Marktvisie | Handelssessies volatiel in de afgelopen week

Samenvatting:

  • Korte termijnprijzen blijven stevig, ook APX spotprijzen hoog
  • Handelsessies volatiel afgelopen week
  • Noors onderhoud aan gassystemen loopt op z’n eind
  • Gate-terminal komende weken in onderhoud
  • Azië importeert het leeuwendeel van beschikbare LNG
Gas in eurocent/m3 9 juni 16 juni
TTF daggas 27,70 27,75
TTF juli ’21 27,65 27,40
TTF jaar ’22 21,65 21,20

 

Elektra in euro/MWh 9 juni    16 juni
OTC base juli ’21 74,00 73,60
OTC peak ’22 72,00 71,60
OTC base ’22 64,75 64,05

Terugblik korte termijn:

De korte termijnprijzen van zowel gas als elektriciteit zijn de afgelopen weken behoorlijk volatiel.

Maar vergeleken met een week geleden lijkt er niet veel te zijn gebeurd.

De TTF-gasprijzen voor de komende (zomer)maanden testten sinds vorige week diverse malen het prijsniveau van circa 28 €ct/m3. Na het bereiken van dit niveau zakten de termijnprijzen tot twee maal toe bijna een cent weg, maar op woensdagmiddag waardeert de markt het gas wederom op dit niveau. De stijgende trend van de afgelopen periode is daardoor vooralsnog intact.

Schommelende daggasprijs

Ook de daggasprijs deed mee in deze schommelingen. Met een top van 28,5 €ct/m3 zelfs nog iets hoger dan de frontmaanden. Een verstoring bij het Noorse gasverwerkingsstation Karsto in de afgelopen dagen gaf de daggasprijs een extra zetje. De verwachting is dat dit voor het weekend weer is opgelost. Het Noorse onderhoud zal richting het eind van de maand flink minder worden. Het meeste onderhoud is dit jaar namelijk geconcentreerd in het tweede kwartaal. Echter voor de maand juli is er vooral aan Russische zijde de jaarlijkse inspectie en onderhoud ingepland. Daardoor blijft de gasaanvoer naar Noordwest-Europa voorlopig ingeperkt. Terwijl de vraag om de gasvoorraden te vullen aanwezig blijft.

Invoeding LNG minimaal door onderhoud Gate-terminal

In de komende drie weken vindt er ook onderhoud plaats aan de Gate-terminal, waardoor invoeding uit LNG op het Nederlandse gasnet minimaal zal zijn. In het resterende deel van deze maand staat er nog één LNG levering gepland bij de Gate-terminal in Rotterdam. Het totaal aantal schepen voor het tweede kwartaal komt daarmee op 35 uit (wat overigens 11 meer is dan dezelfde periode vorige jaar, toen de crisis toesloeg).

In de afgelopen maand nam Azië zo’n 60% van het totale LNG aanbod af en Europa nog geen 25%. De vraag is hoeveel effect de hoge gasprijzen in Azië blijven hebben op de Europese LNG-leveringen in het komende derde kwartaal. Zolang de huidige vraag en hogere prijs in het Verre Oosten stand blijven houden, zal dit ook bij ons de gasprijs blijven beïnvloeden. In Japan, wat een belangrijke LNG-koper is, wordt voor de komende periode bovengemiddelde temperaturen verwacht. Dat zal de extra gasvraag voor de opwekking van elektriciteit alleen maar vergroten.

Elektriciteitsprijzen schommelen mee

Ook bij de Nederlandse termijnprijzen voor elektriciteit lijkt het of er week-op-week niet veel is gebeurd. Maar ook hier waren prijsschommelingen van circa 2 €/MWh in de afgelopen handelsweek niet ongewoon. De termijnmaand juli is op enkele dagen bijvoorbeeld ruim boven de 75 €/MWh verhandeld, om weer terug te zakken richting de 73 €/MWh. Aan het einde van de handelsdag op woensdag stond er 73,60 €/MWh op de borden, alsof er niets is gebeurd sinds vorige week.

Bij de APX spotprijzen zien we momenteel stevige uurprijzen op de doordeweekse dagen. Zowel de base- als peak-gemiddelden lagen deze week rond de 80 euro/MWh. En dat ondanks de zonovergoten middaguren. In de avond lopen de uurprijzen op tot ruim 100 euro/MWh. Er zijn nauwelijks uren die onder de 60 euro/MWh zakken.

Dat was voor het afgelopen weekend wel anders. De uren waarop de zon scheen, daar zakte de spotprijs helemaal weg. Op zondag waren de middaguren nagenoeg allemaal op of onder nul gewaardeerd (met het goedkoopste uur op -37 euro/MWh).

 

Terugblik lange termijn:

De verder in de tijd liggende jaren waarvoor termijnhandel mogelijk is, hebben in de afgelopen week beperkte prijsbeweging laten zien. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de prijs voor EUA’s in de afgelopen weken aan het stabiliseren is. Sinds de top van 57 €/ton half mei is deze in een bandbreedte geraakt, waarbij zo nu en dan de onderkant van 50 €/ton wordt getest om vervolgens weer enkele euro’s op te veren. Woensdag einde dag is de Dec-21 nog net boven de 51 €/ton verhandeld.

Olieprijs in de lift

Steenkool probeerde eind vorige week wel naar boven uit te breken. De frontmaanden schoten door de 110 $/ton heen, en het Jaar-2022 contract bereikte even de 85 $/ton. De sterke opmars vanaf midden februari is vooralsnog enigszins verzwakt. Inmiddels staan de prijsniveaus van begin vorige week ook hier weer op de borden. Jaar-2022 is woensdag gesloten op 81 $/ton.

De enige uitzondering in de afgelopen week is de olieprijs. Deze zit al wel een aantal weken in de lift. Na het doorbreken van de 70 $/vat is inmiddels de $75 in zicht voor de Brent-olie variant. Optimisme over toenemende vraag voor de tweede helft van dit jaar lijkt de oorzaak van de oplopende olieprijs te zijn.

 

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn: stabiel tot licht dalend

Voor de korte termijn handhaven we onze verwachting op stabiel tot licht dalend. De hogere temperaturen lijken na het weekend voorbij. Komende week is de temperatuur weer rond het langjarig gemiddelde. Daarnaast zit er ook meer wind in de verwachting, vooral voor komende zondag. De markt verwacht voor komende week een baseprijs voor de APX-spotprijzen van zo’n 70 euro/MWh.

Hoge vraag naar gas houdt aan

De vraag naar gas voor het vullen van de gasvoorraden zal onverminderd hoog blijven. De huidige Nederlandse vulgraad is momenteel zo’n 27%. De verwachting is dat het vullen tot ver in het vierde kwartaal door zal gaan. De gasprijs voor Q4-21 ligt daarom op hetzelfde niveau als Q1-22.
Noors onderhoud loopt geleidelijk af in de komende weken, dat zou de verminderde LNG-invoeding vanuit de Gate terminal moeten opvangen.

 

Gas en elektra lange termijn: onzeker

Voor de langere termijn blijft de prijsvorming voor een groot deel afhangen van de EUA-prijs ontwikkeling. De afgelopen weken bewegen EUA’s in een bandbreedte van  50-55 €/ton. De onzekerheid is of dit een tussenstop is voor een verder stijging, of dat het wachten is op een prijscorrectie. Daarom handhaven we de verwachting op onzeker. Vooralsnog fluctueren de elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren (na 2022) mee met een beweging van circa 3 €/MWh. De gasprijzen volgen in gedempte mate, met circa 1 €ct/m3 op en neer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief AgroUpdate

Ieder kwartaal brengen wij de AgroUpdate uit. Een digitiale nieuwsbrief vol met interessante artikelen over de ontwikkelingen op de energiemarkten. Meld je hier aan.

Bekijk de marktvisie van vorige week.

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen