EVENEMENT | Lange termijn verduurzaming versus betaalbaarheid nu

De coronacrisis, energiecrisis, de oorlog in Oekraïne… Drie mondiale crises maken van de energiemarkt een ongekende rollercoaster met grote impact op de samenleving. Glastuinbouwbedrijven hebben wederom laten zien hoe weerbaar en innovatief zij zijn. Impactvolle beslissingen en soms drastische maatregelen werden genomen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die de afgelopen jaren hun kant op zijn gekomen. Aan de andere kant ondertekenen de sector Glastuinbouw Nederland en overheid het nieuwe Convenant Energietransitie Glastuinbouw met een duidelijke ambitie als sector klimaatneutraal te zijn in 2040 en worden energiebelastingen en emissierechten aangepast om CO2-uitstoot financieel zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Een uitdaging die iedere ondernemer raakt.

Lange termijn verduurzaming versus betaalbaarheid nu

Tijdens dit seminar op 22 juni 2023 gingen we met specialisten uit de glastuinbouw en energiemarkt in gesprek over het thema ‘Lange termijn verduurzaming versus betaalbaarheid nu’. Wat speelt er nu waar de sector zich op voor dient te bereiden? Welke opties heb ik in de verduurzaming van mijn energievoorziening? Wat zijn factoren die overwogen moeten maken bij het maken van een verduurzamingsplan? En hoe ziet dit er financieel uit? Wij kijken terug op een succesvol event!

Bekijk hier de aftermovie van het event

Sprekers en sessies

Arne Bac – De routekaart naar klimaatneutraal: Rabobank en de tuinbouw

De hoge energieprijzen van afgelopen tijd hebben ervoor gezorgd dat de energietransitie in de glastuinbouw echt op gang is gekomen. De bank noemt zichzelf de financier van de energietransitie, maar wat is hun plan met de tuinbouwsector? Namens Rabobank nam Arne Bac, sectormanager tuinbouw, onze gasten mee in hun routekaart om met hun tuinbouwklanten in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Vincent Klaassens – Warmtevoorziening in de toekomst

Het sectorakkoord, de voorjaarsnota, de energiebesparingsplicht; ze liegen er niet om. Er wordt met volle kracht ingezet om het gasverbruik te verminderen. Maar wat zijn nu de alternatieven wanneer het verwarmen van de kas met een ketel of WKK financieel steeds minder aantrekkelijk worden? Wat is een efficiënte combinatie van assets? Heeft de WKK überhaupt nog een toekomst in de glastuinbouw? Vincent, Energie Operator bij AgroEnergy, onderzocht dit uitvoerig en deelde de trends uit zijn onderzoek.

Roald Arkesteijn – Waterstof: de sleutel tot een duurzame toekomst?

Waterstof wordt gezien als belangrijke optie om de energietransitie in de Nederland te realiseren. Toch is de overstap naar waterstof in de glastuinbouw nog onzeker. Hoe staat het er nu voor en hoe ziet de toekomst voor waterstof in de glastuinbouwsector eruit? Tijdens deze presentatie bood Roald Arkesteijn, Strategic Analyst bij Eneco, een boeiende kijk op de potentie van waterstof als de brandstof van de toekomst.

MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag

MARKTVISIE | Aanhoudende schommelingen op de gasmarkt

gasmarkt

MARKTVISIE | Prijsschommelingen op de gasmarkt

Prijsschommelingen

MARKTVISIE | Einde groot Noors onderhoud in zicht

Noors onderhoud