciteit en warmte.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen